Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

New York Times: Τα στοιχεία πίσω από τα σχέδια του Τραμπ για το Ιράν είναι εσφαλμένα

Καθώς παρουσίαζαν αυτήν την εβδομάδα δημόσια τα επιχειρήματά τους για μια ακόμη αμερικανική στρατιωτική εκστρατεία κατά του Ιράν, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και οι συνεργάτες του υποστήριξαν ότι το Ιράν έχει επανεκκινήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαθέτει αρκετό πυρηνικό υλικό για να κατασκευάσει μια βόμβα μέσα σε λίγες ημέρες και αναπτύσσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που σύντομα θα είναι ικανοί να πλήξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και οι τρεις αυτές ισχυρισμοί είναι είτε ψευδείς είτε ανεπιβεβαίωτοι σημειώνουν οι New York Times.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής και ευρωπαϊκής κυβέρνησης, διεθνείς οργανισμοί παρακολούθησης όπλων και αναφορές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δίνουν μια πολύ διαφορετική εικόνα για την επείγουσα απειλή από το Ιράν σε σχέση με αυτή που παρουσίασε ο Λευκός Οίκος τις τελευταίες ημέρες.

Το Ιράν έχει προβεί σε ενέργειες για την αποκατάσταση των πυρηνικών εγκαταστάσεων που χτυπήθηκαν κατά τις επιθέσεις του Ιουνίου από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και έχει ξαναρχίσει εργασίες σε ορισμένα από τα γνωστά στις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας σημεία. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το Ιράν έχει κάνει ενεργές προσπάθειες για να ξαναρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου ή για να κατασκευάσει μηχανισμό για πυρηνική έκρηξη.

Τα αποθέματα ουρανίου που το Ιράν έχει ήδη εμπλουτίσει παραμένουν θαμμένα μετά τις περσινές επιθέσεις, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη τη δυνατότητα να κατασκευάσει βόμβα «μέσα σε λίγες ημέρες».

Το Ιράν διαθέτει μεγάλο οπλοστάσιο βραχυπρόθεσμων και μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικών πυραύλων που μπορούν να πλήξουν το Ισραήλ και τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη Μέση Ανατολή, αλλά οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι το Ιράν απέχει πιθανότατα χρόνια από το να έχει πυραύλους που μπορούν να πλήξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Πεντάγωνο εδώ και εβδομάδες μετακινεί πλοία, αεροπλάνα και μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας στη Μέση Ανατολή, ως μέρος της μεγαλύτερης αμερικανικής στρατιωτικής ενίσχυσης στην περιοχή τα τελευταία είκοσι χρόνια. Αυτή η κλιμάκωση, μαζί με τις απειλές του Τραμπ, έχει προκαλέσει κριτική ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει παρουσιάσει δημόσια καμία βάση για να δικαιολογήσει μια δεύτερη αμερικανική στρατιωτική σύγκρουση στο Ιράν μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Τώρα, ανώτατοι αξιωματούχοι της διοίκησης Τραμπ έχουν αρχίσει να επιχειρηματολογούν, αλλά βασικά στοιχεία των επιχειρημάτων τους δεν αντέχουν σε προσεκτική εξέταση. Ακόμη και οι ίδιοι έχουν αντικρουστεί στις δημόσιες δηλώσεις τους.

Οι δηλώσεις του Τραμπ για την επείγουσα απειλή από τις πυραυλικές και πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης αυτήν την εβδομάδα είχαν αντανακλάσεις του 2003, όταν ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους χρησιμοποίησε την Κατάσταση της Ένωσης για να χτίσει υπόβαθρο για τον πόλεμο στο Ιράκ. Κατά τη διάρκεια εκείνης της ομιλίας, ισχυρίστηκε ότι το Ιράκ είχε αναζητήσει ουράνιο στην Αφρική για να τροφοδοτήσει ένα αναδυόμενο πυρηνικό πρόγραμμα όπλων. Αυτός ο ισχυρισμός, όπως και πολλοί άλλοι ισχυρισμοί της διοίκησης Μπους για τα προγράμματα όπλων του Ιράκ, αποδείχθηκε αργότερα ψευδής.

«Είμαι πολύ ανήσυχος», δήλωσε την Τρίτη ο βουλευτής Τζιμ Χάιμς, ανώτερος Δημοκρατικός στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής, μετά από κλειστή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο. «Οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή δεν πηγαίνουν καλά για τους προέδρους, για τη χώρα, και δεν έχουμε ακούσει να διατυπώνεται ούτε ένας καλός λόγος για το γιατί τώρα είναι η στιγμή να ξεκινήσει ακόμη ένας πόλεμος στη Μέση Ανατολή».

Βαλλιστικοί πύραυλοι

Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι χτύπησαν την Χάιφα και το Τελ Αβίβ προκαλώντας ζημιές

Πιστεύεται ότι το Ιράν διαθέτει περίπου 2.000 βαλλιστικούς πυραύλους μικρής και μεσαίας εμβέλειας. Ειδικοί αναφέρουν ότι η χώρα φαίνεται να έχει αναπληρώσει σε μεγάλο βαθμό αυτό το οπλοστάσιο από τότε που εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους κατά του Ισραήλ — και περισσότερους από δώδεκα σε μια αμερικανική στρατιωτική βάση στο Κατάρ — τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους.

Το Ιράν έχει αυξήσει σταθερά την εμβέλεια των βαλλιστικών πυραύλων του, και οι πιο ισχυροί πύραυλοί του μπορούν να πλήξουν την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Ωστόσο, στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης την Τρίτη, ο  Τραμπ έκανε μια νέα δήλωση, λέγοντας ότι το Ιράν «εργάζεται για να κατασκευάσει πυραύλους που σύντομα θα φτάνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Την επόμενη μέρα, ο Ρούμπιο επανέλαβε τον ισχυρισμό του προέδρου σχετικά με το έργο του Ιράν για διαηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, αν και χρησιμοποίησε διαφορετική διατύπωση σχετικά με το πόσο γρήγορα το Ιράν θα μπορούσε να είναι ικανό να πλήξει τις ΗΠΑ. Ενώ ο Τραμπ είπε ότι θα γίνει «σύντομα», ο Ρούμπιο δήλωσε ότι θα γίνει «μία μέρα».

«Έχετε δει να αυξάνουν την εμβέλεια των πυραύλων που έχουν τώρα, και είναι σαφές ότι κινούνται προς την κατεύθυνση να είναι κάποια μέρα ικανοί να αναπτύξουν όπλα που θα μπορούσαν να φτάσουν στην ηπειρωτική Αμερική», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη.

Τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι με πρόσβαση σε τρέχουσες πληροφορίες για τα πυραυλικά προγράμματα του Ιράν δήλωσαν ότι ο Τραμπ υπερτίμησε την άμεση απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένας αξιωματούχος ανέφερε ότι ορισμένοι αναλυτές πληροφοριών ανησυχούσαν ότι κορυφαίοι συνεργάτες είχαν υπερεκτιμήσει τις απειλές ή ότι οι πληροφορίες παρουσιάζονταν ή παραποιούνταν επιλεκτικά κατά την αποστολή τους προς τα ανώτερα κλιμάκια.

Μια έκθεση της Υπηρεσίας Άμυνας Πληροφοριών (Defense Intelligence Agency) πέρυσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ιράν δεν διαθέτει βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να πλήξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ότι μπορεί να χρειαστεί έως και μια δεκαετία για να φτάσει έως και 60 διαηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Ακόμη και για να φτάσει σε αυτόν τον αριθμό στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, η υπηρεσία πληροφοριών διαπίστωσε ότι το Ιράν θα πρέπει να καταβάλει αποφασιστική προσπάθεια για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας.

Όταν ρωτήθηκε την Τετάρτη για την έκθεση της Υπηρεσίας Άμυνας Πληροφοριών, ο  Ρούμπιο αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η ανησυχία για τους ιρανικούς πυραύλους δεν είναι κάτι καινούριο για την αμερικανική κυβέρνηση. Από το 2010, μια απόρρητη αξιολόγηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη WikiLeaks αποκάλυψε ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθούσε μυστικά την τεχνολογική βοήθεια πυραύλων που παρείχε η Βόρεια Κορέα στο Ιράν.

Οι πύραυλοι που εξετάζονταν ήταν μεσαίας εμβέλειας, ικανοί να ταξιδέψουν πάνω από 2.000 μίλια, αρκετά για να πλήξουν τμήματα της Ευρώπης. Το Ιράν απέκτησε 19 από αυτούς τους πυραύλους από τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με ένα διπλωματικό έγγραφο με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου 2010. Την εποχή εκείνη, Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούσαν ότι η προηγμένη πρόωση μπορούσε να επιταχύνει την ανάπτυξη διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν.

Ωστόσο, 16 χρόνια αργότερα, δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις ότι το Ιράν έχει κάνει το πρόγραμμα μακράς εμβέλειας πυραύλων κορυφαία προτεραιότητα.

Αντίθετα, το Ιράν έχει δώσει πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην ενίσχυση του οπλοστασίου του με βαλλιστικούς πυραύλους βραχείας και μεσαίας εμβέλειας, πιστεύοντας ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ο πιο αποτελεσματικός αποτρεπτικός παράγοντας κατά των προσπαθειών του Ισραήλ ή των ΗΠΑ να ανατρέψουν την κυβέρνηση στην Τεχεράνη.

Ο Αγιόλαχ Αλί Χαμενεΐ, ανώτατος ηγέτης του Ιράν, έχει εξουσιοδοτήσει κυβερνητικούς αξιωματούχους να διαπραγματευτούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Το πρόγραμμα πυραύλων, επιμένει, δεν είναι διαπραγματεύσιμο.

Πυρηνικό Πρόγραμμα του Ιράν

Ο Στιβ Γουίτκοφ, ο κύριος διαπραγματευτής του Λευκού Οίκου σε εκείνες τις συζητήσεις με τους Ιρανούς, δήλωσε στο Fox News ότι το Ιράν «πιθανότατα απέχει μόλις μία εβδομάδα από το να έχει υλικά βιομηχανικής ποιότητας για την κατασκευή βόμβας».

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι και διεθνείς επιθεωρητές όπλων δήλωσαν ότι αυτό δεν ισχύει, κυρίως επειδή οι επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ τον Ιούνιο προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις τρεις κύριες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, στο Νατάνζ, στο Φορντό και στην Ισφαχάν.

Αυτές οι επιθέσεις κατέστησαν πολύ πιο δύσκολη την πρόσβαση του Ιράν στο σχεδόν βόμβα-βαθμού πυρηνικό καύσιμο που θα χρειαζόταν για να παραγάγει γρήγορα ένα πυρηνικό όπλο. Ακόμα κι αν το ανακτούσε, οι ειδικοί λένε ότι θα χρειάζονταν πολλοί μήνες — ίσως πάνω από ένα χρόνο — για να το μετατρέψει σε κεφαλή βόμβας.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA), τα περισσότερα από τα σχεδόν 1.000 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου στο 60% του Ιράν είναι θαμμένα στην Ισφαχάν. Υπάρχουν λίγα στοιχεία ότι οι Ιρανοί σκάβουν για να βγάλουν τους υπόγειους περιέκτες όπου φυλάσσεται το ουράνιο.

Και χωρίς αυτό το απόθεμα, το οποίο θα έπρεπε να εμπλουτιστεί περαιτέρω στο 90% καθαρότητας πριν μπορέσει να κατασκευαστεί σε βόμβα, είναι σχεδόν αδύνατο για τον ιρανικό στρατό να παραγάγει όπλο.

Ακόμη και μερικοί από τους συμμάχους του Τραμπ στο Κογκρέσο φαίνεται να αμφισβητούν τη δήλωση του Γουίτκοφ ότι το Ιράν θα μπορούσε να κατασκευάσει βόμβα τόσο γρήγορα.

«Δεν μπορώ να μιλήσω για τον Στιβ. Δεν έχω δει αυτές τις αναφορές και έχω ενημερωθεί μόνο για κάποια από αυτά τα προγράμματα», δήλωσε ο γερουσιαστής Μάρκγουέιν Μάλλιν, Ρεπουμπλικανός από την Οκλαχόμα και μέλος της Επιτροπής Ένοπλων Δυνάμεων. «Δεν λέω ότι έχει δίκιο ή άδικο, απλώς δεν έχω δει αυτές τις αναφορές».

Ρούμπιο παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι Ιρανοί εμπλουτίζουν επί του παρόντος πυρηνικό καύσιμο.

Στην ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης, Τραμπ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι οι επιθέσεις τον Ιούνιο κατέστρεψαν πλήρως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν — «το εξαφανίσαμε» — αλλά υποστήριξε ότι το Ιράν έχει ξεκινήσει ξανά το πρόγραμμα.

«Θέλουν να το ξαναρχίσουν από την αρχή και αυτή τη στιγμή επιδιώκουν και πάλι τις σκοτεινές τους φιλοδοξίες», είπε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που έχουν ενημερωθεί για τις αξιολογήσεις πληροφοριών των ΗΠΑ δήλωσαν ότι το Ιράν δεν έχει δημιουργήσει νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις από τον Ιούνιο. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες έχει ανιχνευθεί δραστηριότητα σε δύο ακόμα ημιτελείς πυρηνικές εγκαταστάσεις που δεν είχαν χτυπηθεί στον περυσινό πόλεμο.

Μία βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό χώρο εμπλουτισμού στο Νατάνζ, που είχαν πλήξει τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ. Μια άλλη βρίσκεται κοντά στην Ισφαχάν, όπου τώρα βρίσκεται θαμμένο το μεγαλύτερο μέρος του αποθέματος ουρανίου σχεδόν βόμβας μετά την επίθεση του Ιουνίου.

Οι Ιρανοί μηχανικοί φαίνεται επίσης να εξετάζουν πώς να σκάψουν ακόμη πιο βαθιά υπόγεια. Οι αναφορές πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν δείξει ότι το Ιράν μπορεί να εκσκαφεί για να χτίσει νέες εγκαταστάσεις που θα βρίσκονται εκτός της εμβέλειας του ισχυρότερου συμβατικού όπλου των ΗΠΑ, του Massive Ordnance Penetrator, που χρησιμοποίησε το Πεντάγωνο τον Ιούνιο κατά της πυρηνικής εγκατάστασης του Φορντό.

Η εγκατάσταση του Φορντό παραμένει μη λειτουργική, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Tags
Back to top button