Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Με Νοτιοκορεατικούς κινητήρες η Τουρκία κατασκευάζει τα πρώτα 85 άρματά της Altay -Αναβαθμίζεται η απειλή σε Αιγαίο-Θράκη (Βίντεο)

Η Τουρκία μέσω της αμυντικής της βιομηχανίας επιχειρεί  κατασκευάζοντας εγχώρια οπλικά συστήματα μέσα και πυρομαχικά να απεξαρτητοποιηθεί από προμήθειες  Δυτικών χωρών.

Σε δοκιμές  από τον Απρίλιο υποβάλλονται τα δύο πρώτα άρματα ALTAY

Στο πλαίσιο αυτό είναι γνωστό ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία μετά απο πολυετή προβλήματα  κατάφερε να , τα οποία ξεκίνησαν δοκιμές πιστοποίησης ,που αναμένεται να διαρκεσουν 16 μήνες.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Γενικού Διευθυντή της BMC, Murat Yalçıntaş, ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα δοκιμών περιμένει τα 2 άρματα ALTAY που θα παραδοθούν τον Απρίλιο.

Αυτές οι επιτόπιες δοκιμές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών και των στελεχών της BMC, αναμένεται να διαρκέσουν από 1,5 έως 2 χρόνια.

Η εταιρεία στοχεύει να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή του ALTAY με τον Korean Power Group το 2025.

Από το δεύτερο εξάμηνο του 2026, σχεδιάζεται να συνεχιστεί η μαζική παραγωγή νέων ALTAY με τον εγχώριο και εθνικό όμιλο BMC.

Έρχονται οι πρώτοι 85 κινητήρες των αρμάτων από τη Νότια Κορέα

, αναφέρει ότι έρχονται 85 κινητήρες από τη Νότια Κορέα για το ALTAY Tank, επισημαίνοντας:

"Στόχος είναι να ξεπεραστεί το εμπάργκο κινητήρα της Γερμανίας στο ALTAY Tank με τη Νότια Κορέα. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Νότια Κορέα θα παραδώσει 85 κινητήρες  στην Τουρκία σε πρώτο στάδιο.

Στροφή 180 μοιρών από Ερντογάν: Θέλουμε μια νέα διαδικασία με την Ελλάδα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Yaşar Güler δήλωσε ότι οι εργασίες για το "Altay Tank" συνεχίζονται και ότι στο πλαίσιο του έργου θα παραχθούν συνολικά 250 άρματα μάχης. Δηλώνοντας ότι κινητήρας θα προμηθεύεται από τη Νότια Κορέα μέχρι να παραχθεί ο εγχώριος κινητήρας, ο Güler είπε:

«Η Νότια Κορέα μας δίνει 85 μονάδες. Οι υπόλοιποι 165 θα κατασκευαστούν στην Τουρκία».  είπε.

Από την άλλη πλευρά, οι αναπτυξιακές δραστηριότητες του εθνικού κινητήρα για το ALTAY συνεχίζονται.

Αναφορικά με τον  κινητήρα  ισχύος 1500 ίππων ο οποίος  σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2027, συνεχίζονται  επί του παρόντος οι  δοκιμές του.

Το άρμα  "New ALTAY"

Η  επιχειρησιακή ικανότητα του έχει αυξηθεί με την προσθήκη ενημερωμένων τεχνολογιών και καινοτομιών και το εθνικό τανκ επαναπροσδιορίστηκε με το όνομα «New Altay», το οποίο απέκτησε πρόσθετα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την εμπειρία που αποκτήθηκε στις επιχειρήσεις που πραγματοποιεί ο τουρκικός στρατός τα τελευταία χρόνια.

Τουρκικές πηγές υποστηρίζουν ότι το νέο τουρκικό τανκ έχει ενσωματώσει αρκετές ψηφιακές τεχνολογίες. Οι αναλυτές σχολιάζουν ότι χάρη σε αυτές, το Altay θα έχει την ευκαιρία να εντοπίσει εχθρικούς στόχους σε αρκετά μικρό χρονικό διάστημα. Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες θα βοηθήσουν το Altay να εκτελέσει πιο ακριβή εντοπισμό του εχθρού.

Επίσης το σύστημα ελέγχου πυρός το οποίο είναι εξοπλισμένο με αποστασιόμετρο λέιζερ και ένα πολύ πιο ευαίσθητο σύστημα σταθεροποίησης εικόνας. Με αυτόν τον τρόπο, το τανκ θα μπορεί να ανιχνεύει στόχους σε μεγάλες αποστάσεις και να χτυπά με ακρίβεια όλους τους στόχους που μπορεί να συναντήσει κανείς στο πεδίο της μάχης, με υψηλό ρυθμό βολών.

Χάρη στο σύστημα ελέγχου πυρός, η ικανότητα «εκτόξευσης πυρών εν κινήσει» του άρματος θα βελτιωθεί και θα μπορεί να πλήξει τους στόχους του με υψηλό βαθμό ακρίβειας, τόσο εν κινήσει όσο και όταν είναι ακίνητο, σε ανώμαλο έδαφος ή κατά τη διεξαγωγή ενός ελιγμού .

 

 

Τα μειονεκτήματα του Altay -Ευάλωτο έναντι των Javelin

Το τουρκικό άρμα θα έχει επιπλέον θωράκιση  στην πίσω πλευρά του πύργου, αλλά όχι αυτόματο σύστημα φόρτωσης, γεγονός πολύ σημαντικό αναφορικά με την μη συνεχόμενη σε μικρό χρονικό διάστημα εκτόξευση βλημάτων.

Το άρμα Altay θα φέρει επίσης  το σύστημα ενεργής προστασίας AKKOR 

Συνέπεια αυτού είναι ότι το τουρκικό  Altay  δεν θα μπορεί να προστατευθεί από τον αντιαρματικό πύραυλο javelin, αφού ο τελευταίος θα πλήτει το τουρκικό άρμα από πάνω προς τα κάτω  στον πύργο του ,όπου το παραπάνω σύστημα αυτοπροστασίας δεν καλύπτει το άρμα και όχι κατευθυνόμενος σε αυτό από μπρός-πίσω-δεξιά-αριστερά που το καλύπτει.

Οι ανάγκες του τουρκικού στρατού και ο "προσανατολισμός τους"

Μέχρι στιγμής, ο τουρκικός στρατός έχει παραγγείλει 250 άρματα Altay συνολικής αξίας περίπου 3,5 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο σύμβασης. 

Η ζήτηση-στόχος υπολογίζεται σε σχεδόν 1.000 άρματα, τα οποία πρόκειται να παραληφθούν σε τέσσερις δόσεις για να αντικαταστήσουν τανκς  παλαιότερης γενιάς του τουρκικού στρατού. 

Τέλος μένει να δούμε που θα κατευθυνθούν τα πρώτα 100 Altay στον τουρκικό στρατό, αφού κάτι τέτοιο θα αποτελεί σαφή ένδειξη των προτεραιοτήτων του.

Αν για παράδειγμα αυτά παραληφθούν από  Σχηματισμούς της Στρατιά Αιγαίου ή  από εκείνους με "προσανατολισμό" το Αιγαίο όπως αυτοί του 4ου Σώματος Στρατού, που κατά την εκτίμησή μας είναι το πιθανότερο, ή θα κατευθυνθούν στην 1η Στρατιά στην Ανατολική Θράκη ή ακόμη και στο μέτωπο της Συρίας, με το τελευταίο να θεωρείται το λιγότερο πιθανό.

Η αντίδραση της Ελλάδας

Η προσθήκη των ALTAY στο αρματικό δυναμικό της Τουρκίας, θα αναβαθμίσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Σχηματισμών της σε Αιγαίο και Θράκη, κάτι που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν από εμάς, αφού το 2025 που θα αρχίσει σύμφωνα με τους Τούρκους η μαζική παραγωγή  του δεν είναι μακριά.

Όπως προείπαμε το σύστημα ενεργής προστασίας AKKOR με το οποίο σχεδιάζουν οι Τούρκοι να ντύσουν το ALTAY,  δεν του παρέχει προστασία από βλήματα τα οποία θα το πλήξουν στην κατεύθυνση από πάνω προς τα κάτω, γεγονός που θα πρέπει να μας οδηγήσει στην προμήθεια αντιαρματικών όπλων με παρόμοια τροχιά βλημάτων όπως πχ τα Javelin των  ΗΠΑ

 

Tags
Back to top button