Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Ελληνική Πολιτική

Μέσω Μονάχου στις ΗΠΑ: Ο Κ.Μητσοτάκης και οι προσπάθειες για το «ραντεβού» στον Λευκό Οίκο

Η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου είναι, το λεγόμενο «Νταβός της Άμυνας»δε, παραδοσιακά ένα καλό τερέν για Αμερικανούς αξιωματούχους. Δεν είναι τυχαίο ότι στη φετινή σύνθεση συμμετέχουν η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, αλλά και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, με την οποία ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε και σε πάνελ (ακόμα δεν μάθαμε τι είπαν).

Ο Κ.Μητσοτάκης πρόβαλλε τις ελληνικές θέσεις, ιδίως από τη στιγμή που η Τουρκία απουσίαζε από ένα τόσο σημαντικό φόρουμ. Στις ΗΠΑ υπάρχει πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι παράγων σταθερότητας και όχι ένας απρόβλεπτος παίκτης σε μια περιοχή που οι Αμερικανοί δεν θέλουν προβλήματα αλλά ακόμα (όπως σημειώνουν αναλυτές) δεν έχουν θέσει την Τουρκία στην ισχυρή βάσανο κυρώσεων.

Το ραντεβού με τους Γερουσιαστές

Στο πλαίσιο των επαφών του, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με διακομματική αντιπροσωπεία της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, υπό τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ. Στην σύνθεση της συνάντησης συμμετείχαν 14 άτομα, μεταξύ των οποίων καλοί γνώστες των ελληνικών θέσεων, όπως ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, ο γερουσιαστής Κρις Κουνς, αλλά και ο πολύπειρος πρώην γερουσιαστής Τζο Λίμπερμαν.

Ειδικά ο κύριος Βαν Χόλεν είναι στενός συνεργάτης του κ. Μενέντεζ, προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και διαπρύσιου υποστηρικτή των ελληνικών συμφερόντων. Σύμφωνα με πηγή που έχει άμεση γνώση της συζήτησης, το κλίμα ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετικό, κάτι που αντικατοπτρίζει και την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Τουρκία στους θεσμούς της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να επισημάνει το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων την τελευταία διετία, αλλά και τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης του υψηλού επιπέδου συνεργασίας σε τομείς όπως η αμυντική συνεργασία και οι επενδύσεις, ενώ στάθηκε και στη σημασία του σχήματος περιφερειακής συνεργασίας 3+1 -όπου συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ συν τις ΗΠΑ- για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, σημειώνοντας την ανάγκη ενίσχυσής του.

Εξέφρασε την επιθυμία ορισμένα από τα μέλη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου να επισκεφθούν σύντομα την Ελλάδα ως μέλη της διακοινοβουλευτικής επιτροπής του σχήματος 3+1 που προβλέπει ο Νόμος για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας, ο οποίος υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο.

Μπλίνκεν και στο βάθος Λευκός Οίκος

Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για λίγα λεπτά (απλά βρέθηκαν στον ίδιο διάδρομο και χαιρετίστηκαν ουσιαστικά) με ένα από τα πρόσωπα των ημερών σε παγκόσμιο επίπεδο, τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Οι δυο τους τα είπαν με φόντο τις παγκόσμιες εξελίξεις, αλλά είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης συνομιλεί άνετα με τους βασικούς παίκτες του αμερικανικού κατεστημένου.

Όλες αυτές οι επαφές του κ. Μητσοτάκη μπορούν να εκληφθούν και ως ένα πρελούδιο για την επικείμενη επίσκεψη του στον Λευκό Οίκο, η οποία, εφόσον το επιτρέψει η πανδημία, αναμένεται να πραγματοποιηθεί προς τον Απρίλιο. Υπενθυμίζεται, δε, ότι σχετική πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο δεν έχει λάβει ως τώρα ο κ. Ερντογάν, επί θητείας Μπάιντεν.

Tags
Back to top button