Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Κοινό μήνυμα από τους Πατριάρχες και επικεφαλής των Χριστιανικών Εκκλησιών της Συρίας για ένα καλύτερο αύριο

Σε κοινή τους δήλωση ο Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ.κ. Ιωάννης, ο Συρορθόδοξος Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ. Ιγνάτιος-Εφραίμ Β΄και ο Μελχίτης Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ. Ιωσήφ, καταθέτουν την άποψή τους για την οικοδόμηση της νέας εποχής που ανατέλλει για την Συρία. 

Η δήλωση υπογραμμίζει τον ρόλο των χριστιανών στην προώθηση της εθνικής συμφιλίωσης, στην υποστήριξη της οικονομικής ανακούφισης, στη συμβολή στη συνταγματική μεταρρύθμιση και στη διατήρηση της ελπίδας για το μέλλον της Συρίας.

Οι εκκλησιαστικοί ηγέτες ζήτησαν «εκτεταμένο εθνικό διάλογο» για την ανοικοδόμηση του κοινωνικού ιστού και την ανάδειξη της Συρίας ως ένα ποικιλόμορφο και χωρίς αποκλεισμούς έθνος. Υπογράμμισαν τη σημασία του διαλόγου και των προγραμμάτων με πρωτοβουλία της κοινότητας για την προώθηση της εμπιστοσύνης, της συνύπαρξης και της συμφιλίωσης.

Οι ηγέτες απηύθυναν επίσης έκκληση στη διεθνή κοινότητα να άρει τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Συρία. «Οι κυρώσεις αυτές έχουν επηρεάσει αρνητικά τους πολίτες της Συρίας ανεξαιρέτως», σημείωσαν, τονίζοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις τόσο στις τοπικές κοινότητες όσο και στις γειτονικές χώρες που αντιμετωπίζουν μεταναστευτικές κρίσεις.

Αναλυτικά η κοινή δήλωση:

Σε αυτή την ιστορική στιγμή, καθώς η Συρία βρίσκεται σε μια νέα μεταβατική περίοδο, εμείς, οι επικεφαλής των χριστιανικών εκκλησιών στη Συρία, απευθυνόμαστε στο λαό με ένα μήνυμα αγάπης και ελπίδας. Το μήνυμα αυτό πηγάζει από το αίσθημα ευθύνης και τη βαθιά μας πίστη στην αποστολή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο οποίος ευλόγησε τους ειρηνοποιούς και τους αποκάλεσε παιδιά του Θεού (Ματθαίος 5:9). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της Θείας Γέννησης, ο Χριστός μας καλεί να γίνουμε αγγελιοφόροι της ειρήνης στη γη.

Σήμερα, βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής που απαιτεί από όλους μας ταπεινότητα, θάρρος και αποφασιστικότητα για να οικοδομήσουμε τη Συρία του μέλλοντος. Αυτή η νέα φάση απαιτεί δέσμευση σε μια κουλτούρα διαλόγου και ανοίγματος προς τους άλλους. Απαιτεί σοφία, περίσκεψη και διορατικότητα, καθώς και την ικανότητα να αποφεύγουμε να αναλωνόμαστε σε άσκοπες διαμάχες, λαϊκισμό ή απομόνωση.

Ως Χριστιανοί, έχουμε έναν ζωτικό και καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσουμε σε αυτή τη φάση, συνεργαζόμενοι με όλους για την πρόοδο και την ανοικοδόμηση αυτής της πατρίδας.

Αναγνωρίζουμε ότι η πνευματική, ηθική και εθνική μας ευθύνη μας υποχρεώνει να υψώνουμε πάντα τη φωνή της αλήθειας, να υπερασπιζόμαστε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια κάτω από όλες τις συνθήκες και να προσπαθούμε σθεναρά να υποστηρίξουμε την πορεία της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της ειρήνης, η οποία διασφαλίζει τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων των Σύρων.

Το σημερινό μας μήνυμα βασίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

Συμφιλίωση,

Έκκληση στον κόσμο να άρει τις εξωτερικές οικονομικές κυρώσεις,

Συνεργασία,

Ελπίδα.

Πρώτον: Εθνική συμφιλίωση και διάλογος ως δρόμος προς την ενότητα

Η Συρία είναι ένα έθνος με ανθρωπιστική και πολιτισμική ταυτότητα, που βασίζεται σε μια ιστορία και γεωγραφία που εξελίχθηκαν με την πάροδο των αιώνων. Ωστόσο, έχει παραμείνει σταθερή στη βούλησή της για συνύπαρξη για τη διασφάλιση των κοινών συμφερόντων. Η εθνοτική, θρησκευτική και πολιτιστική ποικιλομορφία που χαρακτηρίζει τις τοπικές κοινότητες της Συρίας αποτελεί πηγή του πλούτου και της δύναμής της. Σήμερα, η Συρία καλείται να διεκδικήσει τον ρόλο της ως ενεργό μέλος της διεθνούς κοινότητας και να ενισχύσει την ένταξή της στο ευρύτερο γεωγραφικό και αραβικό περιβάλλον της.
Για να επιτευχθεί αυτό, ζητούμε:

– Την έναρξη ενός ολοκληρωμένου εθνικού διαλόγου που θα φέρει κοντά όλα τα φάσματα και τις συνιστώσες της κοινωνίας, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και την κοινωνική συνοχή, θα αντιμετωπίσει τις ρίζες των συγκρούσεων και θα επαναπροσδιορίσει την εθνική ταυτότητα της Συρίας με βάση τις κοινές αξίες: ιθαγένεια, αξιοπρέπεια, ελευθερία και συνύπαρξη.

– Έναρξη εργασιών διαλόγου σε τοπικό επίπεδο σε όλες τις επαρχίες, πόλεις και χωριά για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που επηρεάζουν την κοινωνική συνοχή και συνύπαρξη, την επίτευξη πραγματικής συμφιλίωσης σε περιοχές όπου απαιτείται συμφιλίωση και διαφάνεια και τη δυνατότητα των ίδιων των κοινοτήτων να εργαστούν για την κοινή ανάκαμψη σε ολόκληρη τη Συρία.

– Οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των Σύρων μέσω αναπτυξιακών κοινοτικών έργων που συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση του κοινωνικού ιστού και στην ενίσχυση της κοινής αίσθησης του ανήκειν σε ένα ενιαίο κράτος.

– Αναβίωση του πνεύματος της συνύπαρξης, το οποίο αποτελούσε πάντα μέρος της συριακής μας κληρονομιάς. Αυτό περιλαμβάνει την προσπάθεια εξάλειψης των προκαταλήψεων και την αντιμετώπιση της ρητορικής αποκλεισμού, της ρητορικής μίσους και των διακρίσεων, καθώς η εκδίκηση και η μνησικακία δεν οικοδομούν ένα έθνος.

– Συνεργασία για την ενίσχυση της ασφάλειας και της προστασίας, ώστε να διασφαλιστεί η ευημερία όλων των πολιτών και να εδραιωθεί η πολιτική ειρήνη.

Δεύτερον: Έκκληση προς την Παγκόσμια κοινότητα να άρει τις εξωτερικές οικονομικές κυρώσεις

Η Συρία υπέστη πρόσφατα οικονομικές κυρώσεις, καθώς και οικονομικό αποκλεισμό. Αυτό επηρέασε τους Σύρους πολίτες από όλα τα στρώματα. Αυτές οι κυρώσεις έχουν επηρεάσει αρνητικά την τοπική κοινότητα στη Συρία και τις γειτονικές κοινότητες, οι οποίες επηρεάστηκαν επίσης από τη μετανάστευση. Οι επιπτώσεις τους έχουν επεκταθεί στις χώρες που δέχονται Σύρους, είτε μέσω νόμιμης είτε παράνομης μετανάστευσης. Ως εκ τούτου, καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει γρήγορα για την άρση αυτών των άδικων κυρώσεων, να στηρίξει την πορεία ανοικοδόμησης και οικονομικής ανάκαμψης και να δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης.

Τρίτον: Συμμετοχή στη διαμόρφωση ενός νέου Συντάγματος για τη χώρα

Πιστεύουμε ότι η διαμόρφωση ενός νέου Συντάγματος που θα αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες των Σύρων είναι το κλειδί για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου και δημοκρατικού κράτους. Ως εκ τούτου, δίνουμε έμφαση:

– Την αναγκαιότητα η διαδικασία διαμόρφωσης του συντάγματος να είναι χωρίς αποκλεισμούς και συνολική, με τη συμμετοχή όλων των συνιστωσών της συριακής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων εθνοτήτων, δογμάτων, ανδρών και γυναικών, νέων και ηλικιωμένων, ώστε να διασφαλιστεί ότι το σύνταγμα αντιπροσωπεύει τη βούληση του λαού σε όλη του την ποικιλομορφία.

– Η προσήλωση του συντάγματος στις αρχές της ιθαγένειας, που εγγυώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τη διάκριση των εξουσιών, ενώ παράλληλα σέβεται τις δημόσιες και ατομικές ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας γνώμης και πεποιθήσεων, καθώς και τη συμπερίληψη των γυναικών.

– Υιοθέτηση των αξιών της δικαιοσύνης και της ισότητας στο σύνταγμα, ως θεμέλιο για την οικοδόμηση ενός κράτους που προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες του, χωρίς καμία διάκριση, στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή.

Τέταρτον: Ελπίδα για ένα λαμπρό μέλλον

Πιστεύουμε ότι η νέα Συρία θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη και να χρησιμεύσει ως πρότυπο ενός σύγχρονου κράτους θεμελιωμένου στις αρχές της ιθαγένειας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως εκ τούτου, επιβεβαιώνουμε το όραμά μας για τη Συρία του αύριο:

– Μια ενωμένη, κυρίαρχη και ανεξάρτητη Συρία που διατηρεί την αξιοπρέπεια κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως θρησκείας, δόγματος, εθνικότητας ή πολιτικής τοποθέτησης.

– Μια Συρία που θα διέπεται από ένα σύνταγμα που θα διασφαλίζει το κράτος δικαίου, την ισότητα ενώπιον του νόμου, τη διάκριση των εξουσιών και τον σεβασμό της διαφορετικότητας και των ελευθεριών.

– Μια Συρία όπου όλοι, ιδίως οι γυναίκες και οι νέοι, συμμετέχουν ενεργά στην οικοδόμηση του μέλλοντος.

– Μια Συρία όπου το κράτος διατηρεί ίσες αποστάσεις από όλες τις θρησκείες και τα δόγματα, με ένα σύνταγμα που εγγυάται την ουδετερότητα του κράτους απέναντι στη θρησκεία και τα θρησκευτικά ιδρύματα. Αυτό διασφαλίζει το διαχωρισμό των κρατικών θεσμών από τους θρησκευτικούς θεσμούς και αποτρέπει την κατάχρηση της εξουσίας για θρησκευτικούς σκοπούς ή την εκμετάλλευση της θρησκείας για πολιτικά οφέλη.

Πρόσκληση για δέσμευση και δράση

Εμείς, οι επικεφαλής των χριστιανικών εκκλησιών που είναι παρούσες στη Συρία εδώ και σχεδόν δύο χιλιετίες, καλούμε όλους τους Σύριους, εντός και εκτός Συρίας, να εργαστούν χέρι-χέρι για την υλοποίηση αυτού του οράματος και την πραγμάτωσή του. Καλούμε επίσης τους Χριστιανούς πιστούς μας να μην καταφύγουν στην απομόνωση ή το φόβο, αλλά να συμμετάσχουν ενεργά στη δημόσια σφαίρα, κινούμενοι από το πνεύμα του Ευαγγελίου, ώστε να γίνουν εταίροι στην οικοδόμηση μιας νέας Συρίας. Απευθύνουμε επίσης έκκληση στη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό των Σύρων στην ανοικοδόμηση της πατρίδας τους εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, να αποτρέψει κάθε εξωτερική παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και να άρει τις κυρώσεις που τους έχουν επιβληθεί, ώστε να μπορέσουν ελεύθερα και ανεξάρτητα να ανοικοδομήσουν τη χώρα τους και το λαό της.

Πιστεύουμε ότι ο Θεός, ο οποίος μας έφερε μαζί σε αυτή τη γη, από την οποία προέρχονται οι πολιτισμοί και τα μηνύματα που βασίζονται στην πίστη, θα ευλογήσει τις προσπάθειές μας και θα μας καθοδηγήσει στο δρόμο προς την ειρήνη. Ας υψώσουμε τις καρδιές και τα χέρια μας προς Αυτόν, ας συμφιλιωθούμε μεταξύ μας και ας ζητήσουμε από Αυτόν δύναμη και σοφία για να προχωρήσουμε μπροστά. Ας γίνουμε ειρηνοποιοί, μεταφέροντας την ελπίδα του Χριστού και παραμένοντας πιστοί στο μήνυμά Του για συμφιλίωση, αδελφική αγάπη και ειρήνη στη γη.

Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ.κ. Ιωάννης,

Συρορθόδοξος Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ. Ιγνάτιος-Εφραίμ Β΄

Μελχίτης Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ. Ιωσήφ

Tags
Back to top button