Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Νίκος Κατσαρός: Φρούτα και λαχανικά δεν είναι προτεραιότητα στη διατροφή των Ελλήνων

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) η κατανάλωση λαχανικών μεταξύ των πολιτών των χωρών-μελών της Ε.Ε. Η Ελλάδα βρίσκεται δυστυχώς κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου και κάτω από όλες τις Μεσογειακές Ευρωπαϊκές Χώρες, Ισπανία.Πορτογαλία .Γαλλία, Κύπρο, κλπ.


Σε μια χώρα με τόσο πλούτο και ποικιλία λαχανικών βλέπουμε τους Έλληνες πολίτες να καταναλώνουν λιγότερα λαχανικά από τους Σουηδούς, τους Ιρλανδούς, τους Βέλγους, τους Φιλανδούς κλπ. οπού τα προϊόντα αυτά είναι κυρίως εισαγόμενα.

Στην χώρα που αναδείχθηκε η κρητική διατροφή που κακώς ονομάσθηκε αργότερα Μεσογειακή Διατροφή και με αυτήν την ονομασία αναγνωρίσθηκε τον Νοέμβριο του 2010 από τηνUNESCO ως μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας και διαχρονικό σύμβολο υγείας, ευζωίας και μακροζωίας, παρατηρούμε σήμερα ότι οι Έλληνες καταναλωτές περιφρονούν το βασικότερο στοιχείο της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής, τα λαχανικά.

Η έρευνα έγινε με βάση πέντε λαχανικά, την ντομάτα, την μελιτζάνα, τα καρότο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και μαρούλι και αυτό έγινε για να υπάρχει σύγκριση μεταξύ των χωρών-μελών. Έχω την πεποίθηση ότι ακόμα αν περιελάμβαναν στην έρευνα και άλλα λαχανικά η εικόνα δεν θα ήταν διαφορετική για τους Έλληνες καταναλωτές.

Χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Αγγλία και η Γαλλία έχουν επενδύσει στην προστασία της υγείας ιδιαίτερα των εφήβων , όπου στα σχολεία νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια τα γεύματα που προσφέρονται υποχρεωτικά περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά, το ίδιο συμβαίνει και στις ΗΠΑ.


Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε μια προσπάθεια διανομής φρούτων στα δημοτικά που απέτυχε πλήρως στην Ελλάδα διότι ήταν αποσπασματική, δεν είχε τα κατάλληλα προϊόντα και κυριότερα δεν συνδέθηκε με την εκπαίδευση. Σχεδόν κανένας δάσκαλος ή καθηγητής δεν μίλησε στους μαθητές για την αξία φρούτων και λαχανικών στην υγεία και την κρητική διατροφή και τα προσφερόμενα εδέσματα στα κυλικεία των σχολείων είναι αποτρεπτικά για τους μαθητές

Πριν μερικά χρόνια ξεκινήσαμε μια εκστρατεία ενημέρωσης για την ελληνική μεσογειακή διατροφή στα σχολεία Νοτιοανατολικής Αττικής μαζί με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών ,και έγκριση του Υπουργείου Παιδείας αλλά σύντομα διακόπηκε λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Έχω προτείνει επανηλλειμένα ότι η ελληνική μεσογειακή διατροφή δηλαδή η υγιεινή διατροφή να διδάσκεται οριζόντια σε όλα τα μαθήματα χωρίς αύξηση των ωρών διδασκαλίας π.χ. στο μάθημα γεωγραφίας ,διατροφικές συνήθειες διαφόρων λαών, στα θρησκευτικά η σημασία των νηστειών κλπ. Η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ των πρωταθλητών στην παχυσαρκία των εφήβων στην Ε.Ε. Πρόσφατη έρευνα που έγινε μεταξύ 149 χωρών κατέληγε ότι ένας στους πέντε θανάτους οφείλεται στην κακή διατροφή και η χώρα μας κατέχει στην διεθνή κατάταξη μία θέση που μπορεί να βελτιωθεί.

Τα Υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν την μεγάλη ευθύνη να εφαρμόσουν εθνικό πρόγραμμα Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής ξεκινώντας από τα σχολεία. Θα τονώσουν μεταξύ άλλων και την ελληνική οικονομία.

Νίκος Κατσαρός Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας & Διαιτολογίας NewYorkCollege

Π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ

Tags
Back to top button