
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για το χωροταξικό-πολεοδομικό νομοσχέδιο που βρίσκεται απέναντι στην μπαχαλοποίηση, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν του αρκεί ο ρόλος του Πόντιου Πιλάτου.
«Πρέπει να ρίξουμε μια πέτρα στο τέλμα. Δεν θα ήμουν εντάξει με τη συνείδησή μου αν υπό το φόβο του πολιτικού κόστους έμενα άπρακτος και μιλούσα για ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις και στην πράξη συνέχιζα πολιτικές Μαυρογυαλούρου. Σας χαρίζουμε την ψηφοθηρία, τις αντιφάσεις και τον λαϊκισμό και κρατάμε αυτή τη μεγάλη ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση», σημείωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο Υπουργός εστίασε στις ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, τονίζοντας ότι καταργούνται οι παρεκκλίσεις που θεσπίστηκαν το 1962 και δίνεται μεταβατική περίοδος μίνιμουμ 6 ετών (2+4) στους ιδιοκτήτες προκειμένου να χτίσουν με κανόνες, διαφορετικά να περιμένουν τη σύνταξη των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων. «Γιατί η ιδιοκτησία δεν έχει καμία αξία αν αφήσουμε να γίνουν όλα μπάχαλο», σχολίασε, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ως «κόμμα της απραξίας» στον συγκεκριμένο τομέα και «καρφώνοντάς» τη ότι στο βωμό των μικροκομματικών συμφερόντων ξέχασε τις διακηρύξεις της Αριστεράς κατά της εκτός σχεδίου δόμησης.
Ο Κωστής Χατζηδάκης απέρριψε κατηγορηματικά και τις κατηγορίες περί χαρισματικών ρυθμίσεων στις τράπεζες, ξεκαθαρίζοντας πως όπως και για τους κληρονόμους δίνεται το δικαίωμα τακτοποίησης τυχόν αυθαιρέτων που μπορεί να έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία τους από πλειστηριασμούς επειδή ήταν αδύνατο να ελεγχθεί όταν τα απέκτησαν.
Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου ξεχώρισε επίσης ως ωφέλιμες και καινοτόμες, αυτές για το ξεκαθάρισμα των χρήσεων γης που διευκολύνουν τις επενδύσεις, το τέλος στην «φάμπρικα» των ναΐσκων που χρησιμοποιούν κάποιοι ως όχημα για αυθαίρετες κατασκευές ιδίως στα νησιά, την απόσυρση ορόφων και κτιρίων μέσω κινήτρων σε βεβαρυμένες περιβαλλοντικά περιοχές και εκείνες για την ενίσχυση της προσβασιμότητας των ΑμΕΑ.