Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Με ΝΔ το χρέος αυξήθηκε κατά περισσότερο από 25% σε δύο χρόνια

Για να είναι μέλος της ΕΕ, μια χώρα δεν πρέπει να έχει χρέος από την κεντρική κυβέρνηση που να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ βάσει του λεγόμενου Συμφώνου Σταθερότητας. Πολλές χώρες έχουν... αμαρτήσει από καιρό ενάντια στον κανόνα και μετά την πανδημία, το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να αυξάνεται σε πολλά κράτη μέλη.

Η χειρότερη κατάσταση είναι στην Ελλάδα, η οποία στο παρελθόν αποτέλεσε αντικείμενο μιας σειράς αμφιλεγόμενων πακέτων διάσωσης.. Η χώρα μας, μαζί με την Ιταλία και το Βέλγιο – την έδρα της ΕΕ δηλαδή -, δεν πλησίασε ποτέ την απαίτηση του 60%.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας υπερβαίνει πλέον το 205% του ΑΕΠ. Το 2019, το ποσοστό αυτό ήταν 176,6% . Έτσι, το χρέος αυξήθηκε κατά περισσότερο από 25 ποσοστιαίες μονάδες σε δύο χρόνια.

Αλλά το πρόβλημα δεν αφορά στην Ελλάδα μονάχα... Μεταξύ των χειρότερων... ενόχων - όπου το εθνικό χρέος είναι υψηλότερο από το ΑΕΠ και συνεχίζει να αυξάνεται - είναι η Ιταλία με 155,8% (134,8% 2019), η Πορτογαλία με 133,6% (117,7% 2019), η Ισπανία με 120% (95,5% 2019), η Κύπρος με 118,2% (95,5% 2019), η Γαλλία με 115,7% (98,1% 2019) και το Βέλγιο με 114,1% (98,6% 2019).

Η Εσθονία μπορεί να υπερηφανεύεται για το χαμηλότερο δημόσιο χρέος στην ΕΕ. Είναι σήμερα 18,2%. Διατηρεί την πρώτη θέση παρά το γεγονός ότι το χρέος έχει αυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019, όταν το ποσοστό ήταν 8,4%.

Η Σουηδία είναι μία από τις χώρες της ΕΕ με το χαμηλότερο δημόσιο χρέος και καταλαμβάνει το 39,9% του ΑΕΠ στην πέμπτη θέση. Ωστόσο, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης έχει επίσης αυξηθεί εδώ και το 2019 ήταν 35,1%.

Tags
Back to top button