Καταιγιστικός ήταν ο Γερουσιαστής Μενέντεζ σε πρόσφατη τοποθέτησή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, όπου «επιτέθηκε» στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, θέτοντας μια σειρά καίριων ερωτημάτων αναφορικά με τη συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τράμπ.
Ο γνωστός Δημοκρατικός Γερουσιαστής, που είχε εργαστεί σκληρά για το περίφημο «EastMed Act» χαρακτηρήρισε ως «στρατηγικό λάθος» τη συνάντηση Τράμπ - Ερντογάν, ενώ άφησε αιχμές για τους S-400 στην Τουρκία και την κυπριακή ΑΟΖ.
Τα κρίσιμα ερωτήματα
Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας αργά το απόγευμα στη Γερουσία, ο γερουσιαστής Μενέντεζ είπε πως ο πρόεδρος Τραμπ υποδέχεται ένα γνωστό αυταρχικό και παραβάτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που η συμπεριφορά είναι αυξητικά αντίθετη με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Ο γερουσιαστής Μενέντεζ επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια, ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει κάνει μια σειρά αποφάσεων για να χωρίσει τους δρόμους του με το ΝΑΤΟ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και με βασικές αρχές της δημοκρατίας.
«Μην κάνετε κανένα λάθος οι ενέργειες του Ερντογάν είναι σκόπιμες», πρόσθεσε.
Εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συνάντηση με τον Ερντογάν δεν θα είναι μία ακόμη ευκαιρία για φωτογραφίες με έναν ακόμη δικτάτορα, ο γερουσιαστής Μενέντεζ καλεί τον πρόεδρο Τραμπ να προασπίσει αποφασιστικά τις αρχές των ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
Οι S-400 στην Τουρκία
Το πρώτο ερώτημα που ζητά από τον πρόεδρο Τραμπ να θέσει στον Τούρκο ομόλογό του, είναι αν θα ανατρέψει η Τουρκία την απόφαση της να αγοράσει το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία.
«Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση είναι πολύ «ενοχλημένη» για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία. Λοιπόν, η «ενόχληση» δεν είναι πολιτική. Σύμφωνα με τον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA), η αγορά του S-400 από την Τουρκία είναι μια σημαντική συναλλαγή που επιφέρει κυρώσεις. Αυτές οι κυρώσεις θα έπρεπε να είχαν επιβληθεί τον Ιούλιο, όταν η Τουρκία πραγματοποίησε την πρώτη παραλαβή των S-400».
Οι κυρώσεις στη HalkBank
Το δεύτερο ερώτημα είναι αν ο πρόεδρος Τραμπ θα επιβάλει κυρώσεις για τις δραστηριότητες της HalkBank, του τουρκικού ιδρύματος που διευκόλυνε τη μεγαλύτερη φοροδιαφυγή των ιρανικών κυρώσεων.
Γνωρίζουμε, αναφέρει ο κ. Μενέντεζ, ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης άσκησε τελικά κατηγορίες για την υπόθεση. Αν όμως η κυβέρνηση ακολουθούσε το νόμο, θα είχε ήδη επιβάλει κυρώσεις στη HalkBank, στέλνοντας το μήνυμα σε άλλους δρώντες που επιδιώκουν να αποφύγουν τις κυρώσεις του Ιράν.
Καταλαβαίνω ότι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες του Ερντογάν σε αυτή την επίσκεψη του στο Λευκό Οίκο είναι να εξασφαλίσει την ανακούφιση της HalkBank. Κύριε πρόεδρε, αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από ό,τι απαιτεί ο νόμος. Και ελπίζω ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα δείξει χαρακτήρα όταν ο Ερντογάν του ζητήσει άλλη μία χάρη”.
Η κυπριακή ΑΟΖ στο προσκήνιο
«Τουρκικά πλοία παραβιάζουν συστηματικά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και ενδέχεται να λάβουν μέτρα στην Αμμόχωστο που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην οπισθοδρόμηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Η Τουρκία επίσης παραβιάζει συστηματικά τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, παραβιάζοντας την ελληνική κυριαρχία και την ασφάλεια των Ελλήνων πιλότων και των αυτών που βρίσκονται στο έδαφος από κάτω. Η ΕΕ έχει αναπτύξει ένα πλαίσιο κυρώσεων που αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Θα ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ αυτό το παράδειγμα;».
Η σύμπραξη με την Ρωσία
Το επόμενο ερώτημα είναι αν ο πρόεδρος Τραμπ καταδικάσει, ή θα αποδεχθεί, τη σχέση του Ερντογάν με την Τουρκία.
«Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν αισθάνθηκε την ανάγκη συντονισμού με τον πρόεδρο Πούτιν πριν από την άφιξή του στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο το Σαββατοκύριακο για να «αποτελέσει τη βάση» των συνομιλιών του με τον πρόεδρο.