Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Μία τροφή αρκεί για να πεις αντίο στη χοληστερίνη – Γλιτώνεις γευστικά

Μια απλή αλλαγή στη διατροφή είναι δυνατό να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης, δείχνει μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.


Η υψηλή χοληστερίνη και κυρίως η υψηλή LDL αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την αθηροσκλήρωση, δηλαδή τη στένωση και σκλήρυνση των αρτηριών, και κατ’ επέκταση για το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών από το Νοσοκομείο Σεν Μάικλς του Τορόντο, αντικαθιστώντας μία με δύο μερίδες ζωικών πρωτεϊνών με φυτικές πρωτεΐνες ημερησίως είναι δυνατό να μειωθούν τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα.

Η μείωση που θα επιτευχθεί θα είναι μάλιστα ακόμη μεγαλύτερη εάν η παραπάνω αλλαγή συνοδευτεί και από αύξηση στην κατανάλωση τροφών που αποδεδειγμένα ρίχνουν τη χοληστερίνη, όπως η βρόμη ή το κριθάρι, χάρη στις υδατοδιαλυτές ίνες που παρέχουν. Επίσης, στη μείωση της χοληστερόλης συμβάλλουν και οι τροφές που παρέχουν φυτικές στερόλες, όπως το σησαμέλαιο, το πίτουρο σιταριού και τα φιστίκια, καθώς και τρόφιμα ενισχυμένα στερόλες με όπως γάλατα, γιαούρτια, μπάρες δημητριακών και χυμοί.

Η επισκόπηση (μετα-ανάλυση) που πραγματοποίησαν οι ερευνητές υπέδειξε ότι η αντικατάσταση των ζωικών πρωτεϊνών με φυτικές (κυρίως σόγια, ξηρούς καρπούς και όσπρια) για διάστημα τουλάχιστον τριών εβδομάδων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τριών βασικών δεικτών «κακής» χοληστερίνης (LDL, non-HDL και απολιποπρωτεΐνη Β) κατά 5%.


«Μπορεί η μείωση να φαίνεται μικρή, όμως ο πληθυσμός της Βόρειας Αμερικής δεν καταναλώνει μεγάλη ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών κι έτσι υπάρχει σημαντικό περιθώριο για μικρές αλλαγές στη διατροφή ώστε ο κόσμος να συνειδητοποιήσει τα οφέλη που προκύπτουν» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ John Sievenpiper.

Tags
Back to top button