Ο Βρετανός πολιτικός Νάιτζελ Φάρατζ δημοσιοποίησε το καινούριο του διαβατήριο, που δεν αναγράφει πουθενά τα διακριτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πολλούς πολίτες να επιδκιμάζουν την κίνηση του λέγοντας πως "ήρθε η ώρα να πάρουμε πίσω την χώρα μας"
Ο Φάρατζ, ένας από τους πρώτους θιασώτες του Brexit στην Μεγάλη Βρετανία, ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία του να κρατά το νέο διαβατήριο, γράφοντας στη λεζάντα:
«Τα πήραμε πίσω»!
Σε δηλώσεις του αργότερα για το θέμα, χαρακτήρησε το γεγονός «νίκη του κινήματος για το Brexit».
Η παρουσίαση των νέων βρετανικών διαβατηρίων έγινε στις 29 Μαρτίου -την αρχική ημερομηνία του Brexit που πήρε πλέον αναβολή για τις 31 Οκτωβρίου-. Ένα απ’ αυτά κατέληξε στα χέρια του Φάρατζ. Πολλοί που συμμερίζονται την επιθυμία του για έξοδο της Βρετανίας πάση θυσία από την ΕΕ, έσπευσαν να τον ευχαριστήσουν που «βοήθησε να πάρουμε πίσω τη χώρα μας»
Μ.Τζόνσον: "Τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία πολιτών μετά το Brexit"
Σε μία κίνηση, που ερμηνεύεται ως σκλήρυνση της στάσης του και άτυπα «αντίποινα» στο "ΌΧΙ" των 27 στην επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση εξόδου χωρίς συμφωνία, θα δοθεί άμεσα τέλος στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας πολιτών της Ε.Ε.
Η προκάτοχός του Τερέζα Μέι εξέταζε τη σταδιακή κατάργηση της αρχής, σε περίπτωση ενός no deal Brexit, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα οι Ευρωπαίοι που ζουν στη Βρετανία να προσαρμοστούν στις αλλαγές. Μία πρόταση ήταν να παραταθεί η ελεύθερη κυκλοφορία έως τον Ιανουάριο του 2021 και μία άλλη να δοθεί ένα διάστημα τριών μηνών σε πολίτες της Ε.Ε. να παραμείνουν στη Βρετανία και να καταθέσουν μέσα σε αυτό το διάστημα αίτηση για μεγαλύτερη άδεια παραμονής.
Ο Τζόνσον ξεκαθάρισε πως τίποτα από τα δύο δεν θα συμβεί, με μερίδα βουλευτών να τον κατηγορούν για ανεύθυνη και επικίνδυνη απόφαση.Ο Βρετανός πρωθυπουργός απέρριψε τις κατηγορίες και υποστήριξε πως η Βρετανία δεν θα γίνει «εχθρική στη μετανάστευση», αλλά θα είναι «δημοκρατικά ελεγχόμενη» μετά το Brexit.
Eκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ πρόσθεσε πως «θα εισαγάγουμε αμέσως πιο αυστηρούς κανόνες όσον αφορά την εγκληματικότητα για τα άτομα που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο», διευκρινίζοντας πως οι άλλες άμεσες αλλαγές εν όψει της εφαρμογής ενός νέου συστήματος μετανάστευσης «βρίσκονται υπό επεξεργασία».
Στόχος του Μπόρις Τζόνσον είναι να εισαγάγει ένα point system κατά τα πρότυπα της Αυστραλίας.