
Θεαματική αύξηση των μεταναστευτικών ροών καταγράφηκε στην Κρήτη σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Μάκη Βορίδη, ο οποίος παράλληλα προανήγγειλε κατάργηση της 7ετίας που αφορά στη δυνατότητα νομιμοποίησης όσων έχουν παραμείνει στη χώρα επτά χρόνια.
«Συνολικώς φέτος είχαμε 4.601 αφίξεις μέχρι τις 31/5. Έχουμε πολύ σημαντική μείωση στο Αιγαίο και αύξηση στην Κρήτη. Σε σχέση με πέρυσι οι συνολικές ροές είναι 34% κάτω, στην Κρήτη έχουμε θεαματική αύξηση, κατά 174%», ανέφερε στη Βουλή απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις και σημείωσε πως θα υπάρξει συνεργασία Λιμενικού με την κυβέρνηση της Λιβύης ώστε να σταματήσουν οι ροές.
«Ο υπουργός Εξωτερικών ετοιμάζει μετάβαση στη Λιβύη για να συναντηθεί με τους κυβερνητικούς παράγοντες ώστε να συναφθεί συμφωνία αποτροπής των κυκλωμάτων της μετακίνησης και φυγής», είπε ο Μάκης Βορίδης, χαρακτηρίζοντας «μείζον» ζήτημα την επίτευξη συμφωνίας με τη Λιβύη.
Σύμφωνα με όσα είπε η μεγάλη εικόνα αφορά στη μείωση των ροών σε νησιά και Έβρο, σχολιάζοντας ότι «το ”μπάτε σκύλοι αλέστε” και το 20% των κρατουμένων στις φυλακές να είναι διακινητές, δεν πάνε μαζί. Αυτό δεν είναι έργο της κυβερνητικής πολιτικής».
«Λένε πως ετοιμαζόμαστε να φέρουμε 1.600.000 μετανάστες και να ιδρύσουμε 1.600 κέντρα. Αυτά δεν ακούμε από εφημερίδες δήθεν έγκριτες; Πόσα τέτοια κέντρα έχουμε κάνει στα χωριά τόσα χρόνια; 0. Ενώ εγώ έχω κλείσει ήδη 3 τέτοια κέντρα», είπε και επέμεινε πως δεν θα μπει σε λογικές νομιμοποίησης της παράνομης μετανάστευσης. «Θα καταργήσω την 7ετία. Εμείς λέμε όχι στην στρατηγική επιβράβευσης και νομιμοποίησης. Δεν μπορούμε να λέμε πως όποιος έχει νικήσει το σύστημα και έχει μείνει επτά χρόνια εδώ, εμείς να του δίνουμε άδεια παραμονής», είπε.
«Απόλυτη ανεπάρκεια» καταλόγισε στην κυβέρνηση η Νάντια Γιαννακοπούλου.