Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Κραυγή αγωνίας από Αφγανή: «Δεν υπάρχει ελπίδα - Οι Ταλιμπάν δεν με άφησαν να φτάσω στο αεροδρόμιο της Καμπούλ»

Βίωσε τον εφιάλτη Αφγανή γυναίκα όταν επιχείρησε να φύγει από τη χώρα και οι Ταλιμπάν δεν την άφησαν να μεταβεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Όπως τόνισε, όταν έφτασε στο αεροδρόμιο την προσέγγισαν τρεις άντρες κρατώντας μαστίγιο και απαιτώντας να μάθουν γιατί κυκλοφορούσε χωρίς σύντροφο.

Η εργαζόμενη με βίζα για άλλη χώρα είπε στο BBC ότι οι Ταλιμπάν την γύρισαν πίσω επειδή ήταν μόνη της, χωρίς συνοδεία, όπως επιτάσσουν οι νόρμες στις βαθιά ισλαμιστικές χώρες.

«Ήταν τόσο τρομακτικό, εφιαλτικό, όπως στις ταινίες», δήλωσε η γυναίκα.

Έσπευσε να τονίσει ότι δεν βλέπει διαφορά από την εποχή, 1996-2001, κατά την οποία οι Ταλιμπάν βρίσκονταν στην εξουσία και εφάρμοζαν ένα στυγνό καθεστώς βασισμένο στην πιο σκληρή πλευρά του νόμου της σαρία.

«Δεν υπάρχει ελπίδα, είναι σαν να τελείωσε ο κόσμος», λέει με πόνο ψυχής η γυναίκα.

Δεν είναι λίγες, στο μεταξύ, οι οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κρούουν τον κώδωνα για καταπάτηση βασικών ελευθεριών των γυναικών.

Στην προ εικοσαετίας κυριαρχία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν οι γυναίκες ζούσαν στο απόλυτο σκοτάδι: με μπούρκα που κάλυπτε όλο τους το πρόσωπο, αποκλεισμό από εργασία και εκπαίδευση. Τα κορίτσια αναγκάζονταν από την ηλικία των 12 ετών να γίνονται νύφες, ενώ το σχολείο σταματούσε από τα 10 έτη. 

Οι Ταλιμπάν, εν μέσω χάους και δηλώσεων προβληματισμού από τη Δύση, διεμήνυσαν ότι θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των γυναικών, στο πλαίσιο όμως που ορίζει ο νόμος της σαρία.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στις καταιγιστικές εξελίξεις, ενώ η αγωνία φανερή για τη ζωή των γυναικών μετά την περίοδο της έντονης πολιτικής ρευστότητας που συγκλόνισε τον πλανήτη.

Tags
Back to top button