Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Νέα μελέτη: Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε φυτικές πρωτεΐνες συνδέονται με χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας

Μια ομάδα επιστημόνων, από το Ιράν και τις ΗΠΑ ανέλυσαν τα αποτελέσματα από 32 μελέτες που εξέτασαν σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ πρόσληψης πρωτεϊνών και κινδύνου θανάτου. 

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «BMJ», χρησιμοποίησαν επίσης μαθηματικά μοντέλα για να καθορίσουν «σχέσεις δόσης-απόκρισης μεταξύ πρόσληψης πρωτεϊνών και θνησιμότητας».

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών συνδέεται με «χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες κατά 8% και κατά 12% λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων», σύμφωνα με δελτίο Τύπου που κοινοποιήθηκε τον Ιούλιο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι η λήψη επιπλέον 3% ενέργειας από φυτικές πρωτεΐνες την ημέρα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες κατά 5%.

Ακόμα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι φυτικές πρωτεΐνες μπορεί να σχετίζονται με «ευνοϊκές αλλαγές» στην αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μπορεί -με τη σειρά τους- να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2, που σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Στα συμπεράσματά τους, οι επιστήμονες τονίζουν το εξής:

«Αυτά τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, καθώς η πρόσληψη φυτικής πρωτεΐνης μπορεί να αυξηθεί σχετικά εύκολα αντικαθιστώντας τη ζωική πρωτεΐνη και θα μπορούσε να έχει μεγάλη επίδραση ως προς τη μακροζωία».

Ωστόσο, αν και διευκρινίστηκε ότι απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για το θέμα, οι επιστήμονες σημείωσαν, επίσης, ότι τα ευρήματα «υποστηρίζουν σθεναρά τις υπάρχουσες διατροφικές συστάσεις για αύξηση της κατανάλωσης φυτικών πρωτεϊνών στο γενικό πληθυσμό».

Tags
Back to top button