Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Ελληνική Πολιτική

Κ.Πιερρακάκης για 5G: «Αρχές του 2021 θα μπορούμε να έχουμε τα δίκτυα»

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, χαρακτήρισε ως «καταλύτη για αύξηση της παραγωγικότητας της χώρας», τον χώρο των τηλεπικοινωνιών, της ευρυζωνικότητας, των υψηλών ταχυτήτων, στην τοποθέτησή του, στο πλαίσιο παρουσίασης μελέτης που εκπόνησε η EY Webcast αναφορικά με τους στόχους και τις στρατηγικές για την εισαγωγή και λειτουργία των δικτύων 5ης γενιάς στην Ελλάδα.

Επανέλαβε, μάλιστα, ότι «είχαμε θέσει έναν στόχο, να τρέξει ο διαγωνισμός για το φάσμα του 5G μέχρι το τέλος της χρονιάς. Το προλάβαμε και πιάσαμε αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Εξ αρχής, κοιτάζοντας τι είχαν κάνει άλλες χώρες σε σχέση με το 5G, διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα έπρεπε σίγουρα να καλύψει το χαμένο έδαφος, να μη μείνει πίσω αλλά και να αδράξει και μία ευκαιρία».

Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για την καινοτομία που περιλαμβάνει ο τελευταίος νόμος 47/27/2020 σχετικά με τον «τρόπο που θα αναπτυχθούν τα δίκτυα της 5ης γενιάς.

Πρόκειται για το ταμείο "Φαιστός", καθώς συνδέσαμε τα έσοδα της δημοπρασίας κατά ένα ποσοστό τους με τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου fund, το οποίο θα επενδύσει στο 5G, ενώ παράλληλα υπάρχει και η μέριμνα του να κρατήσουμε κάποιες συχνότητες οι οποίες δεν δημοπρατήθηκαν και οι οποίες θα παραχωρούνται σε start ups, επιχειρήσεις, σε ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια για να μπορέσουμε να δώσουμε μία ώθηση στην αγορά».

Στην τελευταία θέση του δείκτη DESI (δείκτης ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας) που βρίσκεται η Ελλάδα αναφέρθηκε ο γγ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αντώνης Τζωρτζακάκης.

«Ένας από τους παράγοντες στους οποίους έχουμε υποαποδώσει είναι το 5G, ο οποίος είναι ένας από τους βασικούς δείκτες με μεγάλη βαρύτητα», σημείωσε.

Ωστόσο, όπως τόνισε, στις 20 Δεκεμβρίου θα γίνει η απονομή του φάσματος και «αρχές του 2021 θα μπορούμε να έχουμε τα δίκτυα.

Είναι σημαντικό για εμάς γιατί ο διαγωνισμός περιλαμβάνει και τις τέσσερις μπάντες συχνοτήτων στο 5G κι άρα ο αντίστοιχος δείκτης DESI θα ανέβει».

Μάλιστα, ο κ. Τζωρτζακάκης επεσήμανε ότι το 5G δεν είναι ένα άλλο project που έχουμε αναλάβει, αλλά «το βλέπουμε πολύ περισσότερο στρατηγικά και ως επιταχυντή και ως βασικό μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μελέτης, Χρήστος Κόκκιος, είπε ότι στόχος της μελέτης είναι η διαμόρφωση μίας πρότασης στρατηγικής ανάπτυξης και εφαρμογής των χρήσεων 5G, καθώς και το σενάριο για τη βιώσιμη εισαγωγή και λειτουργία τους.

Όπως υπογράμμισε, το 5G μπορεί να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας αλλά και τη ζωή των πολιτών σε πολλούς τομείς.

«Εκτιμούμε, λοιπόν, ότι το 2021 μέχρι το 2030 το 5G θα συνεισφέρει στην οικονομία επενδύσεις 3,9 ως 6,5 δισ. ευρώ. Τα οφέλη από αυτές τις επενδύσεις αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό υπολογίζονται μεταξύ 7,3 και 12,4 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία.

Ενώ η ανάπτυξη αυτή αναμένεται να δημιουργήσει και περίπου 50.000-60.000 θέσεων εργασίας στο αντίστοιχο διάστημα», κατέληξε ο κ. Κόκκιος.

Tags
Back to top button