Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Ποιοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν πέντε φορές περισσότερο και γιατί

Πρόσφατη έρευνα σχετικά με τα επαγγέλματα που κρίνονται ως πιο επικίνδυνα για πιθανή μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό, τοποθέτησε τους υπαλλήλους των καταστημάτων τροφίμων ψηλά στη λίστα. Μάλιστα, οι υπάλληλοι που απασχολούνται στις θέσεις εξυπηρέτησης πελατών και συνεπώς έρχονται σε στενότερη επαφή, κινδυνεύουν έως και πέντε φορές περισσότερο.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο Occupational & Environmental Medicine, η οποία έχει εν πολλοίς επικεντρωθεί στους υπαλλήλους της υγειονομικής περίθαλψης, προσπάθησε να εξακριβώσει το χάσμα κινδύνου μεταξύ αυτών και υπαλλήλων καταστημάτων τροφίμων όσον αφορά την υγεία και ευεξία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο πλαίσιο της μελέτης, αναλύθηκαν τα στοιχεία 104 υπαλλήλων από καταστήματα τροφίμων της Βοστώνης που ελέχθηκαν για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο της υγειονομικής οδηγίας για την πρόληψη της ιικής διασποράς στην περιοχή. Πριν τα τεστ, οι υπάλληλοι απάντησαν σε ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους, το ιατρικό και εργασιακό τους ιστορικό, τις συνθήκες και τον τρόπο εργασίας, τη θέση τους στο κατάστημα, τον τρόπο που μεταβαίνουν στο χώρο εργασίας και τα προληπτικά μέτρα που μπορούσαν να λάβουν για την ατομική τους προστασία. Επιπλέον, τους ζητήθηκε να αναφέρουν στοιχεία σχετικά με την COVID-19 όπως ύποπτα συμπτώματα και επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα για τον νέο κορωνοϊό, δύο εβδομάδες πριν το τεστ. Η ψυχική τους υγεία αξιολογήθηκε με δύο έγκυρα ερωτηματολόγια για κατάθλιψη και άγχος, τα PHQ-9 και GAD-7 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα:

ένας στους πέντε (21 στους 104) εργαζόμενους βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2, ποσοστό αρκετά υψηλότερο από εκείνο της γενικής διασποράς στην τοπική κοινότητα εκείνη την περίοδο (20% έναντι 0,9-1,3%).
από τους θετικούς, τρεις στους τέσσερις (76%) ήταν ασυμπτωματικοί και η πλειοψηφία (91%) εργάζονταν σε θέσεις άμεσης επαφής με τους πελάτες έναντι του 59% όσων βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό.
oι υπάλληλοι σε θέσεις εξυπηρέτησης πελατών είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να βγουν θετικοί ακόμη και όταν συνυπολογίστηκαν άλλοι παράγοντες όπως ο επιπολασμός του SARS-CoV-2 στην περιοχή ζούσαν. Όσοι είχαν εποπτικό ρόλο, διέτρεχαν εξαπλάσιο κίνδυνο


Από τους 99 εργαζόμενος που απάντησαν στα ερωτηματολόγια ψυχικής υγείας:

οι 24 εργαζόμενοι ανέφεραν ήπιο τουλάχιστον άγχος
οι μισοί (46%) δήλωσαν ότι είχαν τη δυνατότητα να διατηρήσουν κοινωνικές αποστάσεις ασφαλείας στη δουλειά ενώ η πλειονότητα (76%) δεν ενδιαφέρονταν για την τήρηση του μέτρου.
Οκτώ υπάλληλοι θεωρήθηκαν ότι έπασχαν από ελαφρά κατάθλιψη: ήταν πιθανότερο να μην μπορούν να τηρήσουν τις κοινωνικές αποστάσεις, καθώς και να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή να μοιράζονται διαδρομές με συναδέλφους για να μεταβούν στο χώρο εργασίας. Στον αντίποδα, όσοι μπορούσαν  να μετακινούνται με τα πόδια, το ποδήλατο ή το αυτοκίνητό τους, δεν ανέφεραν συμπτώματα κατάθλιψης σε ποσοστό 90%.

Όπως διευκρίνισαν οι ερευνητές, πρόκειται για μια μικρή μελέτη παρατήρησης με χρονικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς, η οποία βασίστηκε σε υποκειμενικές αναφορές και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να αποδείξει κάποια αιτιώδη σχέση.

Ωστόσο, τα ευρήματα αποτελούν την πρώτη ουσιαστική έκθεση του κινδύνου που διατρέχουν οι υπάλληλοι των καταστημάτων τροφίμων, του ρόλου των ασυμπτωματικών φορέων στους σχετικούς χώρους εργασίας καθώς και της ψυχολογικής επιβάρυνσης που υφίστανται οι εργαζόμενοι στο πλαίσιο της συγκαιρινής πανδημίας.

Tags
Back to top button