Είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο, για την κυβέρνηση καθώς έχουν περάσει δυο χρόνια από τα έκτακτα μέτρα (που θα ήταν μόνο για δυο εβδομάδες) και βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο με την κοινωνία γονατισμένη να μην έχει πλέον αντοχές αλλά και τα «λεφτόδεντρα» να έχουν πια σταματήσει να παράγουν δεσμίδες ευρώ.
Ας δούμε λοιπόν τις μέχρι τώρα οργανωμένες αντιδράσεις στις κυβερνητικές ανακοινώσεις.
Στα κάγκελα οι μουσικοί της χώρας μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων από την κυβέρνηση. Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση, δηλώνοντας ότι τελείωσε η ανοχή.
Η εκ νέου απαγόρευση της μουσικής τόσο στην εστίαση όσο και στην διασκέδαση αφήνει χιλιάδες ανθρώπους χωρίς μεροκάματο και μάλιστα μέσα στις γιορτές, που περίμεναν να δουλέψουν.
Αυτός είναι και ο λόγος που καλούν σε συλλαλητήριο στις 10 Ιανουαρίου στο Σύνταγμα, αναφέροντας ότι «η κυβερνητική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας αυξάνει τους νεκρούς στη χώρα μας και αφήνει χιλιάδες καλλιτέχνες άνεργους χωρίς μέτρα στήριξης από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα. Το μόνο μέτρο που παίρνει η κυβέρνηση είναι η ατομική ευθύνη. Μειώνει τις δαπάνες του προϋπολογισμού για τη δημόσια υγεία, αγνοώντας τις έρευνες των επιστημόνων, που λένε ότι θα είχαμε κατά 40% λιγότερους νεκρούς με ένα επαρκέστερο Δημόσιο σύστημα Υγείας. Eίμαστε όλοι άνεργοι με κρατική εντολή, χωρίς καμιά αποζημίωση».
Αλλά μετά τους μουσικούς την σκυτάλη των αντιδράσεων παίρνουν οι άνθρωποι της εστίασης, οι οποίοι, έστω και αργά(γιατί δεν θα έπρεπε να αποδεχτούν τον εξοστρακισμό των ανεμβολίαστων ούτε και το καθήκον ελέγχου χαρτιών που τους επιφόρτισε η κυβέρνηση) διαφωνούν και επικρίνουν τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα και θα ισχύουν από αύριο και αφορούν περιορισμούς στο ωράριο, απαγόρευση της μουσικής, απαγόρευση ορθίων και παρουσία μέχρι 6 ατόμων ανά τραπέζι.
Μετά την επιστολή αγωνίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), η οποία έκανε λόγο για καταστροφή του κλάδου και ζήτησε επειγόντως μέτρα στήριξης, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς, υπερθεμάτισε: «Τα νέα μέτρα οδηγούν την εστίαση σε ένα άτυπο lockdown. Είναι απαραίτητα τα αντισταθμιστικά μέτρα, τα μέτρα στήριξης για τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στον χώρο της εστίασης».
Επιπλέον καταγράφονται πολύ μεγάλες αντιδράσεις και στον χώρο του ποδοσφαίρου με τους οπαδούς των ομάδων αλλά και τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ να βρίσκονται καθώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση τους ενέπαιξε.
Βλέποντας λοιπόν το οικονομικό επιτελείο τις αντιδράσεις που τείνουν να πάρουν μορφή τσουνάιμι, σχεδιάζει επιστροφή των αναστολών συμβάσεων και του επιδόματος των 534 ευρώ, σε επιχειρήσεις όπως μπαρ και κέντρα διασκέδασης.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, υπάρχει εισήγηση του οικονομικού επιτελείου να επιστρέψουν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας για κλάδους που ουσιαστικά «κλείνουν» και όχι οριζόντια.
Αυτό σημαίνει ότι δε θα υπάρχει συγκεκριμένη κρατική εντολή αλλά θα αφορά σε επιχειρήσεις που λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται, η οικονομική τους συρρίκνωση είναι τέτοια που ισοδυναμεί με αναστολή λειτουργίας.
Στόχος είναι η προστασία των θέσεων εργασίας και γι' αυτό στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν άμεση επαναφορά της ενίσχυσης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, το μοντέλο που αναμένεται να ακολουθηθεί είναι το ίδιο με το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή θα υπάρχει αποζημίωση ειδικού σκοπού 17,8 ευρώ / ημέρα αναστολής.
Μένει λοιπόν να δούμε με ποιου είδους τρικ και με ποιο κόστος θα καταφέρει η κυβέρνηση να κατασιγάσει τις αντιδράσεις...