
Στο βαθμό που κριθεί απαραίτητο και υπό τον όρο της επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος διάσωσης, θα εφαρμοσθούν τα μέτρα για το χρέος, επαναλαμβάνει ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.
Σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, τονίζει την ανάγκη για ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δ' αξιολόγηση με πολιτική απόφαση στο Eurogroup, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέος και το πλαίσιο για την μετα-μνημονιακή εποχή.
Παράλληλα, σε ξεχωριστή ανακοίνωση ο ESM προαναγγέλλει ότι την Παρασκευή συνεδριάζει το Συμβούλιο Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την εκταμίευση προς την Ελλάδα της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, που έχει απομείνει από την τέταρτη δόση του προγράμματος.
«Το Συμβούλιο των Διευθυντών θα εξετάσει την αξιολόγηση των θεσμών αναφορικά με την πρόοδο της Ελλάδας στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Μία ικανοποιητική αξιολόγηση, στο πλαίσιο της τέταρτης δόσης της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, θα άνοιγε τον δρόμο για να εξετάσει το Συμβούλιο Διευθυντών την έκδοση του υπολοίπου 1 δισ. ευρώ που είχε προορισθεί για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων στο πλαίσιο αυτής της δόσης», αναφέρεται στην ατζέντα της συνεδρίασης.
Σημειώνεται ότι στις 27 Μαρτίου, το Συμβούλιο Διευθυντών ενέκρινε την τέταρτη δόση στην Ελλάδα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ καθώς και την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους, την εξόφληση ληξιπρόθεσμων και τη δημιουργία αποθεματικού ασφαλείας.
Στην καθιερωμένη επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης με θέμα τον απολογισμό της συνεδρίασης του Eurogroup της 24ης Μαΐου, ο Μάριο Σεντένο τονίζει:
Πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο για ένα σημαντικό ορόσημο που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση του προγράμματος με επιτυχία. «Το επόμενο βήμα πρέπει να το κάνουν οι ελληνικές Αρχές με την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων εγκαίρως για την επόμενη συνεδρίαση», προσθέτει, για να «μας επιτραπεί να πάρουμε μια πολιτική απόφαση τον Ιούνιο για την ολοκλήρωση της δ' αξιολόγησης και του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών μέτρων για το χρέος, το μετα-μνημονιακό πλαίσιο και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης».
Για το χρέος τονίζει ότι το πακέτο μέτρων ελάφρυνσής του, θα εφαρμοστεί στο τέλος του προγράμματος στο βαθμό που απαιτείται και υπό τον όρο της επιτυχούς ολοκλήρωσής του προγράμματος.
«Έχουμε εξουσιοδοτήσει τους θεσμούς να εκπονήσουν μια τελική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να υπολογίσουμε το πακέτο των πιθανών μέτρων για το χρέος», προσθέτει ο κ. Σεντένο.
Επιπλέον, σημειώνει ότι ζητήθηκε από το Euro Working Group να συνεχίσει τις εργασίες τις ερχόμενες εβδομάδες πάνω σε όλα τα στοιχεία που πρέπει να ολοκληρωθούν ώστε να εξασφαλίσουν μια πετυχημένη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.
ΠΗΓΗ: economy365.gr