Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Να τι τρώνε οι Ιάπωνες και ζούνε μέχρι τα 100!

Στην υγιεινή διατροφή που κάνουν, οφείλεται το μεγάλο προσδόκιμο ζωής των Ιαπώνων, τονίζει νέα πανεπιστημιακή μελέτη. 

Οι Ιάπωνες καταφέρνουν να έχουν έναν από τους χαμηλότερους δείκτες θνησιμότητας στον κόσμο, τρώγοντας πολλούς, αλλά συγκεκριμένους, υδατάνθρακες, λαχανικά, φρούτα, ψάρια και κρέας. 

Διαμορφώνουν έτσι μια διατροφή με λίγα κορεσμένα λιπαρά, ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα και πολλούς υδατάνθρακες που προέρχονται όμως μόνο από το ρύζι και τα λαχανικά. 

Το ότι η Ιαπωνία ακολουθούν τη συγκεκριμένη διατροφή που έριξε κατά πολύ το δείκτη θνησιμότητας δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Πριν 11 χρόνια, το 2015, η ιαπωνική κυβέρνηση παρουσίασε έναν συνιστώμενο οδηγό διατροφής. Μια δεκαετία αργότερα το Εθνικό Κέντρο για την Παγκόσμια Υγεία και Ιατρική στο Τόκιο, μελέτησε το κατά πόσο ο εν λόγω οδηγός διατροφής επηρέασε το δείκτη θνησιμότητας. 

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής 36.500 ανδρών και 43.000 γυναικών μεταξύ 45 και 75  ετών, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό καρκίνου, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών παθήσεων ή χρόνιων παθήσεων του ήπατος. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν επί 15 χρόνια. 

Τι διαπιστώθηκε; Οτι όσοι ακολουθούσαν τον οδηγό διατροφής είχαν 15% χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας και εμφάνιζαν λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης αγγειακών και εγκεφαλικών νόσων. 

Η μελέτη κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: «Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ισορροπημένη κατανάλωση ενέργειας, δημητριακών λαχανικών, φρούτων, κρέατος, ψαριού, αβγών, προϊόντων σόγιας, γαλακτοκομικών, ζάχαρης και αλκοόλ, μπορούν να συμβάλλουν στη μακροζωία μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου κυρίως από καρδιαγγειακά νοσήματα». 

Επιστήμονας ειδικός στα καρδιαγγειακά νοσήματα σχολιάζοντας τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας τόνισε ότι «μπορούμε να μάθουμε πολλά από τους Ιάπωνες για το πώς να είμαστε υγιείς. Κυρίως ότι αν επιθυμούμε κάτι τέτοιο θα πρέπει να τρώμε ''πραγματικό φαγητό'' και να ασκούμαστε». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι τα καλά ποιοτικά τρόφιμα και τα τρόφιμα με χαμηλά κορεσμένα λίπη, είναι σημαντικοί παράγοντες. 

Tags
Back to top button