Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Κοινωνική αντιπαροχή: Στα σκαριά ο πρώτος διαγωνισμός για προσιτή κατοικία - Που θα χτιστούν τα πρώτα διαμερίσματα

Στο εμβληματικό ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ ανάμεσα σε Αθήνα και Πειραιά, έκτασης 17.893 τ.μ., καθώς και στο οικόπεδο «Ανατόλια» έκτασης 29.576 τ.μ. στη Νέα Ιωνία Θεσσαλονίκης, θα χτιστούν -μέσω ΣΔΙΤ- οι πρώτες κατοικίες του προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή» για οικονομικά προσιτή στέγαση.

Το project ΧΡΩΠΕΙ που ξεκίνησε με το φιλόδοξο σχέδιο να μετατραπεί σε ελληνική Silicon Valley, πλέoν θα φιλοξενήσει τις κοινωνικές κατοικίες που θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της πολιτικής αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης. Ο ανάδοχος του διαγωνισμού που θα αναλάβει την ανέγερση 300 περίπου κατοικιών θα κρατήσει έναν συγκεκριμένο αριθμό και τα υπόλοιπα θα δοθούν στο Δημόσιο για να τα διαθέσει με χαμηλό ενοίκιο σε νέους.

Αντίστοιχα διαμερίσματα θα κτιστούν στο μεγάλο οικόπεδο με βιομηχανικό κτίσμα της πρώην καρπετοβιομηχανίας Ανατόλια, το οποίο ανήκει στη δικαιοδοσία της ΕΤΑΔ. Τμήμα των κατοικιών θα διατεθούν για ενοικίαση από το Δημόσιο, ενώ ανάλογα με τη σύμβαση, θα προβλέπεται ακόμη και η απόκτηση τους μέσω του μοντέλου «rent to own».

Οι δύο διαγωνισμοί για τα πρώτα ακίνητα της κοινωνικής αντιπαροχής θα είναι διεθνείς και θα προκηρυχθούν πριν το τέλος του έτους, αφού προηγηθεί η ψήφιση απόφασης προκειμένου να επικαιροποιηθεί η σχετική διάταξη του 2022.

Όφελος 300 εκατ. για τους συνεπείς δανειολήπτες μέχρι σήμερα από το «πάγωμα» των στεγαστικών επιτοκίων

«Δεν θα φτάσουμε ποτέ ξανά σαν κράτος να χτίσουμε εργατικές κατοικίες. Δεν κρίνεται ως επιτυχημένο στην ολότητά του αυτό το εγχείρημα. Αξιοποίηση του υπάρχοντος αποθέματος από τις ιδιωτικές κατοικίες», ξεκαθάρισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, στο πλαίσιο της 25ης Prodexpo.

Τη νέα διαδικασία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και ειδικότερα του πλούσιου χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ που περιλαμβάνει 36.000 ακίνητα περιέγραψε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Prodexpo.

Τι είναι η κοινωνική αντιπαροχή

Το πρόγραμμα «Κοινωνική αντιπαροχή» στοχεύει στην ανέγερση 3.000 κατοικιών σε οικόπεδα του Δημοσίου, αλλά και την αξιοποίηση άλλων 1.600 κενών ακινήτων σε όλη τη χώρα για τη στέγαση 5.000 νέων ζευγαριών με κοινωνικά κριτήρια.

Tα πρώτα διαμερίσματα αναμένεται να διατεθούν από τα ήδη υπάρχοντα ακίνητα του δημοσίου, εντός του 2025. Το ενοίκιο θα είναι χαμηλό, βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων, ενώ θα υπάρχει ειδική ποσόστωση για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Όπως ανέφερε ο Διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), Σπύρος Πρωτοψάλτης, η κοινωνική αντιπαροχή θα προσφέρει κατοικίες με ελκυστικούς όρους για όσους δεν μπορούν να αποκτήσουν, λόγω οικονομικών δυσχερειών, τη δική τους κατοικία.

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, θα υπάρξουν ανακοινώσεις σε σχέση με τον πρώτο διαγωνισμό της κοινωνικής αντιπαροχής μέχρι το τέλος του έτους, ενώ πρόσθεσε ότι το σημαντικό είναι όποια πολιτική εφαρμόζεται για την κοινωνική κατοικία να είναι στοχευμένη.

Tags
Back to top button