Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νεαρή μηχανικός έφτιαξε πρόγραμμα που μεταφράζει τη νοηματική

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης οι κινήσεις των χεριών γίνονται λέξεις και τα άτομα με προβλήματα ακοής μπορούν να επικοινωνήσουν σαν εμάς.

Η νοηματική γλώσσα είναι η φωνή για όλους τους συνανθρώπους μας. Ακόμα και κωφοί διαφορετικής εθνικότητας από ολόκληρο τον κόσμο μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, μιας και η νοηματική έχει πολλά κοινά σε όλες τις γλώσσες. 

Όμως αυτό δεν αρκεί για την πλήρη ένταξη των κωφών στην κοινωνία μας μιας και είναι ελάχιστοι οι μη-κωφοί που γνωρίζουν τη νοηματική. Τη λύση ήρθε να δώσει η εφεύρεση μιας νεαρής μηχανικού, απλή σαν ιδέα, αλλά τεράστια λόγω της δυνατότητας που δίνει. Η Priyanjali Gupta είναι φοιτήτρια του Vellore Institute of Technology και έφτιαξε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο έχει τη δυνατότητα να εκπαιδεύει τον εαυτό του. 

Το σκεπτικό του προγράμματος είναι ότι συλλέγει εικόνες από ανθρώπους που «μιλούν» τη νοηματική και τις καταχωρεί σε μία βάση δεδομένων. Σε αυτή τη βάση οι εικόνες κατηγοριοποιούνται με βάση το τι σημαίνουν στην Αμερικάνικη Νοηματική Γλώσσα (ASL) και τις μεταφράζει αυτόματα στα Αγγλικά.

Έχουν γίνει κι άλλες προσπάθειες για απευθείας μετάφραση της νοηματικής, αλλά οι μέχρι τώρα απόπειρες μοιάζουν περισσότερο με αρχαίο πρόγραμμα μετάφρασης systran και τα αποτελέσματά τους ήταν τουλάχιστον αστεία μερικές φορές, αν όχι εντελώς ακατανόητα. Το πρόβλημα οφείλεται στο ότι ο καθένας κάνει το ίδιο γράμμα ή λέξη της νοηματικής με ελαφρά διαφορετικό τρόπο, ακριβώς όμως συμβαίνει με το ηχόχρωμα της φωνής

Tags
Back to top button