
Ποια είναι πιο καλά για την υγεία μας, τα μελομακάρονα ή οι κουραμπιέδες; Ιδού η μεγάλη μας απορία κύριοι.
Κι όμως η μάχη αυτή θα έχει μόνο ένα νικητή. Ποιος όμως θα είναι αυτός; Βασιζόμαστε την θρεπτική τους αξία και μόνο μην ξεχνάτε κύριοι. Όχι στη νοστιμιά. Ποια είναι πιο καλά για την υγεία μας;
Το μελομακάρονο αποτελεί το πλέον παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο γλυκό, αφού κυρίαρχο στη συνταγή του έχει το μέλι – σύμβολο γονιμότητας και ευζωίας από την αρχαιότητα. Φτιάχνεται κυρίως από αλεύρι, ελαιόλαδο, κανέλα, ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού, καρύδια, ζάχαρη και μέλι. Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες λόγω του αλευριού, της ζάχαρης και του μελιού και γι΄ αυτόν τον λόγο προσφέρει άμεσα ενέργεια στον οργανισμό.
Θεωρείται ίσως το καλύτερο γλυκό των Χριστουγέννων, καθώς δεν περιέχει καθόλου ζωικό λίπος, ενώ παρέχει στον οργανισμό μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (καρύδια), συστατικά με ευεργετική δράση στη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Επίσης το ελαιόλαδο, η κανέλα, το πορτοκάλι και το μέλι είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών, που προστατεύουν τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού από τη φθορά.
Τα κύρια συστατικά του κουραμπιέ είναι το αλεύρι, το βούτυρο, οι κρόκοι αυγών, η ζάχαρη και τα αμύγδαλα. Μάλιστα λέγεται ότι η υπέροχη γεύση του οφείλεται στην άριστη ποιότητα του φρέσκου βουτύρου που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους. Είναι λοιπόν κι αυτός πλούσιος σε υδατάνθρακες λόγω του αλευριού και της ζάχαρης που περιέχει.
Ωστόσο, αν και η διαφορά του με το μελομακάρονο στο ενεργειακό περιεχόμενο (θερμίδες) δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, η ποιοτική σύσταση των λιπαρών του διαφέρει κατά πολύ. Κι αυτό γιατί ο κουραμπιές περιέχει κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη, που προέρχονται από το ζωικό βούτυρο και τους κρόκους των αυγών, τα οποία δεν ωφελούν το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Έτσι χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή του. Το θετικό είναι ότι περιέχει αμύγδαλα, που είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.