Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Λαχανίδα: Τελικά τρώγεται μαγειρεμένη ή ωμή;

Η λαχανίδα, γνωστή και ως κέιλ, είναι πράσινο φυλλώδες λαχανικό που κυκλοφορεί στην αγορά σε πλήθος χρωμάτων, σχεδίων και υφών.

Μαζί με το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά και προσφέρει πλήθος οφελών, αφού έχει υψηλή θρεπτική πυκνότητα, χαμηλές θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. 

Θεωρείται εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, C και Κ, ενώ είναι επίσης καλή πηγή μαγγανίου, ασβεστίου, χαλκού, καλίου, μαγνησίου και βιταμινών Β. Τα αντιοξειδωτικά της λαχανίδας βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών και του οξειδωτικού στρες που προκύπτει από αυτές, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, Αλτσχάιμερ και διαφόρων ειδών καρκίνου. 

Υπάρχει, ωστόσο, μια ανησυχία για την κατανάλωσή της σε σχέση με το θυρεοειδή και πώς τον επηρεάζει. Όταν καταναλώνεται ωμή, βγάζει μια πικράδα, η οποία μειώνεται με το μαγείρεμά της. Οι μελέτες, όμως, δείχνουν ότι το μαγείρεμά της μπορεί να μειώσει τις θρεπτικές ουσίες.

Η ωμή λαχανίδα έχει μεν υψηλότερη διατροφή αξία, αλλά όταν μπορεί να βλάψει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, καθώς όπως και άλλα σταυρανθή λαχανικά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βρογχοκηλογόνα, ουσίες που εμπλέκονται με τη λειτουργία του αδένα.

Λόγω των ουσιών αυτών, η κατανάλωση ωμής λαχανίδας μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της πρόσληψης ιωδίου, που είναι απαραίτητο για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, κάτι που είναι ανησυχητικό, αφού οι ορμόνες αυτές βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Αποτέλεσμα αυτού είναι η δυσλειτουργία του αδένα που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα επίπεδα ενέργειας, πρόσληψη βάρους, ευαισθησία στο κρύο και αρρυθμίες στην καρδιά.
 

Tags
Back to top button