Σε δήλωση που έκανε στις 17 Απριλίου 2024, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας αναβίωσε τις συζητήσεις για την ενίσχυση των δυνατοτήτων αεράμυνας της Ελλάδας, ένα θέμα που συνεχίζεται να απασχολεί την χώρα μας.
Αυτή η συζήτηση απέκτησε νέο επείγοντα χαρακτήρα μετά την εντυπωσιακή απόδοση του Iron Dome του Ισραήλ ενάντια σε εχθρικούς ( τουρκικούς) βαλλιστικούς πυραύλους.
Ο κ. Δένδιας τόνισε τον επείγοντα χαρακτήρα αυτής της εξέλιξης, δηλώνοντας, «Λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, είναι κρίσιμο για εμάς να δημιουργήσουμε ένα συνδυασμένο αντιαεροπορικό και αντι-drone σύστημα».
Αναφορά ξένου ΜΜΕ για την ενίσχυση της ελληνικής αεράμυνας
Σύμφωνα με ”αποκάλυψε σχέδια για την ανάπτυξη ενός συστήματος με πρότυπο τον προηγμένο σύστημα αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ για την προστασία της Ελλάδας από εναέριες απειλές.
Η Ελλάδα διαθέτει ένα διαφοροποιημένο οπλοστάσιο στο βασικό της σύστημα αεράμυνας.
Τα αεροσκάφη αναχαίτισης του Αρχηγείου της Ελληνικής Τακτικής Πολεμικής Αεροπορίας αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας, ικανά να ανταποκρίνονται ταχύτητα σε αεροπορικές εισβολές στον εναέριο χώρο, χάρη στην ταχύτητα και την ευκινησία τους.
Αυτά τα αεροσκάφη είναι απαραίτητα για την αεροπορική υπεροχή και παρέχουν κρίσιμη υποστήριξη για πυραυλικά συστήματα.
Μεταξύ αυτών, και το S-300, ένα ρωσικής προέλευσης μεγάλου βεληνεκούς πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος, που παίζει κεντρικό ρόλο στο Αιγαίο.
Η εμβέλειά του μπορεί να φτάσει έως και τα 150 χιλιόμετρα, επιτρέποντάς του να στοχεύει στόχους σε μεγάλο υψόμετρο.
Παράλληλα, το αμερικανικό σύστημα Patriot ολοκληρώνει την κάλυψη του ελληνικού εναέριου χώρου, με δυνατότητα αναχαίτισης έναντι βαλλιστικών πυραύλων και αεροσκαφών, με βεληνεκές 160 χιλιομέτρων.
Επιπλέον, το επίσης αμερικανικό σύστημα HAWK, αν και παλαιότερο, παρέχει αεράμυνα μεσαίου βεληνεκούς αποτελεσματική σε μεσαία ύψη και ικανή να φτάσει έως και τα 50 χιλιόμετρα.
Το γαλλικό σύστημα Crotale είναι γνωστό για την ταχεία ανάπτυξή του και την ικανότητά του να αναχαιτίζει στόχους χαμηλού υψομέτρου σε εμβέλεια 15 χιλιομέτρων, ιδανικό για την αντιμετώπιση επικείμενων εχθρικών απειλών.
Στο ρωσικό μέτωπο, τα συστήματα Tor-M1 και Osa-AK είναι λύσεις εγγύς άμυνας, εξειδικευμένες στην εξουδετέρωση στόχων χαμηλού και πολύ χαμηλού ύψους.
Το Tor-M1 προσφέρει βεληνεκές περίπου 12 χιλιομέτρων και είναι αποτελεσματικό έναντι διαφόρων εναέριων απειλών, συμπεριλαμβανομένων των drones και των πυραύλων Κρουζ.
Τέλος, τα φορητά συστήματα Stinger, τα οποία χειρίζονται χερσαία στρατεύματα, παρέχουν μια τελική γραμμή άμυνας έναντι αεροσκαφών που πετούν χαμηλά, με βεληνεκές περίπου 8 χιλιόμετρα( σαν αυτά που στείλαμε στην Ουκρανία).
Αυτή η διαστρωμάτωση της ελληνικής αεράμυνας δημιουργεί ένα σταθερό και ευέλικτο φράγμα έναντι κάθε εναέριας εισβολής, προσφέροντας εκτεταμένη προστασία σε πολλαπλά επίπεδα υψομέτρου και αποστάσεις.
Το δεύτερο σύστημα που διαθέτει η Ελλάδα, είναι αυτό κατά των εχθρικών UAV, και περιλαμβάνει μέτρα τύπου soft-kill, όπως παρακολούθηση στόχων σε μεγάλες αποστάσεις, ηλεκτρονικές παρεμβολές για την διακοπή των επικοινωνιών UAV.
Αυτό το σύστημα περιλαμβάνει επίσης δυνατότητες παρεμπόδισης δορυφορικών επικοινωνιών και πλοήγησης UAV, με σχέδια για την ενίσχυση του με δυνατότητες κινητικής επίθεσης για μια πιο επιθετική αμυντική στάση.
Ο Δένδιας πρότεινε ότι οι μελλοντικές αμυντικές στρατηγικές ενδέχεται να ενσωματώσουν αυτά τα δύο συστήματα σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο αεράμυνας, με στόχο να παράσχει μια πιο ισχυρή προστατευτική ομπρέλα για την Ελλάδα”, καταλήγει το ίδιο.
Η Τουρκία ετοιμάζει μεθοδικά μια ισχυρή επιθετική δύναμη από drones και βαλλιστικούς πυραύλους διαφόρων τύπων και εμβέλειας κατά της χώρας μας.
Κύριος στόχος είναι τα νησιά μας και το Αιγαίο. Η παρουσία ενός ενοποιημένου συστήματος αεράμυνας στο Αιγαίο είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική ανάγκη, όπως έδειξε και η ιρανική επίθεση στο Ισραήλ.