
Για τις ευθύνες που έχουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεταναστευτικό πρόβλημα που πλήττει κυρίως τα νησιά του Αιγαίου, μίλησε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας και κάλεσε τους υπεύθυνους να τις αναλάβουν.
Μιλώντας στο Έθνος, αναφέρει πως αρχικά θα αυξηθούν σημαντικά οι θέσεις σε ξενοδοχεία στα νησιά με έμφαση στη Λέσβο και τη Χίο, ενώ θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των μεταφορών από τα νησιά προς δομές και διαμερίσματα της ενδοχώρας.
Επίσης, θα καταβληθεί προσπάθεια να αυξηθεί ο ρυθμός των επιστροφών προς την Τουρκία όσων έχει απορριφθεί οριστικά το αίτημα ασύλου, ενώ σε συνεργασία με τον Στρατό θα υπάρξει βελτίωση των συνθηκών διαμονής στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των πέντε νησιών.
Ο κ. Μπαλάφας τονίζει επίσης την ανάγκη τα κράτη- μέλη της ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, καθώς ορισμένα από αυτά «αρνούνται πεισματικά να συμμετέχουν στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης».