Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Μυτιλήνη: Αναβαθμίζεται ο καταυλισμός στη Μόρια

Η φαβέλα του καταυλισμού των προσφύγων και των μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου αποτελεί παρελθόν. Λίγες ώρες μετά τον πέμπτο νεκρό (εκτός από τους τρεις πρόσφατους θανάτους πιθανά από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, είχαν προηγηθεί και οι θάνατοι της γιαγιάς με το εγγόνι της που κάηκαν ζωντανοί μέσα στη σκηνή) και η εικόνα φαίνεται πως αλλάζει.

Το σύνολο των σκηνών στη βόρεια και δυτική πλευρά του καταυλισμού -τον επονομαζόμενο στη γλώσσα του καταυλισμού «Γολγοθά»- δεν υπάρχει. Εργάτες όλη μέρα σήμερα μαζεύουν τις σκηνές και τους τόνους των σκουπιδιών που σκέπαζαν τα πάντα.

Στο πλέον βορειοδυτικό τμήμα ολοκληρώνεται η κατασκευή ενός νέου σύγχρονου τμήματος του καταυλισμού από δανέζικα «life shelters» (καταφύγια), κατασκευές δηλαδή θερμαινόμενες που στήθηκαν σε ένα τμήμα που λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους πιστεύονταν πως δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί για άλλο λόγο εκτός από στήσιμο σκηνών. Πρόκειται για τον χώρο που έγινε παγκόσμια γνωστός πριν ένα μήνα με τις εικόνες των σκηνών που βρισκόταν θαμμένες στο χιόνι τις μέρες των γιορτών των Χριστουγέννων.

Το τμήμα αυτό του καταυλισμού στήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, σε πέντε όλες κι όλες μέρες από την οργάνωση International Rescue Committee (IRC) και θα στεγάσει άνδρες μετανάστες που ταξιδεύουν μόνοι τους και ζούσαν στις σκηνές.

Ακολουθεί το τμήμα στο δυτικό κατηφορικό άκρο του καταυλισμού. Εδώ, μας λέει η διευθύντρια της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής Ανθή Καραγγελή που από χθες το απόγευμα είναι στη Μυτιλήνη, «θα χτιστούν άμεσα τα απαραίτητα αναλήμματα και θα τοποθετηθούν διώροφοι οικίσκοι». Σε τέσσερις βδομάδες από σήμερα, στα τέλη Φεβρουαρίου ο καταυλισμός της Μόριας θα είναι αυτός που έπρεπε να είναι» σημειώνει η κ. Καραγγελή.

Από χθες το απόγευμα και στο πλαίσιο της επιχείρησης αποσυμφόρησης του καταυλισμού της Μόριας, κατάσταση που είχε οδηγήσει στα τραγικά αποτελέσματα που έγιναν γνωστά, μεταφέρθηκαν άλλοι 50 μετανάστες κυρίως Αφρικανοί στο αρματαγωγό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Λέσβος» στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Εκατό άτομα κυρίως μέλη οικογενειών μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ που λειτουργεί ο Δήμος Λέσβου, ενώ 420 άτομα διαμένουν πλέον σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων.

Στη θέση των τελευταίων, που διέμεναν σε κοντέινερ μέσα στον καταυλισμό μεταφέρθηκαν και στεγάστηκαν άνδρες που όλο αυτό το διάστημα διέμεναν σε σκηνές.

«Σκοπός μας είναι, στο τέλος της εβδομάδας στη Μόρια να μην υπάρχει ούτε ένας μετανάστης άνδρας από τους 250 περίπου που υπάρχουν σήμερα, να μη στεγάζεται σε ατομική σκηνή» σημείωσε  η κ. Καραγγελή. «Και αυτό θα γίνει οπωσδήποτε» τόνισε.

Στο μεταξύ ακόμα και αυτός ο ελάχιστος πλέον αριθμός των σκηνιτών είναι να μειωθεί σταδιακά ως το τέλος της εβδομάδας, με τη λειτουργία σε ελαιώνα, δίπλα στον καταυλισμό της Μόριας, που είχε ενοικιασθεί από τον δανέζικο Ερυθρό Σταυρό και δεν είχε αξιοποιηθεί, θερμαινόμενων σκηνών. Έργο που και αυτό ξεκίνησε από σήμερα.

«Ολέθρια» η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας επισημαίνουν οι οργανώσεις που συμμετέχουν στην «Καμπάνια για την πρόσβαση στο άσυλο»

Εν τω μεταξύ, «ολέθρια» χαρακτηρίζουν τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας οι οργανώσεις που συμμετέχουν στην «Καμπάνια για την πρόσβαση στο άσυλο», «καθώς η εφαρμογή της έχει οδηγήσει στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, οι οποίοι υποχρεώνονται να ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες». Οι οργανώσεις ζητούν την εφαρμογή ενός δίκαιου συστήματος υποδοχής στην Ελλάδα.

Σε σχέση με την κατάσταση στα νησιά, οι οργανώσεις καταγγέλλουν ότι «σε όλους τους νεοεισερχόμενους αδιακρίτως επιβάλλεται κράτηση έως και 25 ημερών, συμπεριλαμβανομένων των προσώπων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, χωρίς καμία εξατομικευμένη αξιολόγηση». Επίσης, κάνουν λόγο για «σοβαρές ελλείψεις στη διαδικασία εντοπισμού και κατάλληλης μέριμνας για τα πρόσωπα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες», «κατά προτεραιότητα καταγραφή και επεξεργασία των αιτήσεων συγκεκριμένων εθνικοτήτων», «απόρριψη ως απαράδεκτων της μεγάλης πλειονότητας των αιτημάτων Σύρων προσφύγων», αλλά και «περιπτώσεις προσώπων που είχαν αιτηθεί διεθνή προστασία στην Ελλάδα», ωστόσο επιστράφηκαν στην Τουρκία «κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Αναφορικά με την ενδοχώρα, αναφέρουν «σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πλήρους καταγραφής και της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου», «δυσκολία που δημιουργεί η υποχρεωτική μέσω skype πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου» και «προβληματική εξέταση των αιτημάτων σε δεύτερο βαθμό».

Η «Καμπάνια για την πρόσβαση στο άσυλο» προτείνει την αντικατάσταση του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙΙ» από ένα μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο, δεσμευτικό για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και την εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο ενός δίκαιου και αποτελεσματικού συστήματος υποδοχής με την εξάλειψη μέτρων, όπως η επιβαλλόμενη χωρίς εξατομικευμένη αξιολόγηση κράτηση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, η κρίση επί του παραδεκτού που βασίζεται στη θεώρηση της Τουρκίας ως πρώτης χώρας ασύλου ή ασφαλούς τρίτης χώρας, ο περιορισμός διαμονής των αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου, η προτεραιοποίηση εθνικοτήτων και η εμπλοκή στη διαδικασία εξέτασης αιτημάτων ασύλου προσωπικού του EASO.

Τέλος ζητά την «ταχεία απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, οι οποίοι παραμένουν - εν καιρώ προσφυγικής και οικονομικής κρίσης - αναξιοποίητοι λόγω κακών κυβερνητικών χειρισμών σε σχέση με τη συγκρότηση και λειτουργία αρμόδιας Διαχειριστικής Αρχής».

Την «Καμπάνια για την πρόσβαση στο άσυλο» απαρτίζουν οι οργανώσεις «Αίτημα», «'Αρσις», «Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών», «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι», «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες», «Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων», «Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών- Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων», «Praksis» και «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Tags
Back to top button