Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νέα δεδομένα στην περιστροφή της Γης: Ποιες οι κομβικές ημέρες αυτής της αλλαγής

Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές παρατηρήσεις, η Γη αναμένεται να περιστραφεί ελαφρώς ταχύτερα τις επόμενες εβδομάδες, οδηγώντας σε τρεις από τις συντομότερες ημέρες που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Συγκεκριμένα σήμερα (9 Ιουλίου), στις 22 Ιουλίου και στις 5 Αυγούστου, η θέση της Σελήνης αναμένεται να επηρεάσει την περιστροφή της Γης, με αποτέλεσμα κάθε ημέρα να είναι μεταξύ 1,3 και 1,51 χιλιοστών του δευτερολέπτου συντομότερη από το κανονικό.

Μια ημέρα στη Γη είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται ο πλανήτης μας για να περιστραφεί πλήρως γύρω από τον άξονά του – περίπου 86.400 δευτερόλεπτα ή 24 ώρες. Ωστόσο, η περιστροφή της Γης επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η θέση του Ήλιου και της Σελήνης, οι αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη και η ισορροπία της μάζας πάνω σε αυτόν, αναφέρει το LiveScience.

Η συντομότερη μέρα που έχει καταγραφεί ποτέ

Το 2020 οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από την έναρξη των καταγραφών τη δεκαετία του 1970, και στις 5 Ιουλίου 2024 είχαμε την πιο σύντομη ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ, η οποία ήταν 1,66 χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότερη από 24 ώρες.

Σήμερα (9 Ιουλίου) και στις 22 Ιουλίου και 5 Αυγούστου 2025, η Σελήνη θα βρίσκεται στην πιο απομακρυσμένη απόσταση από τον ισημερινό της Γης, γεγονός που αλλάζει την επίδραση της βαρυτικής έλξης της στον άξονα του πλανήτη μας. Ιδού πόσο χρόνο θα χάσει η μέρα σε εκείνες τις ημερομηνίες:

  • 9 Ιουλίου: 1,30 χιλιοστά του δευτερολέπτου
  • 22 Ιουλίου: 1,38 χιλιοστά του δευτερολέπτου
  • 5 Αυγούστου: 1,51 χιλιοστά του δευτερολέπτου

Πρόσφατες έρευνες υποδηλώνουν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα συμβάλλει επίσης στην αλλαγή της περιστροφής του πλανήτη. Ερευνητές της NASA έχουν υπολογίσει ότι η κίνηση του πάγου και των υπόγειων υδάτων, που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, έχει αυξήσει τη διάρκεια των ημερών μας κατά 1,33 χιλιοστά του δευτερολέπτου ανά αιώνα μεταξύ 2000 και 2018.

Ακόμη και οι αλλαγές των εποχών επηρεάζουν την περιστροφή της Γης, δήλωσε στο LiveScience ο Ρίτσαρντ Χολμ, γεωφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. «Υπάρχει περισσότερη ξηρά στο βόρειο ημισφαίριο από ό,τι στο νότιο. Το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο τα δέντρα βγάζουν φύλλα, αυτό σημαίνει ότι η μάζα μετακινείται από το έδαφος προς τα πάνω – πιο μακριά από τον άξονα περιστροφής της Γης. Καθώς η μάζα της Γης απομακρύνεται από τον πυρήνα της το καλοκαίρι, ο ρυθμός περιστροφής της μειώνεται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η διάρκεια της ημέρας», εξήγησε ο Χολμ.

Φυσικά, τις τρεις συγκεκριμένες ημέρες τα ρολόγια μας θα συνεχίσουν να μετρούν 24 ώρες. Η διαφορά δεν είναι αισθητή σε ατομικό επίπεδο. Η μόνη περίπτωση που θα παρατηρούσαμε αλλαγή στις ζώνες ώρας είναι αν η διαφορά μεταξύ της διάρκειας της ημέρας ήταν μεγαλύτερη από 0,9 δευτερόλεπτα, ή 900 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Tags
Back to top button