Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Κορονοχρέη: Έσπασαν το φράγμα των 100 δισ. προς την εφορία

Παρά τις αναστολές πληρωμής των φόρων δημιουργήθηκαν 700 εκαταμμύρια ευρώ νέα «κορωνοχρέη» τον Σεπτέμβριο και 3,6 δισ. στο 9μηνο.

Ο κορωνοϊός έχει «παγώσει» τα χρέη των φορολογουμένων προς την Εφορία επί μισό χρόνο, αλλά τον μήνα Σεπτέμβριο που έπρεπε να πληρωθούν τρέχοντες φόροι εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ «έσκασαν» νέα χρέη 695 εκατ., όταν πέρυσι την ίδια περίοδο είχε προκύψει νέα χρέη 588 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 18%).

Τα συνολικά χρέη στο Κράτος ξεπέρασαν για πρώτη φορά στα χρονικά τα 106 δισ. ευρώ. Ανήλθαν στα 106,197 δισ. ευρώ.

 


Όπως δείχνουν όμως τα στοιχεία εξέλιξης των εισπράξεων οφειλών από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, εν μέσω πανδημίας και οικονομικής ύφεσης, ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης παραμένει χαμηλός (μισό τοις χιλίοις τον Σεπτεμβριο εν σχέσει με τον Αύγουστο) καθώς οι μαζικές αναστολές πληρωμής υποχρεώσεων σημαίνουν ότι χρέη που δεν πληρώνονται, μεταφέρονται στο μέλλον και δεν καθίστανται ληξιπρόθεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Με τα δεδομένα αυτά η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο φέτος καταγράφηκαν 3.867.892 οφειλέτες στην εφορία, σχεδόν 7.000 λιγότεροι από τους 3.874.902 που ήταν πέρυσι! Ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης ήταν μόλις μισό τοις χιλίοις, εν σχέσει με τον προηγούμενο μήνα.

Και καθώς έχουν παγώσει και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, οι εισπράξεις της ΑΑΔΕ έχουν «κολλήσει» στον Φεβρουάριο προ κορωνοϊού, ενώ από Μάρτιο και μετά είναι σταθερά μικρότερες από πέρυσι.

 


Παρά ταύτα, από τις αρχές του χρόνου η ΑΑΔΕ κατάφερε να ανακτήσει 2 δισ. από τα παλαιά χρέη των 105 δισ. που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως τον περασμένο Δεκέμβριο.

 

Σε ό,τι αφορά όμως το συνολικό «νέο ληξιπρόθεσμο» που προστέθηκε στα βιβλία της εφορίας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι μη φορολογικές κατηγορίες, για το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου έφτασε στα 3,898 δισ ευρώ., ενώ την ίδια περίοδο το 2019 είχε αυξηθεί 5,270 δισ. ευρώ (μείωση κατά 26%).

Για το μήνα αναφοράς (Σεπτέμβριος), το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 695 εκ., ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 588 εκ. (αύξηση κατά 18%)

 Το 92% προέρχεται από τις εξής κατηγορίες:  

 

Tags
Back to top button