Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

New York Times: «Ο Ντράγκι έσωσε το ευρώ, τι θα κάνει όμως ο διάδοχός του;»

Επισήμως, οι κεντρικοί τραπεζίτες, οικονομολόγοι και δημοσιογράφοι που θα συγκεντρωθούν στο θέρετρο Σίντρα, έξω από τη Λισαβόνα, θα στοχαστούν πάνω στο σπουδαίο νομισματικό πείραμα του ευρώ, που φέτος συμπληρώνει τα είκοσί του χρόνια, γράφουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης. «Ανεπίσημα ομως το ετήσιο φόρουμ των Κεντρικών Τραπεζών θα είναι μια τριήμερη απόδοση τιμών στον άνθρωπο που έσωσε το ενιαίο νόμισμα στις πιο αβέβαιες στιγμές του, στον Μάριο Ντράγκι».

Η θητεία του Ντράγκι λήγει τον Οκτώβριο και οι ευρωπαίοι ηγέτες θα επιλέξουν τον διάδοχό του, ενδεχομένως εντός της εβδομάδας. Η θητεία του κάλυψε μια περίοδο κινδύνων στην σύντομη ιστορία της ευρωζώνης, που διαθέτει πλέον 19 μέλη και ισοδυναμεί με το 20% της παγκόσμιας οικονομίας. Υπήρξαν στιγμές, από τα τέλη του 2011 και όλο το 2012, που φαινόταν πως η ευρωζώνη θα διαλυθεί, ότι χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία θα χρεοκοπούσαν και ότι η νομισματική ένωση θα εγκλωβιζόταν σε ένα καθοδικό αποπληθωριστικό σπιράλ που θα οδηγούσε στην οικονομική ύφεση. Την ώρα που οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης αμφιταλαντεύονταν και χώρες όπως η Γερμανία αντιδρούσαν στην διάσωση των δοκιμαζόμενων εταίρων τους, η κεντρική τράπεζα υπό την καθοδήγηση του κ Ντράγκι υπήρξε ο μοναδικός θεσμός που απέτρεψε την καταστροφή. «Ο ρόλος του ήταν αποφασιστικός την ώρα που ο κίνδυνος διάσπασης ή και διάλυσης της ευρωζώνης ήταν υψηλός. Μετά τον Ντράγκι, η ΕΚΤ έγινε μια διαφορετική τράπεζα», δήλωσε ο Άνχελ Ταλαβέρα επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics ου Λονδίνου.

Ενώ η θητεία του Ντράγκι λήγει σε λίγους μήνες, αυξάνονται οι ανησυχίες για την αναχώρησή του αφού ελλοχεύουν νέοι κίνδυνοι, όπως οι εμπορικοί πόλεμοι, το Brexit και ενδείξεις για οικονομική επιβράδυνση. Οι πολιτικοί διαγκωνίζονται σε μια χαοτική διαδικασία για τις θέσεις του επικεφαλής στην ΕΚΤ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ αναλυτές και επενδυτές φοβούνται ότι ο νέος ηγέτης της Τράπεζας δεν θα διαθέτει τις ικανότητες του Ντράγκι. Η ισχύς της ΕΚΤ διευθύνθηκε κατά την διάρκεια της θητείας του, ο μετασχηματισμός βοήθησε το ευρώ να αντέξει και ο κ. Ντράγκι αποχωρεί από την σκηνή σαν ένας superstar μεταξύ των κεντρικών τραπεζικών. Όποιος τον διαδεχθεί, θα διαθέτει το πλεονέκτημα του δοκιμασμένου οπλοστασίου των νομισματικών εργαλείων για την παροχή ρευστότητας, την απόκρουση των επιθετικών πρακτικών στις αγορές ομολόγων και την αποτροπή τραπεζικών κρίσεων. Εξαιρετικός στην επικοινωνία, κατόρθωνε συχνά να καθησυχάζει τις νευρικές αγορές με τα προσεκτικά επιλεγμένα λόγια του. Στις κρίσιμες για την Ελλάδα και την ευρωζώνη στιγμές του Ιουλίου του 2012, ο Ντράγκι δήλωσε σε ακροατήριο στο Λονδίνο ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να σωθεί το ευρώ. Η δήλωσή του υπήρξε το σημείο καμπής της κρίσης, τονίζουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Tags
Back to top button