Η τυχαία αρχαιολογική ανακάλυψη, έγινε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, όταν άνοιξε η μήκους άνω των τριών μέτρων τρύπα σ’ έναν λιθόστρωτο δρόμο της Πιάτσα ντελά Ροτούντα. Ευτυχώς το σημείο ήταν κλειστό για το κοινό την ώρα εκείνη με αποτέλεσμα να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί.
Οι αρχαίες πλάκες, που αποκαλύφθηκαν, φαίνεται ότι είχαν χρησιμοποιηθεί για την πλακόστρωση δρόμων γύρω από το Πάνθεον, όταν πρωτοχτίστηκε, και στη συνέχεια καλύφθηκαν από άλλες μετά από μια σειρά έργων ανοικοδόμησης κατά τον πρώτο αιώνα μ.Χ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Smithsonian, αξιωματούχοι του δήμου της Ρώμης γνώριζαν για την ύπαρξη των πλακών αυτών κάτω από την επιφάνεια του δρόμου, αλλά αποφάσισαν να μην δώσουν το πράσινο φως για μεγάλη ανασκαφή, φοβούμενοι ότι θα προκαλούσε τεράστια αναστάτωση στην καρδιά της πρωτεύουσας.
Οι πλάκες διατηρήθηκαν σε ασυνήθιστα καλή κατάσταση επειδή περιβάλλονταν από χώμα πλούσιο σε διοξείδιο του πυριτίου, που απορροφά την υπερβολική υγρασία και βοηθά στην πρόληψη της διάβρωσης. Οι ίδιες οι πλάκες ήταν κατασκευασμένες από τραβερτίνη, ένα κοινό οικοδομικό υλικό στην αρχαία Ρώμη που χρησιμοποιήθηκε στο Κολοσσαίο και σε πολλές από τις αψίδες θριάμβου της πόλης, και προερχόταν από λατομεία έξω από την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Η περιοχή γύρω από το Πάνθεον είναι πλούσια σε αρχαιολογικούς θησαυρούς, που δεν έχουν ακόμη έρθει στο φως, επειδή χτίστηκε πάνω σε ναό της εποχής του Καίσαρα Αυγούστου το 27 π.χ., που καταστράφηκε από πυρκαγιά. Είναι το μνημείο που διατηρείται στην καλύτερη κατάσταση στη Ρώμη και προσελκύει κάθε χρόνια ορδές τουριστών απ’ όλο τον κόσμο.
Ένα βίντεο - προσομοίωση της ρωμαϊκής αγοράς στο παρελθόν: