Πρόκειται για «αναδιπλώσεις» των εσωτερικών πλαϊνών τοιχωμάτων της μύτης – υπάρχουν η άνω, η μέση και η κάτω ρινική κόγχη που είναι και η μεγαλύτερη και η οποία συνήθως γίνεται υπερτροφική.
Σε περιπτώσεις ρινίτιδας αλλεργικής ή άλλης αιτιολογίας, η υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, με συμπτώματα που περιλαμβάνουν πονοκεφάλους ή και ρινορραγίες, καθώς και αναγκαστική αναπνοή από το στόμα.
Επιπλέον, η υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα προϋπάρχουσας υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) ή χρόνιας χρήσης αποσυμφορητικών σπρέι.
Ακόμη παράγοντες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η έκθεση σε χημικές ουσίες, το ψύχος, η υγρασία, το στρες και οι ορμονικές αλλαγές φαίνεται να συμβάλλουν στην υπερτροφία των ρινικών κογχών.
Η υπερτροφία των ρινικών κογχών μπορεί να είναι παροδική όπως π.χ. σε περίπτωση κρυολογήματος ή μόνιμη όταν πλέον το πρόβλημα των διογκωμένων ρινικών κογχών πλέον γίνεται χρόνιο και εγκαθίσταται. Το κύριο σύμπτωμα είναι η αίσθηση μπουκώματος αντίστοιχο με αυτό που παρατηρείται κατά τη διάρκεια ενός κοινού κρυολογήματος.
Η διάγνωση πραγματοποιείται από τον ωτορινολαρυγγολόγο βάσει της κλινικής εικόνας, του ιατρικού ιστορικού, και τυχόν πρόσθετων απεικονιστικών εξετάσεων που μπορεί να ζητηθούν.
Αρχικά ακολουθείται συντηρητική αγωγή για την αντιμετώπιση του προβλήματος με χρήση μαλακτικών, ενυδατικών και λιπαντικών αλοιφών, ενώ συστήνεται η αποφυγή των παραγόντων που προκαλούν την υπερτροφία.
Μετά από 10 χρόνια ο Άδωνις Γεωργιάδης επιστρέφει στο γνώριμο Υπουργείο Υγείας
Αν η φαρμακευτικη αγωγή δεν αποδώσει, τότε μπορεί να γίνει επέμβαση για τη διόρθωση του προβλήματος με τη μέθοδο εκλογής που θα προτείνει ο ωτορινολαρυγγολόγος χειρουργός π.χ. κογχοπλαστική, κογχοτομή κτλ.
Πως αποζημιώνουν οι ασφαλιστικές εταιρίες
Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες αποζημιώνουν την επέμβαση για τη διόρθωση των υπερτροφικών ρινικών κόγχων μετά από χρονικό διάστημα 12-24 μηνών. Ο ασφαλισμένος που διαθέτει νοσοκομειακό πρόγραμμα μπορεί να νοσηλευτεί σε ιδιωτικό ή δημόσιο νοσοκομείο στην Ελλάδα με την ασφαλιστική εταιρία να παρέχει κάλυψη για δωμάτιο, τροφή, αμοιβές ιατρών, χειρουργού, αναισθησιολόγου καθώς και όλα τα έξοδα νοσηλείας.
Στην περίπτωση που στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο προβλέπεται απαλλαγή, τότε ο ασφαλισμένος καλείται να καλύψει ο ίδιος αυτό το ποσό. Εάν λόγου χάρη, η απαλλαγή ειναι 500 ευρώ και τα έξοδα νοσηλείας και αμοιβής χειρουργού ανέλθουν σε 3.000 ευρώ, τότε ο ασφαλισμένος θα καλύψει το ποσό των 500 ευρώ, με την εταιρία να καλύπτει το υπόλοιπο ποσό.
Αν το νοσοκομείο το οποίο επέλεξε ο ασφαλισμένος είναι συμβεβλημένο, τότε η καταβολή του ποσού γίνεται απευθείας από την ασφαλιστική εταιρία. Στην περίπτωση που δεν είναι συμβεβλημένο, τότε ο ασφαλισμένος αναλαμβάνει να πληρώσει το νοσοκομείο και στην συνέχεια να αποζημιωθεί από την εταιρία προσκομμίζοντας τις αποδείξεις.
Αν το χειρουργικό επίδομα περιλαμβάνεται ως παροχή στο συμβόλαιο, τότε ο ασφαλισμένος μπορεί να αιτηθεί για να λάβει εφάπαξ το ποσό που δικαιούται με βάση την βαρύτητα της επέμβασης, η οποία καθορίζεται από τον σχετικό πίνακα κάθε ασφαλιστικής εταιρίας. Στην προκειμένη περίπτωση η κογχοτομή και η κογχοπλαστική θεωρούνται μεσαίες επεμβάσεις.