Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές από τα δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα στην Μαγνησία. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, με βάση τα πρώτα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων νερού, «υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση σε δείγματα από το περιφερειακό δίκτυο και τη δεξαμενή. Συγκεκριμένα, εκτός από μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης που ανευρέθησαν σε πολλά σημεία δειγματοληψιών ανιχνεύθηκε επιπλέον σαλμονέλα στη δεξαμενή και σε δύο επιπλέον δείγματα του περιφερειακού δικτύου. Ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού και η ταυτοποίηση των παθογόνων θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες».
«Η κλιματική αλλαγή μας «δείχνει» τα δόντια της. Οι αιτίες είναι άλλες, αλλά πλέον παίζουμε με τα όρια που μπορούν να συντηρηθούν τα τρόφιμα», είπε στο Mega ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής Κωνσταντίνος Ντελέζος. «Φάνηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ότι έχουμε σαλμονέλα και κολοβακτηρίδιο. Η σαλμονέλα προέρχεται από τα τρόφιμα, το κολοβακτηρίδιο από τις τουαλέτες», συμπλήρωσε.
Μαγνησία: Όλη η αλήθεια για την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνύπαρξη των δύο μικροβίων μπορεί να προέρχεται ενδεχομένως από επιφανειακά νερά από δίκτυα άρδευσης, ενώ το άλλο σενάριο κάνει λόγο για μόλυνση της αποχέτευσης.
«Η σαλμονέλα μπορεί να διατηρηθεί στο νερό 30 ημέρες. Μόνο και μόνο σε ένα σημείο να υπάρξει μόλυνση, μπορεί να απλωθεί σε όλο το δίκτυο», πρόσθεσε ο κ. Ντελέζος. Τα μικρόβια αυτά δεν προκαλούν θολότητα του νερού, ενώ ο κ. Ντελέζος τόνισε πως με τη χλωρίωση του δικτύου θα σταματήσει η μόλυνση των υδάτων.