Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Μειώθηκαν τα λουκέτα σε καταστήματα το 2020 παρά την οικονομική κρίση

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ γνωστοποίησαν ότι το 2020 έκλεισαν λιγότερες επιχειρήσεις από όσες έκλειναν όταν υπήρχε ανάπτυξη στη χώρα, το 2019!

Η «διασωλήνωση» της αγοράς με τα λεφτά από το Κράτος μοιάζει να οδηγεί σε φαινόμενα «φούσκας». Εν μέσω πανδημίας και παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, το 2020 έκλεισαν λιγότερες επιχειρήσεις από όσες έκλειναν όταν υπήρχε ανάπτυξη στη χώρα, το 2019! Και άνοιξαν τόσες ακριβώς, όσες άνοιξαν και το 2019 όταν οι περισσότεροι αισιοδοξούσαν και κανείς δεν φανταζόταν την καταστροφή που θα επακολουθήσει.

Παρά τις αντιδράσεις και τις επικρίσεις όμως επειδή, επί ένα χρόνο τώρα, μπήκαν κριτήρια, ΚΑΔ, αλγόριθμοι και άλλες παράμετροι επιδότησης, τα στοιχεία ενάρξεων και λήξεως επιχειρήσεων για το 2020 δείχνουν ότι η κρατική στήριξη κράτησε όρθια την Αγορά –και σε υπερβολικό βαθμό ίσως μάλιστα.

Τι δείχνουν λοιπόν τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ (26/2/21) και από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο Επιχειρήσεων για τα κρατικά μέτρα στήριξης που εφαρμόστηκαν;

1) Εν μέσω πανδημίας έκλεισαν μόλις 37.345 επιχειρήσεις. Δηλώθηκαν δηλαδή 22,7% λιγότερες διακοπές εργασιών σε σύγκριση με το 2019, που είχαν ανέλθει στις 48.290. Με  4-9 μήνες κλειστή την αγορά, κατέβασαν ρολά 10.945 επιχειρήσεις λιγότερες (!) από όσες έκλειναν… στους καλούς καιρούς!

Και αν κάποιος εξέταζε ποιοι και πόσοι ιδιοκτήτες «παρέδωσαν τα κλειδιά» της επιχείρησής τους στο Κράτος, θα έβλεπε ότι και στον κλάδο Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης, οι διακοπές εργασιών το 2020 ήταν μόλις 4.969. Αντιθέτως το 2019 ήταν 6.309 ή 27% περισσότερες!

Αλλά και στον ευαίσθητο τομέα του Πολιτισμού, της Τέχνης, της Διασκέδαση και της Ψυχαγωγία, καταγράφηκαν 986 λήξεις επιχειρήσεων το 2020, έναντι 1.161 που είχαν κλείσει το 2019.

2) Μέσα στην κρίση, άνοιξαν όσες επιχειρήσεις άνοιγαν και προ πανδημίας, το 2019. Για την ακρίβεια, άνοιξαν 42 επιχειρήσεις λιγότερες, δηλαδή πτώση μόλις 5 τοις χιλίοις. Παρά το γενικό απαγορευτικό και τους φόβους κατάρρευσης στην αγορά, πολλές νέες επιχειρήσεις τόλμησαν και έκαναν την εμφάνισή τους.

Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 84.122 ενάρξεις επιχειρήσεων το 2020 ή 0,05% λιγότερες σε σύγκριση με το 2019, που είχαν ανέλθει στις 84.164. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί εμπιστοσύνη, ή μπορεί να δείχνει και ότι η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να ζούσε ένα αναπτυξιακό «μπουμ» εφέτος, αν  δεν ξεσπούσε η πανδημία.

3) Εντυπωσιάζει επίσης και ότι με κλειστή επί μήνες ολόκληρη την αγορά, 11.476 επιχειρήσεις άλλαξαν αντικείμενο. Και αυτό μπορεί να εξηγηθεί, είτε γιατί άλλαξαν ΚΑΔ για να πληρώνονται τα επιδόματα, είτε γιατί προσαρμόστηκαν στις εξελίξεις και άλλαξαν τρόπο λειτουργίας (πχ μέσω διαδικτύου) ή και φυσικό αντικείμενο, για να συνεχίσουν να έχουν έσοδα και λόγο ύπαρξης με τα νέα δεδομένα.

Πέραν από τις όποιες επιμέρους αναλύσεις και παρατηρήσεις πάντως, τα στοιχεία αυτά περιγράφουν συνολικά ένα μαζικό φαινόμενο που επιβεβαιώνει ότι τα κρατικά μέτρα στήριξης κράτησαν ζωντανές τις ελληνικές επιχειρήσεις και την εθνική Οικονομία επί 1 χρόνο.

Αλλά δείχνει πιθανώς και ότι οδήγησαν και σε έντονες στρεβλώσεις, που θα αποκαλυφθούν με δραματικό τρόπο ίσως αργότερα, εάν και εφόσον αρχίσει να βγαίνει η χώρα από την κρίση: υγιείς επιχειρήσεις διασώθηκαν μεν (διατηρώντας και τις θέσεις εργασίας) αλλά αντί να κλείσουν με πάταγο χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν είχαν λόγους ύπαρξης (και θα έκλειναν ούτως ή άλλως όπως κάθε χρόνο συμβαίνει) αυτές παρέμειναν τελικά ανοικτές το 2020 για να απομυζούν επιδόματα. Και έτσι, μόλις εκλείψουν τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης, η «φούσκα» πιθανότατα θα σκάσει και τότε θα κλείσουν μαζεμένες όσες επιχειρήσεις ανέβαλαν προσωρινά το «λουκέτο», όταν είδαν ότι «βρέχει λεφτά» από το κράτος.

Tags
Back to top button