Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Κοστίζει $35.000 το κιλό - Δεν αρέσει σε όλους αλλά είναι must για κάποιους - Τι είναι;

Μα το χαβιάρι φυσικά, μια εκλεκτή τροφή που αποτελεί είδος πολυτελείας λόγω της ακριβής τιμής του. Είναι συνδεδεμένο με την τάξη της υψηλής κοινωνίας και χαρακτηρίζεται ως ο  «μαύρος χρυσός της γεύσης». Ποιος είναι όμως ο λόγος που αποτελεί το ακριβότερο τρόφιμο του πλανήτη;

Το χαβιάρι, προέρχεται από την τουρκική λέξη «havyar», ή την αραβική «khavyar», η οποία αναφέρεται στα παστωμένα αυγά του - σπάνιου πλέον - οξυρρύγχου, ενός ψαριού της Μαύρης Θάλασσας. Σήμερα η τιμή του ανέρχεται στα 35.000 δολάρια ανά κιλό, όμως δεν αρέσει σε όλους αφού πρόκειται για μια ιδιαίτερη γεύση.

Τον 19ο αιώνα ήταν ένας πολύ συνηθισμένος μεζές και σερβίρονταν δωρεάν σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως οι ξηροί καρποί σήμερα. Στην Ευρώπη, μάλιστα, οι ψαράδες τάιζαν τα γουρούνια με τα αυγά ψαριών, ή παρατούσαν τα αυγά στην παραλία να χαλάσουν.

Ο λόγος που το χαβιάρι άλλαξε χαρακτήρα είναι λόγο της προέλευσης τους, η οποία δεν είναι από οπουδήποτε, παρά μόνο από αυγά οξυρρύγχου, που πλέον στον κόσμο υπάρχουν μόνο 27 είδη, τα οποία βρίσκονται στην Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη και στην Ασία. Δυστυχώς όμως επειδή το συγκεκριμένο ψάρι είναι είδος υπό εξαφάνιση, τα αυγά του είναι κάτι πολύ σπάνιο, για αυτό και το τεράστιο κόστος τους.

Αιτία της εξαφάνισης του οξυρρύγχου είναι η υπερ-αλίευση του πληθυσμού του είδους του και κατά συνέπεια η καταστροφή των οικότοπών του.

 

 

Το 2010, η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, συμπεριέλαβε 18 είδη στον κόκκινο κατάλογο για τα είδη υπό εξαφάνιση, καθιστώντας τον οξύρρυγχο, ένα από τα πιο απειλούμενα είδη στον πλανήτη.

Αυτή η κατάσταση με τη σειρά της οδηγεί σε δύο αποτέλεσματα, αφού από τη μια βοηθούν ώστε το είδος του ψαριού αυτού να προστατευτεί κάτα κάποιο τρόπο, και να ελαττωθεί η υπερ-αλίευση του, ενώ από την άλλη, αυτό το καθιστά ακόμα πιο πολύτιμο και η τιμή του φτάνει στα ύψη. 

Tags
Back to top button