Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Με κέρδη έκλεισαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η ΕΚΤ διατήρησε σε ισχύ το σύνολο των μέτρων που έχει δρομολογήσει για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού. Ειδικότερα, κράτησε στα ιστορικά τους χαμηλά τα επιτόκια της, ενώ επανέλαβε ότι θα συνεχίσει να διενεργεί τις αγορές στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP) -το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1,85 τρισ. ευρώ- μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και “σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει λήξει.”

Την εμπιστοσύνη της στα μέτρα πολιτικής που έχει λάβει η ΕΚΤ για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και την σύγκλιση του πληθωρισμού προς τους στόχους της (κάτω, αλλά κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα), επανέλαβε η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP θα διενεργούνται το επόμενο τρίμηνο με ρυθμό σημαντικό υψηλότερο από ό,τι τους πρώτους μήνες του έτους, ενώ απέκλεισε κάθε συζήτηση για μείωση του προγράμματος, ως πολύ πρώιμη.

Η κα Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει άφθονη ρευστότητα μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης που διενεργεί, σημειώνοντας ότι η τελευταία πράξη στην τρίτη σειρά στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III) κατέγραψε υψηλό ρυθμό απορρόφησης των κεφαλαίων.

Σε αυτό το κλίμα ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,68% στις 439,63 μονάδες, με τον κλάδο των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας να σημειώνει άλμα 2,2% και να ηγείται των κερδών, ενώ οι ασφαλιστικές μετοχές σημείωσαν πτώση 0,3%.

Ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,82%, στις 15.320,52 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,91% στις 6.267,28 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,62% στις 6.938,24 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,98% στις 24.938,41 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 1,61% στις 8.656,80 μονάδες.

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων, ο τίτλος της Nestlé σημείωσε άλμα 2,9% μετά την ανακοίνωση του ελβετικού κολοσσού των τροφίμων ότι οι οργανικές πωλήσεις του πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 8%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στον αντίποδα, ο τίτλος της Credit Suisse υποχώρησε κατά 2,1 % μετά την ανακοίνωση της ελβετικής τράπεζας ότι σχεδιάζει να αντλήσει 1,7 δισ. φράγκα για την εξυγίανση του ισολογισμού της μετά το πλήγμα που δέχτηκε από την κατάρρευση της Archegos Capital Management. Η τράπεζα ανακοίνωσε ταυτόχρονα επιπλέον επιβαρύνσεις 600 εκατ. φράγκων το δεύτερο τρίμηνο λόγω της υπόθεσης της Archegos.

Kέρδη της τάξης του 2,48% σημείωσε ο τίτλος της Volvo μετά την ανακοίνωση καλύτερων των εκτιμήσεων κερδών σε λειτουργικό επίπεδο για το α’ τρίμηνο.

Επιπλέον η Renault ανακοίνωσε πτώση 1,1% στα έσοδα του πρώτου τριμήνου, με τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 1,3% σήμερα.

Ευρωζώνη: Αύξηση σε δημόσιο έλλειμμα και χρέος

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, το 2020, το δημόσιο έλλειμμα τόσο της ευρωζώνης όσο και της ΕΕ αυξήθηκε σημαντικά σε σύγκριση με το 2019, όπως και το δημόσιο χρέος, λόγω των μέτρων που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ειδικότερα, στην ευρωζώνη, το δημόσιο έλλειμα προς το ΑΕΠ αυξήθηκε από 0,6% το 2019 σε 7,2% το 2020 και στην ΕΕ από 0,5% σε 6,9%. Ακόμη, στην ευρωζώνη, το δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ αυξήθηκε από 83,9% στο τέλος του 2019 σε 98,0% στο τέλος του 2020, και στην ΕΕ από 77,5% σε 90,7%.

Η Eurostat σημειώνει πως το 2020 όλα τα κράτη μέλη ανέφεραν έλλειμμα.

Το 2020, οι κρατικές δαπάνες στη ζώνη του ευρώ κυμάνθηκαν στο 54,1% του ΑΕΠ και τα κρατικά έσοδα στο 46,8%. Τα στοιχεία για την ΕΕ κυμάνθηκαν σε 53,4% και 46,5%, αντίστοιχα. Τέλος, και στις δύο ζώνες, ο δείκτης δημοσίων δαπανών αυξήθηκε σημαντικά, ενώ ο λόγος κρατικών εσόδων αυξήθηκε ελαφρώς

Tags
Back to top button