Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Κ.Ρέγκλινγκ: Υπό στενή παρακολούθηση η Ελλάδα μετά τις 20 Αυγούστου

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ με συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δηλώνει πως  μετά τις 20 Αυγούστου η επιτήρηση στην Ελλάδα από τον ESM αλλά και από τους άλλους θεσμούς θα είναι ιδιαίτερα στενή.

«Η κρίση στο σύνολο της Ευρώπης έχει τελειώσει εδώ και καιρό. Το τέλος του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα στις 20 Αυγούστου είναι ο επίλογος. Αλλά η Αθήνα θα παραμείνει υπό στενή σχέση με τον ESM. Με 204 δισ. ευρώ σε δάνεια είμαστε ο μεγαλύτερος δανειστής. Λόγω των μακροπρόθεσμων ωριμάνσεων και των χαμηλών επιτοκίων η Ελλάδα γλιτώνει κάθε χρόνο περίπου 12 δισ. ευρώ από τις ανάγκες εξυπηρέτησης χρέους. Για τους λόγους αυτού μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα θα είναι υπό στενότερη παρακολούθηση σε σχέση με τα άλλα κράτη που βρέθηκαν σε πρόγραμμα, τόσο από τον ESM όσο και από τους άλλους θεσμούς» ξεκαθαρίζει ο κ. Ρέγκλινγκ έξι ημέρες πριν την 20η Αυγούστου, την ημερομηνία κατά την οποία η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι βγαίνουμε από τα Μνημόνια.

Στη συνέντευξή του ο κ. Ρέγκλινγκ ονοματίζει ως βασικούς λόγους έναρξης της κρίσης στην Ελλάδα την μεγαλύτερη αύξηση των μισθών σε σχέση με την αύξηση της παραγωγικότητας, την αδύναμη δημόσια διοίκηση, την απουσία εφαρμογής των νόμων, την αργή απονομή δικαιοσύνης και την απουσία κτηματολογίου. «Όταν, δε, το 2009 αποδείχθηκε ότι η Αθήνα είχε πειράξει τα δημοσιονομικά της, τότε οι επενδυτές απέσυραν την εμπιστοσύνη τους. Η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση στις αγορές και ζήτησε δάνεια διάσωσης» συμπληρώνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του ESM κάνει και την αυτοκριτική του λέγοντας ότι «θα ήταν αυθάδεια να πούμε ότι τα κάναμε όλα καλά στην Ελλάδα». «Αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, τότε η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο» προσθέτει.

Όσο για το τι διδάγματα πήρε ο ίδιος, ο Κλάους Ρέγκλινγκ εκφράζει τον «απίστευτο σεβασμό» του στους Έλληνες που δέχθηκαν «επίπονες προσαρμογές». «Μισθοί και συντάξεις μειώθηκαν έως και κατά 30%. Μειώθηκε και ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων. Μακάρι οι θυσίες αυτές να είχαν αναγνωριστεί περισσότερο απο τη Γερμανία. Οι περικοπές αυτές ήταν απαραίτητες για να αποκατασταθούν τα δημοσιονομικά και η ανταγωνιστικότητα. Οι Έλληνες τις αποδέχθηκαν γιατί ήθελαν να παραμείνουν στο ευρώ» καταλήγει ο επικεφαλής του ESM.

Tags
Back to top button