Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Κρίση στην Ουκρανία Νο2: Συνάντηση Μπλίνκεν-Λαβρόφ στις 24 για ολική αποκλιμάκωση - Έτοιμοι οι ρωσόφωνοι του Ντονμπάς

Η κατάσταση στην Ουκρανία και την αντιπαράθεσή της με το Ντονμπάς συνεχίζεται να είναι τεταμένη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει ρωσική εισβολή όπως τα δυτικά ΜΜΕ αναφέρουν συνεχώς και μάλιστα αυτό το ζήτημα αναμένεται να κλείσει με την συνάντηση του Αμερικανού  Υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, που θα έχει συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στις 24 Φεβρουαρίου, με τη Δύση να εκτιμά ότι η Μόσχα μπορεί ακόμα και τώρα να επιλέξει το δρόμο της διπλωματίας.

Αυτή η τελευταία φράση που αποτυπώνεται από όλους τους δυτικούς ηγέτες (απειλούν μεν με κυρώσεις αλλά πιστεύουν ότι τελικά θα τα βρούνε με διπλωματικό τρόπο) δείχνει και τον δρόμο που θα ακολουθήσουν ΗΠΑ-Ρωσία στην 58η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Η συνάντηση έρχεται στην πιο επικίνδυνη φάση με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία και όχι τόσο για το αν υπάρξει εισβολή.

Σε νέο διάγγελμά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είπε ότι το 50% των ρωσικών δυνάμεων που βρίσκονται γύρω από την Ουκρανία έχουν ήδη πάρει θέσεις μάχης. 

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη αποφασίσει την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα επιτεθεί στο Κίεβο κάτι που όμως αναμένεται να εξομαλυνθεί στην συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ καθώς αυτή η ρητορική τελικά το μόνο που κρύβει είναι ναι μεν άνοδο τιμών στην ενέργεια αλλά πλέον έχει αρχίσει να ξεφεύγει ο πληθωρισμός και κανείς δεν είναι διατεθειμένος να δει στις τιμές ακρίβειας, νέο ράλυ τιμών και αίμα στρατιωτών.

Δυτικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι 190.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται επί ποδός πολέμου στα σύνορα.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που σήμερα μπορεί κάθε χώρα στη Δύση να μιλά για σκληρά μέτρα, και να ζητούν από την Ρωσία υποχωρήσεις αλλά κανείς δεν τολμά να προτείνει ότι η Ουκρανία θα μπει στον ΝΑΤΟ.

Έτοιμοι για όλα οι ρωσόφωνοι

Την ίδια στιγμή ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ενός στρατιώτη σε βομβαρδισμούς αυτονομιστών ενώ νωρίτερα σήμερα ο ηγέτης των ρωσόφωνων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ κάλεσε σε γενική κινητοποίηση, ενώ αργά χθες το βράδυ δύο ισχυρές εκρήξεις συντάραξαν την πόλη του Λουγκάνσκ.

Η πρώτη έκρηξη μάλιστα έγινε κοντά στον αγωγό πετρελαίου, που προμηθεύει χώρες της Ευρώπης με ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως. Οι ηγέτες των δύο επαρχιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ έχουν διατάξει την απομάκρυνση των αμάχων προς τη Ρωσία και τους άντρες να πάρουν τα όπλα για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους.

Ρωσόφωνοι άμαχοι από τις δύο επαρχίες έχουν ήδη φτάσει στο Ροστόφ της Ρωσίας ενώ οι ρωσόφωνοι είναι έτοιμοι για όλα σε περίπτωση που οι δυνάμεις του Κιέβου επιχειρήσουν βίαιη κατάληψη των εδαφών τους.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται σήμερα να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και αύριο θα μιλήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

"Απειλές" ΓΓ ΝΑΤΟ αλλά με "παράθυρο στην διπλωματία"

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι απέστειλε την Πέμπτη επιστολή στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για διάλογο εντός του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά προειδοποίησε τη Μόσχα για τους κινδύνους να διατυπώνει αδύνατες εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για ρωσική αποχώρηση από τα σύνορα της Ουκρανίας παρά τους ισχυρισμούς της Μόσχας αυτή την εβδομάδα ότι έχει ξεκινήσει την απόσυρση των στρατιωτών της και επισήμανε ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι πραγματικός.

Ο γγ του ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι στην επιστολή του καλεί τον Λαβρόφ να συμφωνήσει σε περισσότερες συνομιλίες στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, το οποίο συγκλήθηκε τον Ιανουάριο για να συζητήσει επισήμως τις εκκλήσεις της Μόσχας προς τους συμμάχους να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την ανατολική Ευρώπη.

“Κάλεσα τη Ρωσία και όλους τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους σε συναντήσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Και επανέλαβα την πρόσκλησή μου στην επιστολή που έστειλα στον υπουργό Λαβρόφ την Πέμπτη”, είπε.

“Ανησυχούμε υπερβολικά γιατί βλέπουμε ότι συνεχίζουν την ανάπτυξη στρατιωτών, συνεχίζουν την προετοιμασία. Και δεν έχουμε δει ποτέ στην Ευρώπη, μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, μία τόσο μεγάλη συγκέντρωση στρατευμάτων σε πολεμική ετοιμότητα”, πρόσθεσε.

Σε μια σπάνια αποδοχή των ορίων της διπλωματίας ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι η Μόσχα ζητάει εγγυήσεις ασφαλείας που το Κρεμλίνο γνωρίζει ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί ποτέ να ικανοποιήσει.

Η Ρωσία έχει στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στο σύνορό της με την Ουκρανία επιμένοντας παράλληλα ότι δεν σκοπεύει να εισβάλει. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ασκεί πιέσεις για την εξασφάλιση εγγυήσεων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία ωστόσο έχει απαντήσει ότι, με βάση τις συνθήκες των Ηνωμένων Εθνών, κάθε έθνος είναι ελεύθερο να επιλέγει τις συμμαχίες του.

“Επομένως ο κίνδυνος είναι τώρα ο συνδυασμός της μαζικής ανάπτυξης στρατιωτών με την πολύ απειλητική ρητορική και την διατύπωση απαιτήσεων που γνωρίζουν ότι δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε και λένε ότι αν δεν τις ικανοποιήσουμε θα υπάρξουν στρατιωτικές επιπτώσεις”.

Tags
Back to top button