Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Αθλητισμός

Μο Φάρα: Η πραγματική ιστορία του Ολυμπιονίκη-"Με έφεραν παράνομα στη Βρετανία με όνομα άλλου"

Ο Σερ Μο Φάρα, ένας από τους θρύλους του βρετανικού αθλητισμού που έχει αναδειχθεί τέσσερις φορές «χρυσός» Ολυμπιονίκης, αποκάλυψε ότι τον πήγαν στη Βρετανία παράνομα, με όνομα άλλου παιδιού και τον ανάγκασαν να εργαστεί ως οικιακός βοηθός. 

Σύμφωνα με το , παλιότερα, ο 39χρονος δρομέας είχε δηλώσει ότι πήγε στη Βρετανία με την οικογένειά του από τη Σομαλία, ως πρόσφυγας. Όμως τώρα, σε ντοκιμαντέρ του BBC που θα προβληθεί την Τετάρτη, αποκάλυψε την πραγματική ιστορία. 

Μία γυναίκα, που δεν ήξερε έως τότε, τον πήγε στη Βρετανία όταν ήταν περίπου 8 ετών, του είπε να λέει ότι το όνομά του είναι Μοχάμεντ Φάρα και τον ανάγκασε να δουλεύει στο σπίτι της ως οικιακός βοηθός, μη επιτρέποντάς του τα πρώτα χρόνια να πάει στο σχολείο. 

Μέρι-Σόφι Χάρβεϊ: Η Καναδή Ολυμπιονίκης κατήγγειλε ότι βρέθηκε ναρκωμένη με μώλωπες

«Οι περισσότεροι με ξέρουν ως Μο Φάρα, αλλά δεν είναι το όνομά μου, δεν είναι η πραγματικότητα. Η αληθινή ιστορία είναι ότι γεννήθηκα στη Σομαλία ως Χουσέιν Αμπντί Καχίν. Παρά το ό,τι έχω πει στο παρελθόν, οι γονείς μου ποτέ δεν έζησαν στη Βρετανία. Όταν ήμουν 4 ετών, ο πατέρας μου σκοτώθηκε στον εμφύλιο πόλεμο. Ως οικογένεια καταρρακωθήκαμε. Με χώρισαν από τη μητέρα μου και με έφεραν στη Βρετανία παράνομα, με το όνομα άλλου παιδιού, που το έλεγαν Μοχάμεντ Φάρα», είπε στο ντοκιμαντέρ ο Ολυμπιονίκης. 

Η άφιξη στο Λονδίνο

Ο πατέρας του, Αμπντί, σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα όταν ο Μο Φάρα ήταν τεσσάρων ετών. Ήταν περίπου 8 ή 9 ετών η μητέρα του έστειλε τον ίδιο και τον δίδυμο αδελφό του, Χασάν, να ζήσουν με έναν θείο τους στο Τζιμπουτί, για να είναι ασφαλείς. Μια γυναίκα, που δεν γνώριζε, επισκέφθηκε πολλές φορές το σπίτι και του είπαν ότι εκείνη θα τον πάει στην Ευρώπη, για να ζήσει με συγγενείς. 

Ο ίδιος ήταν ενθουσιασμένος με αυτό. «Δεν είχα ξαναμπεί ποτέ σε αεροπλάνο», σημείωσε. Η γυναίκα αυτή του είπε να συστήνεται ως Μοχάμεντ. Είχε μαζί της πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, που δίπλα στη φωτογραφία του ανέφεραν το όνομα Μοχάμεντ Φάρα. Όταν έφτασαν στη Βρετανία, η γυναίκα τον πήγε στο διαμέρισμά της στο δυτικό Λονδίνο και του πήρε το χαρτί στο οποίο είχε γραμμένα τα στοιχεία επικοινωνίας των συγγενών του. 

«Μπροστά στα μάτια μου, το έσκισε και το πέταξε στον κάδο. Εκείνη τη στιγμή ήξερα ότι είχα πρόβλημα», περιέγραψε. «Αν ήθελα να φάω, η δουλειά μου ήταν να προσέχω τα παιδιά, να τα κάνω μπάνιο, να τους μαγειρεύω, να καθαρίζω. Εκείνη μου είπε “Αν θες να ξαναδείς την οικογένειά σου, μην πεις τίποτα. Αν πεις κάτι, θα σε πάρουν”», διηγήθηκε. 

Ο Μο Φάρα περιγράφει ότι έπρεπε να κάνει δουλειές του σπιτιού και να προσέχει τα παιδιά «αν ήθελα να φάω». Λέει ότι η γυναίκα του είπε «Αν θέλεις να ξαναδείς την οικογένειά σου, μην πεις τίποτα». «Συχνά, απλά κλειδωνόμουν στο μπάνιο και έκλαιγα», περιγράφει. 

Δείτε βίντεο του :

«Με έσωσε ότι μπορούσα να τρέξω» 

Τα πρώτα χρόνια η οικογένεια δεν του επέτρεπε να πάει σχολείο, αλλά περίπου στα 12 χρόνια του γράφτηκε σε ένα. Το προσωπικό ήξερε ότι ήταν πρόσφυγας από τη Σομαλία. Όταν άρχισε να φοιτά ήταν απεριποίητος, μιλούσε ελάχιστα αγγλικά και ήταν ένα αποξενωμένο παιδί, περιέγραψε η δασκάλα του, Σάρα Ρένι. 

Όμως, ο καθηγητής φυσικής αγωγής, Άλαν Γουάτκινσον, παρατήρησε ότι το αγόρι άλλαζε όταν βρισκόταν στον στίβο. «Η μόνη γλώσσα που φαινόταν να καταλαβαίνει ήταν εκείνη της γυμναστικής και των αθλημάτων», είπε. Για τον Μο Φάρα, ο αθλητισμός ήταν μια σανίδα σωτηρίας καθώς «το μόνο που θα μπορούσα να κάνω για να ξεφύγω από αυτή την κατάσταση ήταν να βγω έξω και να τρέξω». 

Τελικά, εκμυστηρεύθηκε στον Γουάτκινσον την πραγματική ταυτότητά του, το παρελθόν του και ότι ήταν αναγκασμένος να δουλεύει για μια οικογένεια. Ο εκπαιδευτικός επικοινώνησε με την πρόνοια και βοήθησε τον Φάρα να πάει σε ανάδοχη οικογένεια Σομαλών. 

«Μου έλειπε ακόμη η αληθινή οικογένειά μου, αλλά από εκείνη τη στιγμή όλα βελτιώθηκαν», επεσήμανε. «Ένιωσα ότι έφυγε ένα βάρος από τους ώμους μου. Τότε βγήκε ο πραγματικός Μο».

Άρχισε να διακρίνεται ως αθλητής και με τη βοήθεια του Γουάτκινσον απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα, τον Ιούλιο του 2020. Από ένα παιδί, που μεταφέρθηκε παράνομα στη Βρετανία, έγινε ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές της χώρας. 

Κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου το 2012, στα 5.000 και τα 10.000 μ., επίτευγμα που επανέλαβε τέσσερα χρόνια αργότερα, στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Έτσι, έγινε ο πρώτος Βρετανός αθλητής στίβου που έχει στη συλλογή του τέσσερα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια. Έχει ανέβει οχτώ φορές στο βάθρο του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου, ενώ το 2017 η βασίλισσα Ελισάβετ τον έχρισε ιππότη. Τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στον μαραθώνιο. 

«Δεν είχα ιδέα ότι υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι που περνούν ακριβώς το ίδιο που πέρασα εγώ. Αυτό δείχνει πόσο τυχερός ήμουν», είπε και συμπλήρωσε. «Αυτό που με έσωσε πραγματικά, που με έκανε διαφορετικό, ήταν ότι μπορούσα να τρέξω». 

Στο ντοκιμαντέρ, εξέφρασε ανησυχία για το αν οι αποκαλύψεις του θα προκαλέσουν πρόβλημα με την υπηκοότητά του. Όμως, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις. 

 

Tags
Back to top button