Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε το μεσημέρι της Δευτέρας διά της παραιτήσεως του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού, με αφορμή τα όσα απίστευτα ειπώθηκαν από τον δήμαρχο Σπάρτης, Πέτρο Δούκα.
«Όταν σου πει για τα θέματα αποζημιώσεων για τον παγετό, όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε…» είπε ο κ. Δούκας.
«Έχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά…» ακούγεται κάποιος από τη σύσκεψη να λέει. «Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε με 15% θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι»… συμπλήρωσε ο σημερινός δήμαρχος Σπάρτης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έσπευσε να δημοσιεύσει το Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό «για την αντίδρασή του στην απαράδεκτη αναφορά του Δημάρχου Σπάρτης», με τον Σ.Λιβανό να παραδέχεται ότι θα έπρεπε να έχει αντιδράσει διαφορετικά, αναγκαζόμενος να δηλώσει την παραίτησή του. Για την ιστορία, η «αντίδραση» του υπουργού ήταν πως χαρακτήρισε «εποποιία» αυτό που περιέγραψε ο Π.Δούκας, αποδεχόμενος πως «υπολειπόμεθα ότι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία».
Κατά την πρώτη ανάγνωση, πράγματι το πρόβλημα διαπιστώνεται στο γεγονός πως ο υπουργός Λιβανός δεν προστάτεψε την παράταξη και την κυβέρνηση Καραμανλή. Άλλωστε, αυτό το μήνυμα επιχείρησε να εκπέμψει και η κυβερνητική διαρροή που συνόδευσε την είδηση της αποπομπής, καθώς αναφέρθηκε πως «ο Σπήλιος Λιβανός είναι προσωπικός του φίλος, αλλά αυτά που ειπώθηκαν από τον κ. Δούκα για ένα τόσο τραγικό γεγονός είναι εκτός του αξιακού κώδικα του πρωθυπουργού και η αντίδραση του υπουργού έπρεπε να είναι εντελώς διαφορετική». Συμπλήρωναν δε πως «τέτοιες συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές από τον Κυριάκο Μητοστάκη».
Παρόλα αυτά θα πρέπει όμως να σημειωθεί πως δεν έχουν περάσει παρά μόλις χαρακτήριζε «λεκέ» τους 24.000 και πλέον νεκρούς της πανδημίας, ενώ «φρέσκο» είναι και .
Αλλά και και η επιστράτευση του Γιώργου Γεωργαντά για τη νέα ηγεσία του υπουργείου κάθε άλλο παρά μηνύματα ενός διαφορετικού υποδείγματος πολιτικής μεταδίδει, για τις ψηφοθηρικές και πελατειακές σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας.
«Επίσης καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πίεση ή στην υπενθύμιση σε ανθρώπους που ωφελήθηκαν από την ΝΔ, σε ανθρώπους που βόλεψαν επί ΝΔ, σε ανθρώπους που πήρανε συμβάσεις από τη ΝΔ, εννοώ συμβάσεις έργου, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, άλλοι που πήγανε στα στέιτζ…» δήλωνε σε κομματική εκδήλωση στο Κιλκίς λίγο πριν τις εκλογές του 2012, ενώ συμπλήρωνε χωρίς να αφήνει περιθώριο για παρανοήσεις πως «Σε αυτούς να τους θυμίσουμε ότι πρέπει να προσφέρουν κάποια υπηρεσία, πρέπει να πάνε εκλογικοί αντιπρόσωποι, πρέπει να φέρουν την μάνα τους και τον πατέρα τους να ψηφίσει, ξέρουμε όλοι ποιοι είναι αυτοί, αυτοί που τα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ ωφελήθηκαν από τη ΝΔ, σε αυτούς μπορούμε να υπενθυμίσουμε λίγο πιο φωναχτά ότι έχουν υποχρέωση να πάνε να ψηφίσουν».
Τι προκάλεσε πανικό στο Μαξίμου
Αξίζει δε να αναφερθεί πως από την ώρα που το βίντεο διαδόθηκε, η αποπομπή και η ανακοίνωση του αντικαταστάτη του, με την «προαγωγή» του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γ. Γεωργαντά, έγινε δίχως να υπάρξει η παραμικρή διαρροή και με χαρακτηριστική ταχύτητα.
Χαρακτηριστικό πως φιλικά και μη μέσα ενημέρωσης, από την πρώτη στιγμή της παραίτησης Λιβανού διακινούσαν για την αντικατάστασή του τα ονόματα του υπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημοσθένη Στύλιου, έως και την επαναφορά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενδεικτικό πως τα πράγματα έγιναν γρηγορότερα από τις ταχύτητες του συνήθους μηντιακού μηχανισμού του Μεγάρου Μαξίμου.
Γιατί ένας τέτοιος πανικός για μια δήλωση που έγινε από τις 2 Φεβρουαρίου και ήταν γνωστή ήδη στο Μαξίμου, αφού είχε μεταδοθεί σε ζωντανή μετάδοση;
Όπως «σκάει» οσονούπω, ένα σκάνδαλο 16 εκατ. ευρώ στο οποίο εμπλέκεται ο Σ.Λιβανός.
Και ότι η αποπομπή για τα «ανέκδοτα» του Πέτρου Δούκα με τις «σακούλες χρημάτων», ήταν απλά η κάλυψη για την εκδίωξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Φημολογείται η εμπλοκή του σε σκάνδαλο υπεξαίρεσης 16.000.000 ευρώ, με σύμβουλο που είχε στο υπουργείο, έναν πρώην δήμαρχο δήμου της Αιτωλοακαρνανίας.
Ο οποίος είναι μπλεγμένος με απάτη σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση παραποίηση εγγράφων από δικαστήρια με εμπλοκή δικαστικών γραμματέων κλπ.