Αίσιο τέλος είχε η σοβαρή περιπέτεια ενός 8χρονου αγοριού από ορεινό οικισμό της νότιας Ηλείας, το οποίο προσβλήθηκε από την ασθένεια λεϊσμανίαση, γνωστή και ως «καλαζάρ», όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια ιατρικής εξέτασης από τους παιδιάτρους του Νοσοκομείου Πύργου παραμονές Πρωτοχρονιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Patrisnews, ο 8χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Πύργου με συμπτώματα κρυολογήματος. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης από την παιδίατρο εφημερίας, διαπιστώθηκε ασυνήθιστη διόγκωση σε ζωτικό του όργανο. Αμέσως ενημερώθηκε η μητέρα του παιδιού για τη σοβαρότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα διακομιδής σε άλλο νοσοκομείο, είτε στην Πάτρα είτε στην Αθήνα, για εξειδικευμένο ιατρικό έλεγχο και περαιτέρω παρακολούθηση.
Χωρίς χρονοτριβή, η οικογένεια μετέφερε το παιδί στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» της Αθήνας, όπου εκεί διαγνώστηκε το «καλαζάρ» και η σοβαρότητα της κατάστασης του παιδιού. Χάρη στη φροντίδα των γιατρών και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που του χορηγήθηκε, η υγεία του 8χρονου βελτιώθηκε αισθητά, και ανήμερα των Θεοφανίων πήρε εξιτήριο και επέστρεψε στην Ηλεία.
Ο 8χρονος την επόμενη εβδομάδα θα υποβληθεί εκ νέου σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν υφίσταται ενδεχόμενο υποτροπής. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις του ιατρικού προσωπικού, το 8χρονο αγόρι προσβλήθηκε από τσίμπημα «ζωόφιλης σκνίπας» πριν από μερικούς μήνες, όμως δεν είχε εμφανίσει σχετικό σύμπτωμα. Σύμφωνα πάντα με τους γιατρούς, αυτό οφείλεται στο ότι πιθανότατα προσβλήθηκε από «σπλαχνική λεϊσμανίαση» (και όχι δερματική) και στο ότι ο οργανισμός του 8χρονου αποδείχθηκε ανθεκτικός όλο αυτό το διάστημα.
Τι είναι το καλαζάρ
Το καλαζάρ (kalazar) είναι θανατηφόρα ασθένεια που προσβάλλει κυρίως τα σκυλιά αλλά και τα άγρια τρωκτικά, τα άγρια και οικόσιτα σαρκοφάγα ζώα, τον άνθρωπο και τα ιπποειδή. Η ασθένεια λέγεται επίσης και λεϊσμανίαση ή λεϊσμάνια από το όνομα του παράσιτου που προκαλεί τη μόλυνση. Μεταδίδεται από το τσίμπημα σκνίπας που ευδοκιμεί στη Μεσόγειο (ιδιαίτερη επικίνδυνη περίοδος είναι από τον Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο)
Πρόκειται για μια ειδική σκνίπα, η λεγόμενη φλεβοτόμος (phlebotomus) που είναι τόσο πολύ μικρή, σχεδόν αόρατη και δεν είναι εύκολο να τον διακρίνουμε. Η σκνίπα αυτή πηγαίνει στα άτριχα σημεία όπως στο επιρρύνιο του σκύλου ή στη κοιλιά του και τις πατούσες όπου δεν υπάρχουν τρίχες, και τον τσιμπάει.
Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουν οι γονείς είναι ερυθηματώδης κηλίδα ή οζίδιο που τυπικά σχηματίζει ένα ρηχό έλκος με υπερυψωμένο όχθο. Μπορεί να συνυπάρχει διόγκωση λεμφαδένων κοντά στις βλάβες (π.χ. κάτω από τη μασχάλη στην περίπτωση που οι βλάβες εντοπίζονται στο χέρι ή στο βραχίονα).
H σπλαγχνική λεϊσμανίαση (καλά-αζάρ), χαρακτηρίζεται από πυρετό, ανορεξία, απώλεια βάρους και διόγκωση ήπατος και σπληνός (συνήθως ο σπλήνας είναι περισσότερο διογκωμένος από το ήπαρ). Παρουσιάζονται επίσης αναιμία, πτώση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων.
Πηγή: patrisnews.gr