Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Μονή Ρουσάνου: Το γυναικείο μοναστήρι των Μετεώρων (φωτό)

Σαν να αιωρείται, μέσα στο μεγαλείο του Μετεωρίτικου τοπίου, ανάμεσα στις Μονές Βαρλαάμ και Αγίας Τριάδας βρίσκεται η Μονή Ρουσάνου.

Η θέση της εντυπωσιάζει καθώς καταλαμβάνει ολόκληρο το πλάτωμα στην κορυφή κατακόρυφου απότομου βράχου. Είναι χαρακτηριστικό πως η ανάβαση γινόταν με ανεμόσκαλες μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, που αντικαταστάθηκαν από δύο ξύλινες γέφυρες.

Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει στο επιβλητικό μοναστήρι από τσιμεντένια σκαλοπάτια και δύο μικρές γέφυρες. Φτάνοντας στην κορυφή, αναδεικνύεται γύρω όλο το μεγαλείο του τοπίου και η αίσθηση κατάνυξης των Μετεώρων.

Η προέλευση της ονομασίας του μοναστηριού παραμένει ασαφής στο πέρασμα των αιώνων των ύπαρξής του. Η επικρατέστερη θεωρία λέει πως οφείλεται στον πρώτο οικιστή του βράχου ή τον κτήτορα του πρώτου ναού. Ο βράχος ήταν γνωστός ως βράχος του Ρουσάνου ήδη από τις αρχές του 16ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν οι κτήτορες Ιωάσαφ και Μάξιμος, οι οποίοι ξαναέχτισαν την τότε ερειπωμένη μονή.

Το 1545 ανακατασκεύασαν το καθολικό, το οποίο είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και τιμά και την Αγία Βαρβάρα. Ο 19ος αιώνας βρήκε τη μονή Ρουσάνου σε παρακμή, να λειτουργεί ως ερημητήριο της μονής Βαρλαάμ. Αναστηλώθηκε τη δεκαετία του 1980 και σήμερα λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι.

Ο ζωγραφικός διάκοσμος του ναού έγινε το 1560 και αποτελεί ένα από τα πληρέστερα και ωριμότερα ζωγραφικά σύνολα της «Κρητικής Σχολής».

Tags
Back to top button