Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, διαπιστώθηκε πως οι γυναίκες που έχουν οικονομικές δυσκολίες είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα κακοποίησης, σεξουαλικής, σωματικής και λεκτικής, από τους συντρόφους τους.
Οι ερευνητές του αυστραλιανού Οργανισμού Έρευνας για την Ασφάλεια των Γυναικών βρήκαν ξεκάθαρη συσχέτιση της οικονομικής κατάστασης των γυναικών με τη βία που μπορεί να υποστούν από τους συντρόφους τους.
Ειδικά με την πανδημία, η απώλεια της δουλειάς και το άγχος για τα οικονομικά εντείνουν την πιθανότητα να πέσουν θύματα κακοποίησης.
Στην έρευνα συμμετείχαν 10.000 γυναίκες άνω των 18 ετών και όπως φάνηκε 1 στις 3 είχε οικονομικές δυσκολίες, από την έναρξη της πανδημίας.
Εκείνες που είχαν μεγάλο άγχος για τα οικονομικά τους ήταν πιο πιθανό να έρθουν αντιμέτωπες με σωματική ή σεξουαλική βία, όπως επίσης και συναισθηματική κακοποίηση και δεσποτικές συμπεριφορές, σε σχέση με εκείνες που δεν αντιμετώπιζαν τέτοιο άγχος.
Μάλιστα, οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες είναι πιθανό να βιώσουν κακοποίηση ακόμη και για πρώτη φορά στη ζωή τους.
Οι γυναίκες που είχαν υψηλά επίπεδα στρες είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν σωματική και σεξουαλική κακοποίηση και 2,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν άλλου είδους κακοποίηση.
Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι το είδος της βίας διέφερε ανάλογα με τη σχέση μεταξύ της οικονομικής κατάστασης και του στρες.
Ωστόσο, η οικονομική ασφάλεια και η εργασιακή κατάσταση μιας γυναίκας δεν ήταν προστατευτικός παράγοντας κατά της σεξουαλικής βίας μέσα στις σχέσεις και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, ανέφερε η έκθεση.
«Αυτό υποδηλώνει ότι στις στενές σχέσεις όπου οι σύντροφοι έχουν παρόμοια εισοδήματα ή η γυναίκα είναι η κύρια πηγή εισοδήματος σε ένα σπίτι, ορισμένοι μπορεί να χρησιμοποιούν τη σεξουαλική βία ως τρόπο άσκησης ελέγχου στη σύντροφό τους, καθώς αισθάνονται ότι είναι ανίκανοι ή ότι δέχονται αμφισβήτηση σε άλλους τομείς», δήλωσε ο Ρικ Μπράουν, αναπληρωτής διευθυντής του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Εγκληματολογίας.