Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Κολομβία: Οι πρώην αντάρτες FARC απειλούν με πόλεμο κατά των ΗΠΑ

Η Κολομβία βρίσκεται και πάλι σε τεντωμένο σχοινί, μετά τη δήλωση διαφωνούντων της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC, που ξεκαθάρισαν ότι «θα πολεμήσουν» σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα.

Η απειλή ήρθε ως απάντηση στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προειδοποίησε ότι είναι έτοιμος να δώσει εντολή για χερσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να καταπολεμήσει τη διακίνηση ναρκωτικών.

Σε ανακοίνωσή του, το Κεντρικό Γενικό Επιτελείο (EMC) των πρώην ανταρτών αναφέρει:
«Είμαστε συνηθισμένοι να πολεμάμε όποιον χρειάζεται. Δεν θα επιτρέψουμε καμία παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας μας.»

Το EMC είναι η μεγαλύτερη παράταξη που αρνήθηκε τη συμφωνία ειρήνης του 2016 και ελέγχει περιοχές όπου παράγεται κοκαΐνη, κυρίως στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει κατηγορήσει τον Κολομβιανό ηγέτη Γουστάβο Πέτρο ότι «δεν κάνει τίποτα» για να περιορίσει την παραγωγή κοκαΐνης, φτάνοντας στο σημείο να τον χαρακτηρίσει «βαρόνο της κοκαΐνης» και να του επιβάλει οικονομικές κυρώσεις.

Ο Πέτρο απάντησε ότι «οποιαδήποτε χερσαία επέμβαση αποτελεί εισβολή και παραβίαση της κυριαρχίας της Κολομβίας», ενώ η Ουάσιγκτον επιμένει ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζονται για «λόγους ασφάλειας».

Οι τελευταίες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στην Καραϊβική έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 43 νεκρούς, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP, και έχουν φουντώσει τις εντάσεις στην περιοχή.

Η απειλή για άμεση στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ και ένοπλες ομάδες της Κολομβίας επαναφέρει στη μνήμη τις σκοτεινές δεκαετίες του εμφυλίου πολέμου, σε μια Λατινική Αμερική που φαίνεται πως δεν βρήκε ποτέ πραγματικά ειρήνη.

Tags
Back to top button