Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Λύκοι εμφανίστηκαν ξανά στον Ταΰγετο μετά από έναν αιώνα

Φωτογραφικές παγίδες της οργάνωσης Καλλιστώ στον Ταΰγετο απέδειξαν πως οι λύκοι επέστρεψαν στην υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου μετά από σχεδόν ένα αιώνα.

Ο εντοπισμός της πρώτης αγέλης από τη δεκαετία του 1930 είναι μια καλή είδηση για την διατήρησης του είδους, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποβαθμίσει το καθεστώς απόλυτης προστασίας, λόγω αύξησης των πληθυσμών που προκαλούν ζημιές σε κτηνοτρόφους.

Στην πρώτη δειγματοληψία που πραγματοποίησε φέτος η Καλλιστώ, καμία ένδειξη παρουσίας λύκων δεν βρέθηκε στις περιοχές της Πελοποννήσου που εξετάστηκαν, παρά τις ανέκδοτες αναφορές που είχαν έρθει ήδη από το 2019.

Η κατάσταση άλλαξε με δεύτερη δειγματοληψία τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από περιστατικό στο οποίο βρέθηκαν νεκρές 40 κατσίκες και ένας ποιμενικός σκύλος στο δημοτικό διαμέρισμα Αλαγονίας στη Μεσσηνία.

Οι φωτογραφικές παγίδες που είχαν τοποθετηθεί σε 30 χιλιόμετρα δασικών δρόμων απαθανάτισαν τελικά εννέα λύκους, τέσσερα ενήλικα και πέντε νεαρά άτομα.

Ακόμα, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καλαμάτας παρείχε φωτογραφία λύκου που είχε σκοτωθεί από διερχόμενο όχημα στον Ταΰγετο.

Για τον εντοπισμό της πρώτης αγέλης ενημερώθηκαν το υπουργείο Περιβάλλοντος, τα δασαρχεία της Πελοποννήσου, ο ΕΛΓΑ και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Ως κορυφαίος θηρευτής, ο λύκος (Canis lupus) παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, καθώς περιορίζει για παράδειγμα τους πληθυσμούς φυτοφάγων ζώων που με τη βοσκή περιορίζουν τα δάση.

Χάρη στο καθεστώς απόλυτης προστασίας που απολάμβανε μέχρι σήμερα ο λύκος, το είδος έχει επιστρέψει και στην Πάρνηθα ύστερα από απουσία τεσσάρων δεκαετιών.

Η Καλλιστώ έχει αναλάβει την παρακολούθηση του είδους στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, ενώ η οργάνωση Αρκτούρος σε ορισμένες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, η Καλλιστώ και ακόμα 19 περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν στείλει επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη για τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας, ζητώντας να συνταχθεί μια επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση για τη διατήρηση των ειδών και των οικοσυστημάτων.

Tags
Back to top button