Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

NASA: Νέο τηλεσκόπιο SphereX στο διάστημα - Στόχος να χαρτογραφήσει τέσσερις φορές τον ουρανό

Σε ακόμη μία μεγάλη ανακάλυψη θέλει να φτάσει η NASA και αυτός είναι ο λόγος που ετοιμάζεται να στείλει νέο τηλεσκόπιο SphereX θα σταλεί στο διάστημα μεταξύ 2024 και 2025.

Η NASA προσπαθεί να φτάσει όσο πιο κοντά γίνεται στην πολυπόθητη απάντηση και σε αυτό το πλαίσιο αποκάλυψε το φιλόδοξο σχέδιό της για την εκτόξευση ενός νέου τηλεσκοπίου στο διάστημα που θα επιχειρήσει να ρίξει φως στο μυστήριο.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο θα ξεκινήσει το ταξίδι του κάποια στιγμή ανάμεσα στον Ιούνιο του 2024 και τον Απρίλιο του 2025 (αν όλα πάνε βάσει σχεδίου), και θα αναζητήσει ενδείξεις για το «Big Bang», καθώς και σημάδια ζωής πέρα ​​από τον πλανήτη μας.

Η NASA ενέκρινε προκαταρκτικά σχέδια ανάπτυξης του τηλεσκοπίου, που ονομάζεται «Spectro-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization και Ices Explorer» (SphereX) και έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με ένα subcompact αυτοκίνητο.

Είναι εξοπλισμένο με όργανα για την ανίχνευση υπέρυθρου φωτός που δεν είναι ορατό στο ανθρώπινο μάτι, ενώ το δεδομένο αυτό μπορεί να αποκαλύψει την ύλη από την οποία είναι κατασκευασμένα διάφορα αντικείμενα στο διάστημα, καθώς και ποια είναι η απόστασή τους από τη Γη.

Κατά τη διάρκεια της διετούς αποστολής του, το SphereX θα χαρτογραφήσει ολόκληρο τον ουρανό τέσσερις φορές, δημιουργώντας μια τεράστια βάση δεδομένων με αστέρια, γαλαξίες, νεφελώματα και άλλα ουράνια αντικείμενα. Το διαστημικό τηλεσκόπιο θα είναι το πρώτο της NASA που θα δημιουργήσει έναν πλήρη φασματοσκοπικό χάρτη και θα παρατηρήσει συνολικά 102 σχεδόν υπέρυθρα χρώματα.

Ο Allen Farrington, διευθυντής του έργου SphereX στο εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στην Καλιφόρνια, είπε: «Είναι σαν να πηγαίνουμε από ασπρόμαυρες σε έγχρωμες εικόνες».

Η αποστολή SphereX έχει τρεις βασικούς στόχους

Ο πρώτος είναι να αναζητήσει στοιχεία για το τί συνέβη λιγότερο από το ένα δισεκατομμύριο του δισεκατομμυρίου του δευτερολέπτου μετά το Big Bang. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το ίδιο το διάστημα μπορεί να έχει επεκταθεί γρήγορα σε μια διαδικασία που ονομάζεται «φούσκωμα» και η οποία θα επηρέαζε την κατανομή της ύλης στον Κόσμο.

Ο δεύτερος στόχος είναι να μελετήσει την ιστορία του σχηματισμού γαλαξιών, που κυμαίνεται από τα πρώτα αστέρια έως την ανάφλεξη μετά το Big Bang και μέχρι τους σημερινούς γαλαξίες. Το SphereX θα το κάνει αυτό μελετώντας την αχνή λάμψη που δημιουργήθηκε από όλους τους γαλαξίες στο σύμπαν, επιτρέποντας στους επιστήμονες να αποκρυπτογραφήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι πρώτοι γαλαξίες σχημάτισαν, αρχικά, τα αστέρια.

Τέλος, η αποστολή στοχεύει στην αναζήτηση παγωμένου νερού και παγωμένων οργανικών μορίων γύρω από τα νέα αστέρια στον γαλαξία μας, τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν βασικές ενδείξεις για τη ζωή πέρα ​​από τον πλανήτη μας.

Tags
Back to top button