Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Κ.Παπαζάχος για σεισμούς στη Χαλκιδική: «Φυσιολογική η μετασεισμική ακολουθία»

Φυσιολογική είναι -προς το παρόν- η μετασεισμική ακολουθία μετά το σεισμό που σημειώθηκε, χθες το μεσημέρι, στη Χαλκιδική, νότια της Χερσονήσου του Άθω.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος  επισημαίνει, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η σεισμική ακολουθία δεν χαρακτηρίζεται από κάτι ιδιαίτερο και δεν εμπνέει ανησυχία, ωστόσο θα συνεχίσει να εξελίσσεται τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.

Ο κ. Παπαζάχος χαρακτηρίζει ευνοϊκό το γεγονός ότι ο σεισμός προήλθε από δευτερεύον ρήγμα της συγκεκριμένης ζώνης, εκτιμά ότι πολύ δύσκολα θα δούμε κάποια μεγαλύτερη δραστηριοποίηση, ενώ σε ό,τι αφορά το μέγεθος της σεισμικής δόνησης, αναφέρει: «πέντε με δέκα τέτοιοι σεισμοί συμβαίνουν τον χρόνο στην Ελλάδα. Γιατί να μας ανησυχεί αυτό; Μόνο το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν σεισμικές δονήσεις της τάξης των 5,2 και 5,7 Ρίχτερ στην Κάσο, των 5,5 Ρίχτερ στη Φλώρινα και πολλοί ακόμη».

Στο ερώτημα αν το γεγονός ότι ο σεισμός σημειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο μειώνει τη σημασία του φαινομένου, απαντά καταφατικά και σημειώνει χαρακτηριστικά ότι ο χθεσινός σεισμός έγινε σε απόσταση 14 με 15 χιλιομέτρων από τις ακτές, σε αντίθεση από τη Φλώρινα, για παράδειγμα, όπου ήταν ιδιαίτερα αισθητός. «Έτσι κι αλλιώς, στις ακτές της Χαλκιδικής και του Αγίου Όρους δεν υπάρχει πολύ πυκνοκατοικημένη δόμηση τον χειμώνα. Παρ' όλα αυτά, χρειάζεται λίγη προσοχή για το επόμενο χρονικό διάστημα στο οποίο θα εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία και θα ήταν καλό ο κόσμος να μην κατοικεί πολύ παλιά σπίτια», προσθέτει.

«Ανθρωπογενούς προέλευσης ο ήχος στα Μετέωρα»

Για τον ήχο που ακούγεται τις τελευταίες ημέρες κατά τις βραδινές ώρες, στην περιοχή των Μετεώρων και της Πολίχνης, ο κ. Παπαζάχος αποκλείει το ενδεχόμενο να οφείλεται σε κάποιο γεωλογικό φαινόμενο και υπογραμμίζει: «είναι ένας περιοδικός ήχος με κρότους. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτό να είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι σίγουρα ανθρωπογενούς προέλευσης».
 

Tags
Back to top button