Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Με παραβάσεις στο FIR Αθηνών και τουρκική αρμάδα νότια Ρόδου και Καστελορίζου προκλήσεις Φιντάν και απαντήσεις Δένδια και Φλώρου

Ασυγκράτητη η τουρκική αναθεωρητική πολιτική λίγες ημέρες πριν την 7η Δεκεμβρίου, κατά την οποία Μητσοτάκης και Ερντογάν θα ρθουν για μια ακόμα φορά πρόσωπο με πρόσωπο.

Καταρχήν λόγω της άσκησης «Ανατολική Μεσόγειο 2023» στο πλαίσιο της οποίας ο τουρκικός στόλος κινητοποίησε 24 μονάδες επιφανείας, 4 υποβρύχια, 10 ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα, 5 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 3 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, 20 μαχητικά αεροσκάφη και τρία ιπτάμενα ραντάρ συν μονάδες ειδικών επιχειρήσεων, στέλνοντας την πλειοψηφία αυτών στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου, στις προσβάσεις του ναυστάθμου του Ακσάζ επί της ουσίας, είχαμε τις πρώτες παραβάσεις στο FIR Αθηνών εδώ και πολύ καιρό.

Τα θέλουν όλα δικά τους! Ο Φιντάν έβαλε και τα Δωδεκάνησα στην προστασία της μειονότητας

Συγκεκριμένα ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας ATR 72 και 5 ελικόπτερα του τουρκικού στόλου και της αεροπορίας σημείωσαν 5 παραβάσεις στο FIR Αθηνών καθώς πέταξαν χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν παραθέτοντας τον απολογισμό και τον σχεδιασμό του υπουργείου του στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όπου συζητείται ο προϋπολογισμός προχώρησε σε μια ακόμα πρόκληση αναφερόμενος σε ομοεθνής του στη Δυτική Θράκη αλλά και τα…Δωδεκάνησα!

Συγκεκριμένα είπε: «Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική της και των συμπατριωτών μας που ζουν στα Δωδεκάνησα είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε ως προτεραιότητα. Παρακολουθούμε στενά την προστασία των δικαιωμάτων των συμπατριωτών μα σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η διάκριση των ιδρυμάτων, που κατοχυρώνονται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και τις διεθνείς συμβάσεις».

Ακόμα δηλώνοντας ότι βρίσκονται στην 60ή επέτειο από την ανάδειξη του Κυπριακού, ο Φιντάν είπε: «Το κλειδί για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση του ζητήματος με βάση τα δεδομένα στο νησί είναι η κατοχύρωση των εγγενών δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού, η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς. Εάν πρόκειται να γίνει διαπραγμάτευση, δεν θα είναι μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»..

Επισημαίνοντας ακόμα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει με ευαισθησία τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε την επιθυμία να προωθηθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα με έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο βασισμένο σε μια θετική ατζέντα.

Ο Φιντάν είπε χαρακτηριστικά ότι «οι σχέσεις μας με την Ελλάδα εξελίσσονται σε θετική κατεύθυνση με τη βοήθεια της διπλωματίας αλληλεγγύης που επιδεικνύεται πρόσφατα».

Σημειώνοντας ότι αναζωογόνησαν τους υπάρχοντες μηχανισμούς διαλόγου εντείνοντας τις προσπάθειές τους για την ανάπτυξη θετικής ατζέντας στις συναντήσεις υψηλού επιπέδου που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια του έτους, ο Φιντάν είπε ότι συνεχίζουν τις προετοιμασίες για την 5η Σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, η οποία ήταν αποφασίστηκε να διεξαχθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου.

Την στιγμή πάντως που ο Φιντάν αναφερόταν για μια ακόμα σε «Τούρκους» στη Δυτική Θράκη προσθέτοντας και τα Δωδεκάνησα, ο Νίκος Δένδιας στην ημερήσια διαταγή του με αφορμή την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε μεταξύ άλλων: «Στην εποχή όπου οι προκλήσεις ασφαλείας εξελίσσονται, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι στοιχεία της εθνικής μας συγκρότησης. Αποτελούν σύμβολο Εθνικής παρουσίας και επιβίωσης. Διαμηνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της. Να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα. Να υπερασπίσει τα κυριαρχικά της Δικαιώματα. Να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων»

Ο δε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στη δική του ημερήσια διαταγή με αφορμή την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων στην αποστροφή του λόγου τόνισε με σημασία: «σε μια χρονική συγκυρία που ο αγώνας «υπέρ βωμών και εστιών» καθίσταται υπαρξιακός για ολόκληρα Έθνη, ο αμυντικός πυλώνας του δικού μας Έθνους, το σκληρό κέλυφος της Πατρίδας μας, οι Ένοπλες Δυνάμεις της, διασφαλίζουν απόλυτα την εθνική κυριαρχία, υψώνοντας τείχη ισχυρής αποτροπής σε ξηρά, θάλασσα και αέρα απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή, όντας έτοιμες από πάντα και για πάντα να επιβάλουν τη βούληση του Έθνους αν η περίσταση το απαιτήσει».

Tags
Back to top button