Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο επικίνδυνης θρόμβωσης

Όπως αναφέρεται στη δημοσίευση της νέας επιστημονικής μελέτης στο Science Translational Medicine, ο ένοχος για τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα των ασθενών με COVID-19 φαίνεται πως είναι ένα αυτοάνοσο αντίσωμα που κυκλοφορεί στο αίμα, επιτίθεται στα κύτταρα και πυροδοτεί τη δημιουργία θρόμβων στις αρτηρίες, τις φλέβες και τα πιο λεπτά αγγεία. Οι θρόμβοι στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν περιστατικά απειλητικά για τη ζωή, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ στην περίπτωση της COVID-19, οι μικροσκοπικοί θρόμβοι ενδεχομένως να περιορίζουν τη ροή του αίματος στους πνεύμονες, μειώνοντας την εισροή οξυγόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτός από την καινούργια λοίμωξη του κορωνοϊού SARS-CoV-2, τα αντισώματα που προκαλούν τους θρόμβους παρατηρούνται συνήθως σε ασθενείς που πάσχουν από ένα αυτοάνοσο νόσημα γνωστό ως αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο.

«Στους πάσχοντες από COVID-19, παρατηρούμε έναν αδυσώπητο, αυτο-ενισχυόμενο κύκλο φλεγμονής και θρόμβων στο σώμα. Τώρα, λοιπόν, μαθαίνουμε ότι τα αντισώματα ίσως είναι υπεύθυνα για αυτό τον κύκλο που καθιστά τους ανθρώπους ακόμα πιο σοβαρά ασθενείς», εξηγεί χαρακτηριστικά Yogen Kanthi, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Michigan.

«Από τις χειρότερες θρομβώσεις που έχουμε δει«
«Οι μισοί από τους ασθενείς που νοσηλεύονταν με COVID-19 ήταν θετικοί σε τουλάχιστον ένα από τα αυτοάνοσα αντισώματα», συμπληρώνει ο επίσης συγγραφέας Jason Knight, ρευματολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Michigan.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μισοί από τους ασθενείς που είχαν νοσήσει βαριά από COVID-19 παρουσίαζαν έναν συνδυασμό υψηλών επιπέδων τόσο των επικίνδυνων αντισωμάτων όσο και των υπερδραστήριων ουδετερόφιλων, δηλαδή των καταστροφικών λευκών αιμοσφαιρίων. Τον Απρίλιο, η παρούσα επιστημονική ομάδα ήταν η πρώτη που ανέφερε ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται με σοβαρή λοίμωξη από COVID-19 είχαν υψηλότερα επίπεδα ουδετερόφιλων στο αίμα τους.

Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με το ζήτημα αυτό, οι ερευνητές μελέτησαν τα εκρηκτικά ουδετερόφιλα και τα αντισώματα της COVID-19 μαζί σε ζωικά μοντέλα για να δουν αν αυτό θα μπορούσε να αποτελεί έναν επικίνδυνο συνδυασμό πίσω από τη δημιουργία των θρόμβων.

«Τα αντισώματα από ασθενείς με ενεργή λοίμωξη από COVID-19 δημιούργησαν μια εντυπωσιακή ποσότητα θρόμβων στα ζώα – θρόμβους από τους χειρότερους που έχουμε δει ποτέ. Ανακαλύψαμε λοιπόν ένα νέο μηχανισμό μέσω του οποίου οι ασθενείς με COVID-19 αναπτύσσουν θρόμβους», αναφέρει ο Δρ. Kanthi.

Επίθεση από όλες τις πλευρές στους θρόμβους της COVID-19
Οι ερευνητές αναφέρουν πως τα ευρήματα αυτά δεν είναι ακόμα έτοιμα για εφαρμογή στην κλινική πράξη, προσθέτουν, όμως, μια νέα προοπτική στην έρευνα για τη σοβαρή θρόμβωση και φλεγμονή στους ασθενείς με COVID-19.

Επόμενο βήμα τους είναι να μάθουν αν οι σοβαρά ασθενείς με υψηλά επίπεδα αυτών των αντισωμάτων θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα αν τα αντισώματα αποκλειστούν ή αφαιρεθούν.
Αν συμβεί αυτό, ενδεχομένως να χρειαστεί μια επιθετική θεραπεία όπως η πλασμαφαίρεση, η οποία χρησιμοποιείται συχνά σε σοβαρές αυτοάνοσες παθήσεις.

«Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι με τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων είχαν χειρότερη αναπνευστική λειτουργία και ότι τα αντισώματα προκαλούσαν φλεγμονή ακόμα και στα υγιή κύτταρα. Αυτό που δεν ξέρουμε ακόμα είναι τι πυροδοτεί την παραγωγή αυτών των αντισωμάτων στο σώμα, γι’αυτό και θα κάνουμε επιπρόσθετη έρευνα ώστε να εντοπίσουμε όσα πυροδοτούν και στοχεύουν τα αντισώματα», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Tags
Back to top button