Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Μυστήριο στην έρημο του Κατάρ: Ανεξήγητα σύμβολα έχουν βάλει φωτιά σε εικασίες (εικόνα)

Αντίστροφη μέτρηση για την κατάρρευση των ΗΠΑ! Πως θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν τον Τραμπ

Στην καρδιά της ερήμου του Κατάρ, στο Al Jassasiya, βρίσκεται ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος χώρος βραχογραφιών της χώρας. Οι πρόγονοι της περιοχής άφησαν το αποτύπωμά τους χαράσσοντας σύμβολα και μοτίβα πάνω σε ασβεστολιθικούς βράχους, αντικατοπτρίζοντας τον κόσμο γύρω τους, συμφωνα με το CNNi

Συγκεκριμένα, έχουν εντοπιστεί περίπου 900 πετρογλυφικά, μερικά από τα οποία θυμίζουν επιτραπέζια παιχνίδια, ενώ άλλα είναι απροσδιόριστης φύσης. Στα πιο εντυπωσιακά, ωστόσο, συγκαταλέγονται οι αναπαραστάσεις παραδοσιακών πλοίων (dhow), τα οποία φαίνονται λες και παρατηρούνται από ψηλά, παρότι οι καλλιτέχνες δεν είχαν ποτέ αυτή την οπτική γωνία.

Ο Ferhan Sakal, επικεφαλής ανασκαφών στα Μουσεία του Κατάρ, υπογραμμίζει τη μοναδικότητα ορισμένων γλυπτών, τα οποία δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στην Αραβική Χερσόνησο. Αυτές οι βραχογραφίες αντικατοπτρίζουν την ικανότητα των καλλιτεχνών να συνδυάζουν τη δημιουργικότητα και την παρατήρηση με την αφηρημένη σκέψη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα λεγόμενα "σύμβολα κυπέλλου", τα οποία αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο των ευρημάτων. Αυτά τα σημάδια έχουν πυροδοτήσει πολλές θεωρίες. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι ίσως χρησιμοποιήθηκαν σε παιχνίδια όπως το mancala, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι ίσως εξυπηρετούσαν σκοπούς μαντείας, ή ακόμα και την καταμέτρηση του χρόνου και της παλίρροιας.

Παρά τις διαφορετικές ερμηνείες, τα πετρογλυφικά του Al Jassasiya παραμένουν ένα ανεξερεύνητο κομμάτι της αρχαίας ιστορίας του Κατάρ, μαρτυρώντας την περίπλοκη σχέση των ανθρώπων με το περιβάλλον τους και τις αφηρημένες τους αναζητήσεις. 

Tags
Back to top button