Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Moody’s: Γιατί αναβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδας αλλά όχι το αξιόχρεο - Πότε παίρνουν τη σκυτάλη οι υπόλοιποι οίκοι

Χατζηδάκης: Απάντηση στη μηδενιστική κριτική οι θετικές εκτιμήσεις από τη Moody’s

Η Moody’s εξακολουθεί να παραμένει η μοναδική από τους μεγάλους διεθνείς οίκους που αρνείται να δώσει ακόμα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα στο αξιόχρεο της Ελλάδας, αναβάθμισε ωστόσο τις προοπτικές της οικονομίας σε θετικές, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο ώστε να επισφραγιστεί η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ελλάδα την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με το 

Το ελληνικό αξιόχρεο έχει ήδη λάβει επενδυτική βαθμίδα από τους άλλους τέσσερις μεγάλους οίκους, την S&P, την Fitch, την Scope και την DBRS. Μάλιστα, η τελευταία στην αξιολόγηση της, στις 6 Σεπτεμβρίου, προχώρησε και σε αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές, όπως έκανε με τη χθεσινή της αξιολόγηση και η  Μoody’s.

Για την αγορά δεν ήταν έκπληξη η χθεσινή μη αναβάθμιση του αξιόχρεου, αφού ακριβώς έναν χρόνο πριν, η Moody’s είχε προχωρήσει σε διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, από το Ba3 στο Ba1, μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, θέτοντας σε σταθερές τις προοπτικές, ενώ τον περασμένο Μάρτιο επιβεβαίωσε την αξιολόγηση. Θεωρούσαν λοιπόν μάλλον απίθανη μια νέα αναβάθμιση μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από τον οίκο που κρατά τον τίτλο του «πιο αυστηρού».

Οι λόγοι πίσω από την αναβάθμιση του outlook

Καταλύτης για την αναβάθμιση των προοπτικών στάθηκε ο τραπεζικός τομέας και συγκεκριμένα, η αυξημένη πιθανότητα διαρκούς ενίσχυσης της υγείας του, μειώνοντας τα ρίσκα για την κυβέρνηση. Οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε πολλούς δείκτες χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, όπως οι δείκτες κεφαλαιοποίησης. Η κερδοφορία είναι ισχυρότερη για τις ελληνικές τράπεζες και εμφανίζουν τη χαμηλότερη αναλογία κόστους-εσόδων στην ΕΕ. Αν και o δείκτης NPLs εξακολουθεί να είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, οι προοπτικές για περαιτέρω μείωση κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 1,9% τα επόμενα ένα με δύο χρόνια είναι καλές.

Επιπλέον, η εκτίμηση ότι η δημοσιονομική ισχύς της Ελλάδας θα μπορούσε να βελτιωθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο, καθώς είναι πιθανόν η οικονομική ανάπτυξη και οι δημοσιονομικές επιδόσεις να ξεπεράσουν τις τις προσδοκίες του οίκου.

Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης Ba1 της Ελλάδας αντανακλά τη σημαντική βελτίωση που έχει κάνει η χώρα τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης σε σχέση με τις συνεχείς προκλήσεις σε τομείς όπως η βελτίωση της δικαστικής αποτελεσματικότητας, η μείωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και το πολύ υψηλό δημοσιο χρέος.

Την ίδια ώρα όμως, ο οίκος αναφέρει πως παραμένουν σημαντικές προκλήσεις από έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, δημογραφικό και κλιματική κρίση, καθώς η Ελλάδα έχει υψηλή έκθεση σε πυρκαγιές, καύσωνες και έλλειψη νερού.

Τι θα αλλάξει την αξιολόγηση του αξιόχρεου

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Moody’s η Ελλάδα θα μπορούσε να αναβαθμιστεί από το Ba1 αν παρατηρηθούν συνεχιζόμενες βελτιώσεις στους δείκτες χρηματοοικονομικής ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος, με παράλληλες ενδείξεις για ταχύτερη εξάλειψη των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στους παρόχους υπηρεσιών από τις τωρινές εκτιμήσεις του οίκου.

Επίσης, καταλυτικό ρόλο θα παίξει η συνεχιζόμενη υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων σε σύγκριση με τις προσδοκίες του οίκου ώστε να μειωθεί ταχύτερα το δημόσιο χρέος. Θετικά πιστωτικά, τέλος, θα ήταν τα σημάδια επιτάχυνσης της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Πότε παίρνουν τη σκυτάλη οι υπόλοιποι οίκοι

Μετά την ετυμηγορία της Moody΄s, τη σκυτάλη θα πάρει η Standard & Poor’s, στις 18 Οκτωβρίου. Ο οίκος είχε αναβαθμίσει σε θετικές τις προοπτικές της αξιολόγησης ΒΒΒ- που έχει δώσει στην Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο.

Ακολουθεί στις 22 Νοεμβρίου η Fitch Ratings, που είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒΒ- τον Δεκέμβριο του 2023 και διατηρεί τις προοπτικές της αξιολόγησής της σταθερές.

Τον κύκλο των αξιολογήσεων για το 2024 θα «κλείσει» η Scope, στις 6 Δεκεμβρίου. Τον Ιούλιο ο οίκος διατήρησε αμετάβλητο το αξιόχρεο της Ελλάδας στο ΒΒΒ- (επενδυτική βαθμίδα) και αναβάθμισε το outlook σε θετικό, ενώ την επενδυτική βαθμίδα είχε δώσει στη χώρα μας στις αρχές Αυγούστου του 2023.

Tags
Back to top button