Το τυρί είναι ένα πολύτιμο φαγητό από τα αρχαία ακόμα χρόνια ως τις μέρες μας, για διάφορους λόγους.
Εν μέρει επειδή περιέχει μεγάλες ποσότητες λιπαρών και πρωτεϊνών καθώς και σημαντικές θρεπτικές ουσίες όπως ασβέστιο και φώσφορο, που το καθιστούν χρήσιμο για τη διατήρηση της καλής κατάστασης της υγείας.
Επίσης το τυρί είναι πολύ πιο βολικό από το γάλα, διότι καταναλώνει λιγότερο αποθηκευτικό χώρο και επειδή μπορεί να αποθηκευτεί για πολύ μεγαλύτερες χρονικές περιόδους χωρίς τον κίνδυνο αλλοίωσης.
Έτσι πολλοί λαοί έχουν καταλήξει σε ένα μεγάλο φάσμα τυριών κατά τη διάρκεια των αιώνων. Τυριά που ποικίλουν τόσο σε χαρακτηριστικά όσο και στην αξία τους.
Αυτά είναι τα δέκα ακριβότερα τυριά του κόσμου
- Winnimere, 60 δολ/κιλό
- Beaufort D’ete, 70 δολ/κιλό
- Gorau Glas, 80 δολ/κιλό
- Rogue River Blue, 80 δολ/κιλό
- Extra Old Bitto, 300 δολ/κιλό
- Wyke Farms Vintage Cheddar, 380 δολ/κιλό
- Clawson Stilton Gold, 900 δολ/κιλό
- Elk House Cheese, 910 δολ/κιλό
- Pule Cheese, 1200 δολ/κιλό
- Caciocavallo Podolico, 1300 δολ/κιλό